icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tweede auto verzekeren

Veel verzekeraars bieden een 'tweede gezinsautoregeling'. Ze geven meestal bij de verzekering van de tweede auto dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto. Er kunnen ook andere kortingsregelingen gelden.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 mei 2016


Een schade met 1 van de 2 auto's heeft geen effect op de no-claimkorting (premiekorting) van de andere auto. Er gelden vaak wel wat voorwaarden en uitsluitingen bij een tweedegezinsautoregeling. Heb je als samenwonende partners allebei (bijna) evenveel schadevrije jaren op je naam staan, dan kun je een tweede auto natuurlijk ook apart verzekeren. Vergelijk de premies en voorwaarden van autoverzekeringen met de voordelen van een tweedegezinsautoregeling. 

Voorwaarde: geen schuldschade

Autoverzekeraars Aegon, De Goudse, Delta Lloyd, Lancyr en OHRA verzekeren de tweede auto alleen mee als je het afgelopen jaar of de afgelopen 2 jaren geen schade hebt veroorzaakt. Bij de Klaverblad Royaal Bonus Malusverzekering geldt voor de tweede gezinsautoregeling dat de eerste auto minstens op trede 11 moet staan van de bonus-malusladder en dat de bestuurder niet minder dan 0 schadevrije jaren heeft.

Een premiekorting (bonus) of toeslag (malus) van je autoverzekering wordt gebaseerd op het aantal schadevrije jaren op naam van de verzekerde. Een bonus-malustabel met de verschillende treden en korting- en toeslagpercentages vind je doorgaans terug in de polisvoorwaarden.

Auto inwonende kinderen uitgesloten

De meeste verzekeraars sluiten auto's van inwonende kinderen uit bij de tweede gezinsautoregeling. Bij een aantal verzekeraars kan dit wel:

  • Allianz
  • Allsecur
  • ASR
  • Route Mobiel * Per 14 november 2017 is Route Mobiel gestopt met het actief aanbieden van autoverzekeringen.

1 op de 3 maatschappijen eist dat (beide) bestuurders ouder zijn dan 24 jaar. ABN Amro, ING, en Nationale-Nederlanden hanteren een ondergrens van 17 jaar.

Aantal auto's binnen gezin

Per verzekeraar verschilt het hoeveel auto's je kunt meeverzekeren op de tweede gezinsautoregeling.

Maximaal aantal auto's  Verzekeraars
 1 ABN Amro, Aegon, ANWB, Avéro Achmea, De Goudse, De Nederlanden van Nu, Delta Lloyd (Eco Polis), Generali, De Kilometerverzekering, Klaverblad, Lancyr, Route Mobiel, Unigarant, United Insurance, Verzekeruzelf.nl, Witgeld
 2 Univé (Plus)
 4 Allianz (Autoverzekering), Allsecur, ING
 6 Bruns ten Brink, Nationale-Nederlanden
Geen maximum Allianz (Veilig Op Weg Pakket), ASR, Centraal Beheer, Delta Lloyd (Budget/Particulier), Ditzo, FBTO, Hema, Inshared, Interpolis, nowGo, OHRA, Reaal, SNS, United Insurance (Autopakket), Univé (Budget/Optimaal), Zelf, ZLM

Geen peperdure bolides

De meerderheid van de autoverzekeraars stelt geen beperking aan de nieuwwaarde van de tweede gezinsauto, anders dan de reguliere maximum cataloguswaarde die van toepassing is voor het sluiten van de autoverzekering. Bij Reaal en United Insurence mag de maximale cataloguswaarde van de tweede gezinsauto €50.000 zijn.

Verzekeraars zonder tweede gezinsautoregeling

Aon Direct en Bovemij hebben geen tweede gezinsautoregeling. Ook bij de Topcar autoverzekering van Reaal en de Personenautoverzekering van Bruns ten Brink is er geen tweede gezinsautoregeling mogelijk.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Lees ook:

Test autoverzekeringen