icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Korting voor je rijstijl

Verzekeraars geven korting op de premie van je autoverzekering op basis van jouw rijstijl. Rijd je veilig, dan krijg je 10% tot 35% korting. Maar wat zegt dat over de premie? Kunnen ze de verzekering ook stopzetten? En hoe zit het met je privacy? 
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 3 september 2021

Hoe werkt het?

Bij sommige autoverzekeringen krijg je korting op de premie door gegevens over je rijstijl te delen en veilig te rijden. Deze polissen heten rijstijlpolissen of rijgedragverzekeringen. Je bespaart zo geld op je autoverzekering. Tenzij je met piepende banden door de bocht vliegt of regelmatig hard rijdt.

Die korting klinkt leuk, maar het gaat om de premie die je uiteindelijk betaalt én de voorwaarden. Ook word je continu in de gaten gehouden. De politie kan de verzamelde data, zoals je snelheid en remgedrag, opvragen voor onderzoek na een ongeval.

Let op

Bij langdurig onveilig rijgedrag kunnen de meeste aanbieders de polis beëindigen. Je kunt na zo'n opzegging door de verzekeraar bijna nergens meer terecht

Verzekeraars rijstijlpolissen

Er zijn autoverzekeraars die je rijgedrag alleen registreren met een app. Daar zijn er echter niet zo veel van. Andere autoverzekeraars werken met een stekker die je in je auto plugt. Deze maatschappijen bieden een rijstijlpolis aan:

  • FBTO Rijstijlverzekering
  • ANWB (Veilig Rijden)
  • Fairzekering (Autofairzekering)
  • Voorop autoverzekering

Peildatum: september 2021

Rijstijlverzekering apps

Rijstijlapp FBTO

De app van FBTO registreert je rijstijl op basis van gps en gebruikte kracht (G-krachten). De apps meten waar je rijdt, hoe hard je rijdt en of je remt of optrekt. Gebruik bij lange ritten een acculader, anders is de batterij van je smartphone snel leeg.

Tot 30% korting

Bij de FBTO Rijstijlverzekering kun je met een veilige rijstijl tot 30% korting krijgen op de reguliere premie van de autoverzekering. De korting wordt per maand berekend en uitgekeerd. De FBTO Rijstijl App neemt ook het telefoongebruik tijdens het rijden mee als factor om je score te bepalen. Bij slecht rijgedrag krijg je geen premietoeslag. 

Rustig rijden en niet bellen

Er wordt gekeken naar je snelheid, remgedrag, manier van optrekken en gebruik van je telefoon tijdens het rijden. Een hoge score verdien je door je aan de snelheidsregels te houden, rustig op te trekken, niet abrupt te remmen en de telefoon niet te gebruiken tijdens het rijden. 

Interpolis AutoModus app: voor goed doel

Interpolis stimuleert op een andere manier veilig rijden. Met de Automodus app spaar je €1 per 100 kilometer als je 'mobielvrij' rijdt (zonder het scherm aan te raken en te bellen). Je spaart dan geen korting op je premie, maar kunt het bedrag aan een goed doel doneren (Kika, De Voedselbank of Verkeersslachtoffers Nederland). De app wordt niet gekoppeld aan je autoverzekering. 

Rijstijlverzekeringen via een stekker

Je rijstijl kan ook via een stekker in de auto worden gemeten. Hiervoor zijn verschillende benamingen, zoals chipin, kastje, connector, stick, dongel en stekker. Deze rijstijlverzekeringen kunnen ook een app aanbieden. Die wordt dan niet gebruikt om de rijstijl te meten, maar voor de administratie.

Nadelen

Nadeel is dat hard remmen of een snelle uitwijkmanoeuvre om een ongeluk te voorkomen, kan worden gezien als 'fout rijgedrag'. De stick registreert het remmen en optrekken, maar niet de reden erachter. Plotseling remmen voor een kind of dier wordt dus ook afgestraft.

