icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering beginnend bestuurder

Heb je net je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Let wel op: als beginnend bestuurder raak je je rijbewijs kwijt na 2 strafpunten. En aan het verzekeren van je auto hangt vaak een stevig prijskaartje.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:6 juni 2024

Autoverzekering beginnend bestuurder

Beginnend bestuurder en rijbewijs

Rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Met de regeling 2toDrive kun je als jongere vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen en vanaf 17 jaar je rijbewijs halen. Tot je 18e mag je dan alleen autorijden met een coach naast je (met begeleiderspas). Steeds meer jongeren doen dit.

Beginnend bestuurder: puntenrijbewijs

Ben je 17 jaar of ouder wanneer je je autorijbewijs haalt? Dan ben je de eerste 5 jaar een 'beginnend bestuurder'. Haal je je rijbewijs als je 16 jaar bent? Dan ben je de eerste 7 jaar een 'beginnend bestuurder'.

Strafpunten bij overtredingen

Met een beginnersrijbewijs heb je te maken met strafpunten die je krijgt na ernstige overtredingen. Denk daarbij aan ernstige snelheidsovertredingen of bumperkleven. Krijg je als beginnend bestuurder 2 keer zo'n aantekening, dan moet je je rijbewijs inleveren.

Autoverzekering beginnend bestuurder

Bouw schadevrije jaren op

Als beginnend bestuurder heb je geen tot weinig rijervaring. De kans is daarom groter dat je schade maakt. En dat merk je aan de premie voor een autoverzekering. Je moet eerst schadevrije jaren opbouwen. Voor elk jaar dat je zonder ongevallen rijdt, krijg je extra korting op je premie (no-claimkorting). 

Premietoeslag voor jongere rijders

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan kun je je lang niet bij alle autoverzekeraars laten verzekeren. Maar 1 op de 4 autoverzekeraars accepteert 17-jarige automobilisten voor een autoverzekering. En tot je 25e betaal je bijna altijd een toeslag voor je autoverzekering. Verzekeraars zien jongere autorijders namelijk als een groep met een groter risico op schades en ongevallen. 

Wees kritisch op rijstijlverzekering

Sommige autoverzekeraars hebben 'rijstijlpolissen' of 'rijgedragverzekeringen'. Je krijgt korting op de premie als je gegevens over je rijstijl deelt en veilig rijdt. Je kunt met een rijstijlverzekering geld besparen als je niet met piepende banden door de bocht vliegt, of regelmatig te hard rijdt. Korting klinkt leuk. Maar kijk bij een verzekering altijd naar de premie die je uiteindelijk moet betalen en naar de voorwaarden. 

Auto en verzekering delen

Deel je als samenwonende partners een auto, dan kun je kiezen op welke naam de autoverzekering staat. Kies voor degene met de meeste schadevrije jaren. En/of de oudste partner vanwege leeftijdstoeslagen. Je geeft jezelf dan op als verzekerde en je partner als regelmatige bestuurder, of andersom. Is een inwonend kind de regelmatige bestuurder, dan geldt soms een premietoeslag of extra eigen risico.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.