! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tweede auto verzekeren

Veel verzekeraars bieden een 'tweede gezinsautoregeling'. Ze geven meestal bij de verzekering van de tweede auto dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto. Er gelden soms ook andere kortingsregelingen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Voorwaarden autoverzekeringen vergelijken

Een schade met 1 van de 2 auto's heeft geen effect op de no-claimkorting (premiekorting) van de andere auto. Er gelden vaak wel wat voorwaarden en uitsluitingen bij een tweede gezinsautoregeling. Zo mag de tweede gezinsauto bij De Kilometerverzekering maar maximaal 12.000 kilometer per jaar rijden. Aon, Voogd & Voogd en Zero bieden geen tweede gezinsautoregeling aan.

Heb je als samenwonende partners allebei (bijna) evenveel schadevrije jaren op je naam staan? Dan kun je een tweede auto ook apart verzekeren. Vergelijk de premies en voorwaarden van autoverzekeringen met de voordelen van een tweede gezinsautoregeling.

Eis schadevrije jaren bij tweede auto verzekeren

Bij Aegon, De Goudse, Lancyr en Ohra kun je de tweede auto alleen meeverzekeren als je de afgelopen 2 jaar geen schade hebt veroorzaakt. Bij Verzekeruzelf en Vereniging Eigen Huis mag er de afgelopen 12 maanden geen schuldschade zijn geclaimd voor beide auto's.

Bij de Klaverblad moeten er voor de eerste auto minstens 6 schadevrije jaren zijn opgebouwd. Ook mag de bestuurder van de tweede auto niet minder dan 0 schadevrije jaren hebben.

Auto van inwonende kinderen uitgesloten

De meeste verzekeraars sluiten auto's van inwonende kinderen uit bij de tweede gezinsautoregeling. Alleen bij autoverzekeraars a.s.r. en Allianz Direct kunnen kinderen wel terecht. 1 op de 4 maatschappijen eist dat (beide) bestuurders ouder zijn dan 24 jaar. ABN Amro en ING zijn soepeler en hanteren een ondergrens van 17 jaar.

Aantal auto's binnen gezin

Per verzekeraar verschilt het aantal auto's dat je kunt meeverzekeren op de tweede gezinsautoregeling.

Maximaal aantal auto's  Verzekeraars
 1 Aegon, ANWB, De Goudse, De Kilometerverzekering, Klaverblad, Lancyr, Promovendum, Unigarant, United Insurance, Verzekeruzelf.nl
 2 Autoweek, Vereniging Eigen Huis
 4 ING
 6 Nationale-Nederlanden
 9 Ditzo
Geen maximum a.s.r., ABN Amro, Allianz, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, Hema, Inshared, Interpolis, Ohra, SNS, Univé, ZLM

Geen peperdure auto's

De meeste autoverzekeraars stellen geen beperking aan de nieuwwaarde van de tweedegezinsauto. Behalve de reguliere maximum cataloguswaarde die van toepassing is voor het sluiten van de tweedegezins autoverzekering. 

Nieuwste artikelen