Prijs rijstijlpolis

Voordeel

Jongeren hebben minder rijervaring of schadevrije jaren en maken relatief veel brokken. Maar ook oudere, ervaren automobilisten betalen dikwijls een premietoeslag of worden zelfs geweigerd als nieuwe klant. Juist voor deze 2 groepen biedt de rijgedragverzekering interessante mogelijkheden om de premie te drukken. 

Nadeel

Rijd je redelijk, dan krijg je vaak maar een beetje korting via de rijstijlpolissen. In dat geval kun je beter een normale autoverzekering afsluiten. Dat blijkt uit ons onderzoek naar rijstijlpolissen. Zelfs bij dezelfde aanbieder is de premie van een normale autoverzekering soms lager dan die van de rijgedragpolis met 10% korting.

Basispremie is soms hoger

Verdien je helemaal geen korting, dan ben je soms zelfs duurder uit. De basispremie ligt bij de meeste aanbieders een stuk hoger dan die van een vergelijkbare gewone autoverzekering. Vergelijk dus goed de prijzen.

Niet bij de ANWB

De rijstijlverzekering van ANWB, ANWB Veilig Rijden, is overigens wel voordelig, als we kijken naar de gemiddelde premies. Zeker de ANWB-polissen met ledenkorting zijn over het algemeen scherp geprijsd.

Wil je een rijverzekering afsluiten, vergelijk dan goed de premie en voorwaarden met andere autoverzekeringen.

Rijstijlpolis stopgezet

Bij langdurig onveilig rijgedrag kunnen de meeste aanbieders de polis beëindigen, ook als er geen schade is veroorzaakt. Bij Fairzekering en Voorop dreigt dat scenario als je 10 van de 12 maanden geen korting hebt verdiend. FBTO zet de polis stop als je binnen 12 maanden 2 maanden of meer een hele slechte rijscore had. Stopzetten kan bijvoorbeeld ook als er 3 maanden geen rijstijlscore kan worden berekend, omdat de apparatuur uitstond.

Voor ANWB is één keer 50 kilometer per uur te hard rijden genoeg om je Veilig Rijden Autoverzekering te beëindigen binnen 14 dagen. Dat kan ook gebeuren als je verschillende malen (6 keer) per jaar te hard rijdt in Nederland en je rijgedrag niet verbetert na een waarschuwing. 

Je kunt na zo'n opzegging door de verzekeraar bijna nergens meer terecht

Privacy

Verzekeraars willen steeds meer data gebruiken om risico's in te schatten bij verzekeringen. Wij volgen deze ontwikkelingen nauwlettend en vragen ons af in hoeverre de privacy is gewaarborgd. Verzekeraars en andere bedrijven verzamelen soms meer gegevens dan noodzakelijk.

Wij eisen dat de verzamelde gegevens niet worden gebruikt om in de toekomst mensen uit te sluiten of toeslagen te berekenen. Lees meer over onze actie De dupe van je data.

Wat betreft privacy vinden wij het belangrijk dat:

  • Je als verzekerde inzicht hebt in de opgeslagen gegevens.
  • Je als verzekerde de gegevens altijd zonder opgaaf van reden onmiddellijk kan (laten) verwijderen.
  • Er niet meer gegevens worden verzameld dan strikt noodzakelijk is.
  • Deze gegevens in geen enkele vorm aan derden worden doorgegeven.

Connected cars: kopen, huren of leasen

Moderne auto's ofwel 'connected cars', vaak verbonden met internet, verzamelen vaak persoongegevens. Bijvoorbeeld over je locaties, belgedrag en je rijstijl. Zo weet een voertuig veel over de inzittenden. De fabrikant heeft toegang tot die gegevens en kan die delen met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakte een handleiding met privacytips voor connected cars. Hierin staat waarop je moet letten bij het (ver)kopen, huren en leasen van zo'n auto. Zo moet een autofabrikant en dealer je informeren over de gegevens die het voertuig verzamelt en opslaat.

Tip: verwijder alle data uit de auto als je hem verkoopt. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.