! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe beveiligingseisen keyless entry auto's

Nieuws|Vanaf 1 januari 2021 gelden extra beveiligingsmaatregelen voor auto's met een keyless entry systeem. Zo'n 700.000 auto’s hebben zo'n systeem (ontgrendeling met smart key) en zijn een potentieel gemakkelijk doelwit voor autodiefstal.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 oktober 2020

Keyless entry

Vanwege de diefstalgevoeligheid van auto's met een keyless entrysysteem gelden er vanaf 1 januari 2021 extra beveiligingsmaatregelen. Vanaf die datum staat op de website van Kiwa-SCM welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben.

Heb je een auto met keyless entry, kijk dan of de auto voldoet aan de nieuwe beveiligingseisen. Is dit niet zo, dan krijg je geen certificaat Voertuigbeveiliging. Je moet dan met de auto naar een CCV-inbouwbedrijf voertuigbeveiliging erkend door Kiwa-SCM. Heb je al een beveiligingscertificaat, dan blijft deze geldig, ook voor de verzekering.

Keyless entry auto's

In Nederland zijn er zo’n 892.000 personenauto’s met een keyless entry systeem, waarmee je de auto zonder sleutel kan openen. Hiervan is ongeveer 80% onvoldoende beveiligd tegen diefstal.

Deze auto's zijn een potentieel doelwit voor autodiefstal via ‘Relay Attack’. Hierbij wordt het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) onderschept en versterkt doorgestuurd. De dief kan de auto kan dan openen en starten.

Aanpassing voorwaarden autoverzekering

Verzekeraars passen mogelijk hun voorwaarden en premies dit jaar aan voor auto’s met keyless entry. Zo is ABN Amro zijn voorwaarden aan het aanscherpen op het gebied van diefstal, beveiligingseisen en keyless entry.

Reaal vraagt nu al een dubbele  autorisatie voor auto’s van meer dan €50.000 met keyless entry. Je kunt de auto dan bijvoorbeeld alleen ontgrendelen via bijvoorbeeld een extra af-standsbediening of transponder (een soort zender-ontvanger).

De beste autoverzekering voor jou

Bekijk snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees verder