icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Autoverzekering kiezen: waar let je op?

In Nederland moet elke auto minimaal WA zijn verzekerd. Natuurlijk kun je je bijverzekeren, maar je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.

1

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Vergelijk autoverzekeringen

Vind je nieuwe autoverzekering via onze vergelijker. Je ziet binnen een paar minuten welke polis het beste bij jou en je auto passen. Je kunt vergelijken op premies en voorwaarden. 

Belangrijk bij afsluiten

  • Schadevrije jaren: je schadevrije jaren staan op de verzekeringspolis of vraag je op bij de autoverzekeraar. 
  • Meldcode: je vindt de meldcode op het kentekenbewijs van je auto.
  • Opzeggen: zeg je huidige autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Vergelijk autoverzekeringen

envelop royementsverklaring

2

Welke dekking heb je nodig?

Je kunt kiezen uit 3 dekkingen voor de autoverzekering. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Een oude(re) auto uitgebreid verzekeren kan onnodig duur zijn. Over het algemeen geldt het volgende:

CB-Autoverzekering-Keuzehulp-Graphic2

Dekking kiezen

Als je een dekking kiest, zijn de leeftijd en waarde van je auto belangrijk. Een andere belangrijke vraag is of je een financiële buffer hebt, voor eventuele schades. Twijfel je over de dekking die je het beste kunt kiezen? Wij helpen je.

Autoverzekering kiezen

Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking WA

WA (wettelijke aansprakelijkheid)

Deze autoverzekering is verplicht en verzekert je tegen schade aan anderen. Meestal kies je voor een WA-verzekering voor auto's vanaf 10 jaar oud vanwege de lagere waarde.

WA-verzekering

Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking Beperktcasso

WA+ (beperkt casco)

WA+ (of beperkt casco) dekt naast de schade aan anderen ook schade van 'buitenaf', zoals door steenslag en storm. Meestal kies je voor WA+ bij een auto tussen de circa 6 tot 10 jaar oud.

WA+-verzekering

Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking Volledig casso

Allrisk (volledig casco)

Voor een nieuwe auto tot circa 6 jaar oud is de meest uitgebreide allrisk-dekking (of volledig casco) verstandig. Als je schade zelf veroorzaakt, vergoedt allrisk óók schade aan de eigen auto.

Allrisk-verzekering

3

Premie van je autoverzekering

De premie van je autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals dekking, leeftijd, postcode en woonplaatsschadevrije jaren, autotype en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Aandachtspunten:

  • Jongeren veroorzaken vaker ongelukken en zijn voor autoverzekeraars risicovol. Daarom geldt vaak een eigen risico, premietoeslag of jongeren worden niet geaccepteerd.

  • Oudere automobilisten worden door verschillende autoverzekeraars niet geaccepteerd of krijgen een premietoeslag. Wij vinden dit leeftijdsdiscriminatie.

  • Rijstijlkorting is een beloning voor je rijstijl. Je kunt hiervoor bij een aantal verzekeraars terecht. Maar je kunt ook een toeslag krijgen en je deelt je gegevens.
Keuzeadvies autoverzekering 3 bonusmalusladder

4

Voorwaarden van je autoverzekering

Kijk niet alleen naar de prijs en dekking, maar ook naar de voorwaarden van autoverzekeringen:

Voorwaarden autoverzekering keuzeadvies

5

Aanvullende autoverzekeringen

Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Inzittende

Inzittendenverzekering

Een eventuele inzittendenverzekering sluit je vooral af voor jezelf. Dus voor de bestuurder. Hiermee verzeker je jezelf en de passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, zoals bij invaliditeit.

Inzittendenverzekering

Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Rechtbijstand

Rechtsbijstand

Juridisch advies of rechtsbijstand is handig bij onenigheid over de schuldvraag bij een verkeersongeval. Ook kun je hulp krijgen bij het verhalen van allerlei kosten naast autoschade, zoals letselschade.

Rechtsbijstandverzekering auto

Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Pechhulp

Pechhulpdekking

Pechhulp kun je aanvullend afsluiten bij je auto- of reisverzekering. Sommige autodealers bieden pechhulp tijdelijk gratis aan. Je kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van 'losse' pechhulp.

Pechhulpdekking

Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Noclaimbeschermer

No-claimbeschermer

Bij enkele autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten om premieverhoging na eigen schade te voorkomen. Zo behoud je de no-claimkorting, maar je verliest wel schadevrije jaren.

No-claimbeschermer

6

Je tweede auto verzekeren

Bij veel verzekeraars kun je een tweede auto verzekeren met een 'tweede gezinsautoregeling'. Hiermee krijg je dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto of een andere premiekorting. Hier zitten vaak wel een aantal voorwaarden aan.

Denk hierbij aan een minimaal aantal schadevrije jaren, cataloguswaarde van de auto en een maximaal aantal auto's. Niet iedere verzekeraar heeft een tweede gezinsautoregeling. 

 

Keuzeadvies autoverzekering 5 tweedeauto

7

Speciale autoverzekeringen

Speciale autoverzekering: oldtimer-verzekering en youngtimer-verzekering

Oldtimer en youngtimer

Een oldtimer-verzekering is relatief goedkoop. Wat een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Er zijn ook enkele youngtimer-verzekeringen, speciaal voor auto’s van 15 tot 25 jaar.

Oldtimer- en youngtimer-verzekering

Speciale autoverzekering: zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto

Door autoproducent Tesla zijn zelfrijdende auto’s een feit. Er is nog geen speciale autoverzekering voor zelfrijdende auto’s, maar deze komt er waarschijnlijk wel.

Zelfrijdende auto en je autoverzekering

Speciale autoverzekering: caravanverzekering

Caravan

Een caravan kun je apart verzekeren met een caravanverzekering voor schade die je zelf maakt. Zit de caravan aan de auto vast, dan is WA-dekking van de auto voldoende bij schade aan anderen.

Caravanverzekering

Test autoverzekeringen