! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto gestolen

Als je auto is gestolen, krijg je niet automatisch een uitkering. Dit is afhankelijk van de dekking en van de beveiligingseisen die de autoverzekering aan de auto stelt.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:15 januari 2021

inbraak diefstal auto

Auto gestolen, wat nu?

 • Meld diefstal van je auto direct bij de politie en je autoverzekeraar. De verzekeraar kan je polis dan (tijdelijk) stopzetten en je, afhankelijk van de polis, een vervangende auto bieden.
 • Je kunt ook alleen bellen naar het VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit). Met 1 telefoontje wordt de diefstal gemeld bij zowel de politie als de verzekeraar.

Verzekeraars hebben een wachttermijn van 20 tot 30 dagen na de diefstal van een auto voordat wordt uitgekeerd. Dit doen ze omdat de kans bestaat dat de auto nog wordt teruggevonden. 

Uitkering autoverzekering bij autodiefstal

Bij diefstal is de uitkering afhankelijk van je autoverzekering.

 • WA-dekking: geen dekking
 • Beperkt cascodekking (WA+) en allriskdekking (volledig casco): voor autodiefstal en eventuele schade aan of door de auto ten tijde van de diefstal ontvang je een uitkering. Accessoires, zoals een ingebouwd navigatiesysteem, zijn meestal meeverzekerd. De vergoeding heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Documenten aanleveren

Voor een vergoeding lever je doorgaans alle delen van het kentekenbewijs van de auto en de autosleutels in. Berg je autosleutels, kenteken- en autopapieren thuis dan ook goed op. Laat ze niet in de auto achter. Wordt de auto gestolen, dan loop je mogelijk een vergoeding mis. Ook moet je de auto uiteraard altijd goed afsluiten.

Uitkering: nieuwwaarderegeling

Als je een nieuwe auto hebt, is een nieuwwaarderegeling gunstig. De nieuwwaarderegeling bepaalt hoeveel je terugkrijgt bij diefstal of total loss van een nieuwe auto. In het eerste jaar ontvang je vrijwel altijd een bedrag dat hoog genoeg is om dezelfde auto opnieuw te kopen. Dat is de nieuwwaarde. Ná het eerste jaar verschillen de regelingen behoorlijk.

Bekijk hieronder de vergoedingen bij diefstal (en total loss) voor de volledig casco polissen.

Allriskverzekeraar + polis

Nieuwwaarderegeling + standaardtermijn in jaren

(Nieuwe auto)

Aanschafwaarderegeling + standaardtermijn in jaren

(Tweedehands auto)

ASR VoordeelpakketJa, 1Nee
ASR Voordeelpakket InruilplusNeeNee
ABN AmroJa, 1Ja, 1
Aegon BasisNeeNee
Aegon CompleetJa, 2Ja, 1
Aegon RoyaalJa, 3Ja, 2
Allianz ABSJa, 1Ja, 3*
Allianz DirectJa, 1Ja, 1
ANWBJa, 1Ja, 1*
AonJa, 2Ja, 2
AutoweekJa, 2Ja, 2
Centraal BeheerAW: 3Ja, 3
De GoudseJa, 3Ja, 3
DitzoJa, 1Nee
FBTOAW: 3Ja, 3
HemaJa, 1Ja, 1
INGJa, 2Ja, 2
InSharedJa, 3Ja, 3
InterpolisAW: 3Ja, 3
KilometerverzekeringJa, 1Nee
Klaverblad RoyaalJa, 1Nee
LancyrJa, 2Ja, 1
Nationale-Nederlanden ZPPJa, 2Ja, 2
Ohra BasisNeeNee
Ohra AanvullendJa, 3Ja, 3
SNSJa, 1 Ja, 1
UnigarantJa, 1Nee*
UnivéJa, 1Nee
Vereniging Eigen HuisJa, 1Ja, 2
Verzekeruzelf.nlJa, 1Ja, 2
ZeroJa, 2Ja, 2
ZLMAW: 1Ja, 1

Bron: Moneyview, Consumentenbond.
Peildatum: 15 september 2021

*Bij Allianz ABS, ANWB en Unigarant geldt 1 jaar nieuwwaarde voor tweedehands < 1 jaar.

 • AW = aanschafwaarderegeling
 • Voor de gunstige uitkeringsregelingen gelden voorwaarden, zoals een maximumleeftijd van de auto
 • Standaardregelingen zijn vaak uit te breiden tegen een meerpremie
 • Geen vergoeding van nieuwwaarde of aanschafwaarde, dan geldt dagwaarde of vervangingswaarde of afschrijvingsregeling

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van autoverzekeringen. We spreken verzekeraars aan op onredelijke praktijken en helpen jou zo bij het maken van je keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Kader lidworden DoeMee AVV

Beveiligingseisen duurdere auto's

Let voor een schadevergoeding ook op de eisen die de verzekeraar stelt aan de beveiliging van de auto. Alarmsystemen zijn ingedeeld in verschillende beveiligingsklassen. Heb je de beveiliging en certificering niet op orde? Dan is er mogelijk geen dekking door de verzekeraar bij diefstal! Of je betaalt een hoog eigen risico. 

