icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering beginnend bestuurder

Heb je net je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! De eerste jaren heb je wel met een aantal aandachtspunten te maken. Als beginnend bestuurder raak je je rijbewijs kwijt na 2 strafpunten. En aan het verzekeren van je auto hangt vaak een stevig prijskaartje.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2019

student-rijles

Beginnend bestuurder en rijbewijs

Rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Met de regeling '2toDrive' kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen en vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot je 18e mag je dan alleen autorijden met een coach naast je (met begeleiderspas). Steeds meer jongeren doen dit.

Beginnend bestuurder: puntenrijbewijs

Ben je 18 jaar of ouder wanneer je je rijbewijs haalt? Dan ben je de eerste 5 jaar een 'beginnend bestuurder'. Haal je je rijbewijs als je 16 of 17 jaar bent? Dan ben je de eerste 7 jaar een beginnend bestuurder.

Met een beginnersrijbewijs heb je te maken met strafpunten die je krijgt na ernstige overtredingen. Denk daarbij aan ernstige snelheidsovertredingen of bumperkleven. Krijg je als beginnend bestuurder 2 keer zo'n aantekening, dan moet je je rijbewijs inleveren. Heb je voor 1 oktober 2014 al een strafpunt gekregen? Dan val je nog onder de oude regeling en geldt de schorsing van je rijbewijs pas na 3 strafpunten.

Autoverzekering beginnend bestuurder

Bouw schadevrije jaren op

Als beginnend bestuurder heb je geen tot weinig rijervaring. De kans is daarom groter dat je schade maakt en dat merk je aan de premie voor een autoverzekering. Je moet eerst schadevrije jaren opbouwen. Voor elk jaar dat je zonder brokken rijdt, krijg je extra premiekorting (no-claimkorting). Daarom loont het het zeker om voorzichtig te rijden.

Premietoeslag voor jongere rijders

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan kun je lang niet bij alle autoverzekeraars terecht. Slechts 1 op de 4 autoverzekeraars accepteert 17-jarige automobilisten voor een autoverzekering. En tot je 25e betaal je bijna altijd een toeslag voor je autoverzekering. Verzekeraars zien jongere autorijders namelijk als een groep met een groter risico op schades en ongevallen. Hoe voorzichtig je ook rijdt. 

Wees kritisch op rijstijlverzekering

Sommige autoverzekeraars hebben 'rijstijlpolissen' of 'rijgedragverzekeringen'. Je krijgt korting op de premie als je gegevens over je rijstijl deelt en veilig rijdt. Als je niet met piepende banden door de bocht vliegt, of regelmatig hard rijdt, kun je met een rijstijlverzekering geld besparen. Die korting klinkt leuk, maar het gaat om de premie die je uiteindelijk betaalt en - niet te vergeten - de voorwaarden. Bovendien geef je je persoonlijke gegevens prijs.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk autoverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees ook: