icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tweede auto verzekeren

Veel verzekeraars bieden een 'tweede gezinsautoregeling'. Bij de verzekering van de tweede auto geven ze meestal dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto. Soms gelden er ook andere regelingen voor korting. 
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Voorwaarden autoverzekeringen vergelijken

Een schade met 1 van de 2 auto's heeft geen invloed op de no-claimkorting (korting op de premie) van de andere auto. Wel gelden er wat voorwaarden en uitsluitingen bij een tweede gezinsautoregeling. Bij De Kilometerverzekering mag de tweede gezinsauto maar maximaal 12.000 kilometer per jaar rijden. Aon, Voogd & Voogd en Zero bieden geen tweede gezinsautoregeling aan.

Heb je als samenwonende partners allebei (bijna) evenveel schadevrije jaren op je naam staan? Dan kun je een tweede auto ook apart verzekeren. Vergelijk de premies en voorwaarden van autoverzekeringen met de voordelen van een tweede gezinsautoregeling.

Eis schadevrije jaren bij een tweede auto

Bij verzekeraars Aegon, De Goudse, Lancyr en Ohra kun je de tweede auto alleen meeverzekeren als je de afgelopen 2 jaar geen schade hebt veroorzaakt. Bij Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis mag er de afgelopen 12 maanden geen schuldschade zijn geclaimd voor beide auto's.

Bij Klaverblad moet je voor de eerste auto minstens 6 schadevrije jaren hebben opgebouwd. Ook mag de bestuurder van de tweede auto niet minder dan 0 schadevrije jaren hebben.

Auto van inwonende kinderen uitgesloten

De meeste verzekeraars sluiten auto's van inwonende kinderen uit bij de tweede gezinsautoregeling. Alleen bij autoverzekeraars a.s.r. en Allianz Direct kunnen kinderen wel terecht. 1 op de 4 maatschappijen eist dat (beide) bestuurders ouder zijn dan 24 jaar. ABN AMRO en ING zijn soepeler en gebruiken een ondergrens van 17 jaar.

Aantal auto's binnen gezin

Per verzekeraar verschilt het aantal auto's dat je kunt meeverzekeren op de tweede gezinsautoregeling.

Maximaal aantal auto's  Verzekeraars
 1 Aegon, ANWB, De Goudse, De Kilometerverzekering, Klaverblad, Lancyr, Promovendum, Unigarant, United Insurance, Verzekeruzelf.nl
 2 Autoweek, Vereniging Eigen Huis
 4 ING
 6 Nationale-Nederlanden
 9 Ditzo
Geen maximum a.s.r., ABN AMRO, Allianz, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, Hema, Inshared, Interpolis, Ohra, SNS, Univé, ZLM

Geen peperdure auto's

De meeste autoverzekeraars stellen geen grens aan de nieuwwaarde van de tweedegezinsauto. Behalve de reguliere maximum cataloguswaarde die van toepassing is voor het sluiten van de tweedegezins autoverzekering.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.