Bij een dure auto (vaak met een cataloguswaarde vanaf €50.000) eist de verzekeraar meestal een (door Kiwa-SCM) goedgekeurd beveiligingssysteem. Hiervan krijg je als auto-eigenaar een certificaat dat 3 jaar geldig is. Daarna moet je het systeem ieder jaar laten keuren door een erkend inbouwbedrijf. Er zijn diverse inbouwstations die een certificaat Voertuigbeveiliging af kunnen geven.

Keyless entry auto's (auto's met smart key) zijn diefstalgevoeligheid. Daarom eisen verzekeraars hiervoor vanaf 1 januari 2021 extra beveiliging. 

Beveiligingscertificaat verlopen: geen dekking

Is het certificaat verlopen, dan is er vaak geen dekking meer voor autodiefstal (soms wel voor inbraak). Verzekeraars wijzen daar meestal niet nadrukkelijk op. Om ellende te voorkomen, kun je zelf een notificatie instellen op de website van Kiwa-SCM. Je krijgt dan automatisch 2 maanden voor de verloopdatum een herinnering dat je het systeem moet laten keuren.

Bij ZLM heeft een verlopen certificaat geen gevolgen voor de dekking. Naar eigen zeggen omdat nazorg op dit punt ontbreekt. Ook bij ABN Amro, Aegon, Hema en Inshared blijft de dekking bij een verlopen certificaat bestaan.

Bij ING en Reaal hangt dit af van de situatie. En bij Klaverblad is er een eigen risico van €1500 en vervalt bij een verlopen beveiligingscertificaat de nieuwwaarderegeling.

Vervangende auto bij diefstal

Bij een WA-dekking is er meestal geen recht op een vervangende auto. Bij een beperkt of volledig cascodekking (allrisk autoverzekering) krijg je vaak wel een andere auto mee. Dat is als de reparatie gebeurt door een aangesloten schadehersteller.

Als je een dekking hebt voor diefstal, vergoedt je autoverzekeraar meestal ook de kosten van een vervangende auto. Vaak geldt dit wel voor een periode van maximaal 30 dagen. De dagvergoeding varieert sterk. Bij allriskpolissen van €12 per dag tot €35 per dag of volledige vergoeding van vervangend vervoer. Bekijk in de polisvoorwaarden hoe het precies zit.

Klacht na geen schade-uitkering?

Weigert je autoverzekeraar schade uit te keren na de diefstal? Krijg je vanwege de (ontbrekende) autobeveiliging geen uitkering en zijn de beveiligingseisen van je verzekeraar vaag? Vecht dan het besluit van de verzekeraar aan.

Heb je de polis gesloten via een tussenpersoon, dan had die je ook moeten wijzen op de beveiligingseisen. Bijvoorbeeld de gevolgen voor de dekking van het ontbreken van een vereist alarmsysteem.

Kijk ook op het klachtenloket het Kifid of het register van Rechtspraak.nl of er over soortgelijke situaties al juridische uitspraken zijn gedaan. Die kun je aandragen om alsnog een vergoeding te krijgen.

Diefstal autosleutels

 • WA-dekking
  Geen dekking
 • Beperkt cascodekking (WA+)
  Bij vrijwel alle autoverzekeraars valt diefstal van autosleutels onder de beperkt cascodekking. Verlies je zelf je autosleutel, dan heb je met een WA- of een beperkt cascoverzekering geen recht op een vergoeding. 
 • Allriskdekking (volledig casco)
  Met een volledig cascoverzekering kun je meestal gestolen en verloren sleutels claimen.

Als je een vervangende sleutel bij laat maken na diefstal, heeft een vergoeding via de verzekering géén gevolgen voor je bonus-maluspositie. Ben je de sleutels zélf kwijtgeraakt en claim je de kosten, dan is dat wel van invloed op je bonus-maluspositie en je schadevrije jaren. De premiegevolgen daarvan wegen mogelijk niet op tegen de schade-uitkering

Tips om de kans op autodiefstal te verkleinen

Wat kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat je auto gestolen wordt?

 • Parkeer op een verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.
 • Heb je een nieuwe auto? Verbind je auto indien mogelijk met een app zodat je de locatie kunt opvragen. Ook krijg je dan een melding als je auto wordt gestart.
 • Heb je een gewilde auto of een auto in het duurdere segment? Gebruik dan een stuurslot.

Daarnaast kun je andere maatregelen treffen om de kans op autoinbraak te verkleinen.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Lees verder