icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto gestolen: wat krijg je vergoed?

Als je auto is gestolen, krijg je niet automatisch een uitkering. Dit is afhankelijk van de dekking maar ook van de beveiligingseisen die de autoverzekering stelt aan de auto.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2019

inbraak diefstal auto

Auto gestolen, wat nu?

 • Meld diefstal van je auto direct bij de politie en je autoverzekeraar. De verzekeraar kan je polis dan (tijdelijk) stopzetten en je - afhankelijk van de polis - een vervangende auto bieden.
 • Je kunt ook alleen bellen naar het VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit). Met 1 telefoontje wordt de diefstal dan gemeld bij zowel de politie als de verzekeraar.

Uitkering bij autodiefstal

Bij diefstal is de uitkering afhankelijk van je autoverzekering.

 • WA-dekking
  Geen dekking
 • Beperkt cascodekking (WA+) en Allriskdekking (volledig casco)
  Voor autodiefstal en eventuele schade aan of door de auto ten tijde van de diefstal ontvang je een uitkering. De vergoeding heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting. Maar let wel op de beveiligingseisen van je verzekeraar. Als je een nieuwe auto hebt, is een nieuwwaarderegeling gunstig. De nieuwwaarderegeling bepaalt hoeveel je terugkrijgt bij diefstal of total loss van een nieuwe auto. In het eerste jaar ontvang je vrijwel altijd een bedrag dat hoog genoeg is om dezelfde auto opnieuw te kunnen kopen: de nieuwwaarde. Ná het eerste jaar verschillen de regelingen behoorlijk.

Vervangende auto bij diefstal

Bij een WA-dekking is er meestal geen recht op een vervangende auto. Bij een beperkt of volledig cascodekking krijg je vaak wel een andere auto mee, als de reparatie gebeurt door een aangesloten schadehersteller. Als je een dekking hebt voor diefstal, vergoedt je autoverzekeraar meestal ook de kosten van een vervangende auto. Vaak geldt dit wel voor een periode van maximaal 30 dagen. Bekijk in de polisvoorwaarden hoe het precies zit.

Geen schade-uitkering?

Weigert je autoverzekeraar schade uit te keren na de diefstal? Kijk dan op het klachtenloket het Kifid of het register van Rechtspraak.nl of er over soortgelijke situaties al juridische uitspraken zijn gedaan. Die kun je aandragen om alsnog een vergoeding te krijgen.

Voorbeeld: een boer had zijn auto op zijn akker laten staan met de sleutels er nog in. De auto werd gestolen en in brand gestoken. De verzekeraar wil geen schade uitkeren, omdat na de diefstal de dekking zou zijn vervallen. De kantonrechter oordeelt echter dat de brandschade wél gedekt is en de verzekeraar de dagwaarde van de auto, €12.500, daarom alsnog moet uitkeren.

Diefstal autosleutels

 • WA-dekking
  Geen dekking
 • Beperkt cascodekking (WA+)
  Bij vrijwel alle autoverzekeraars valt diefstal van autosleutels onder de beperkt cascodekking. Maar als je je autosleutel zelf verliest, heb je met een WA- of een beperkt cascoverzekering geen recht op een vergoeding. Je betaalt nieuwe sleutels dan uit eigen zak.
 • Allriskdekking (volledig casco)
  Met een volledig cascoverzekering kun je meestal gestolen en verloren sleutels claimen.

Als je een vervangende sleutel bij laat maken na diefstal, heeft een vergoeding via de verzekering géén gevolgen voor je bonus-maluspositie. Ben je de sleutels zélf kwijtgeraakt en claim je de kosten, dan is dat wel van invloed op je bonus-maluspositie en je schadevrije jaren. De premiegevolgen daarvan wegen mogelijk niet op tegen de schade-uitkering

Tips om de kans op autodiefstal te verkleinen

Wat kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat je auto gestolen wordt?

 • Parkeer op een verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.
 • Heb je een nieuwe auto? Verbind je auto indien mogelijk met een app zodat je de locatie kunt opvragen. Ook krijg je dan een melding als je auto wordt gestart.
 • Heb je een gewilde auto of een auto in het duurdere segment? Gebruik dan een stuurslot.

Daarnaast kun je andere maatregelen treffen om de kans op autoinbraak te verkleinen.

Lees ook: