icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren: minder premie betalen

Als je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor ieder jaar dat je geen schade hebt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt voor een groot deel je premie voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie je betaalt.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 juni 2018


Wat zijn schadevrije jaren?

De hoogte van de premie voor je autoverzekering hangt voor een groot deel af van het aantal jaren dat je schadevrij rijdt. Deze jaren staan in je verzekeringspolis, je kunt ze ook opvragen bij je autoverzekeraar. Schadevrije jaren bouw je op voor de auto, waaronder ook oldtimers (als de betreffende verzekeraar een bonus-malusladder heeft). In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren zijn niet geldig in Nederland. Wel kun je vaak schadevrije jaren die zijn opgebouwd met een motorverzekering opgeven bij het afsluiten van een autoverzekering. Als je een nieuwe verzekering afsluit, geef je zelf op hoeveel schadevrije jaren je hebt. De verzekeraar controleert dit aantal met de gegevens in Roy-data.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Autoverzekeraars stellen de schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier vast. Deze uniforme telling geldt niet voor bijvoorbeeld bromfietsen, scooters, brommobielen of snorfietsen. Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je altijd terug naar 10 jaar na een claim.

Verzekeringsnemer 

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan op naam van de verzekeringsnemer. Je bouwt geen schadevrije jaren op als de auto verzekering niet op jouw naam staat, bijvoorbeeld als:

  • Partner van de verzekeringnemer.
  • Een andere regelmatige tweede bestuurder.
  • Bestuurder van een leaseauto of auto van de werkgever.

Leaseautorijders kunnen wel een leaseverklaring opvragen bij de maatschappij. Je krijgt dan soms ‘zuivere’ schadevrije jaren, maar sommige verzekeraars geven alleen een premiekorting. In een aantal situaties kun je de schadevrije jaren overnemen van de verzekeringsnemer. Met een tweede gezinsauto kun je vaak wel premiekorting krijgen als de verzekeraar een tweede gezinsautoregeling heeft.

Bonus-malus en schadevrije jaren

Autoverzekeraars gebruiken allemaal een eigen bonus-malustabel voor het vaststellen van de premiekorting. Bij het doorgeven van de ‘zuivere’ schadevrije jaren moeten verzekeraars wel de vaste telling gebruiken. De regels hiervoor staan in de Bedrijfsregeling Roy Data van het Verbond van Verzekeraars. De telling van schadevrije jaren staat op de laatste pagina. 

Schadebedrag niet van belang

Een claim van €500 wordt overigens even zwaar bestraft als een claim van €5000, wat vrij onlogisch is. Dat geldt ook als je maar deels aansprakelijk bent voor de schade: de terugval op de bonus-malusladder en in schadevrije jaren is hetzelfde. Vraag bij onduidelijkheden over de telling een toelichting aan de verzekeraar: deze moet je volgens de bedrijfsregeling binnen 2 weken krijgen. Stijgt de premie sterk na een claim, overweeg dan een schade zelf te betalen als dat een optie is.

Schade claimen zonder gevolgen

Na sommige schadeclaims verlies je géén schadevrije jaren, zoals hagel, ruitschade, joyriding en diefstal (toegelicht op pagina 8 van de Bedrijfsregeling). Met een no-claimbeschermer als extra verzekering bij je autoverzekering kun je jaarlijks een schade claimen zonder premiegevolgen. Je schadevrije jaren dalen wél na een claim, dit merk je pas na een overstap.

Geldigheid schadevrije jaren

Autoverzekeraars melden je schadevrije jaren na opzegging van een polis in de centrale database Roy-data. Na het opzeggen van je autoverzekering, zijn de schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig

Maar let hierop, deze ‘geldigheidsduur’ kan per autoverzekeraar verschillen en kan korter of langer zijn. Bij FBTO is de geldigheid 5 jaar, bij ABN Amro, Allianz (direct), Allsecur, Hema en InShared 4 jaar. Bij Autoweek en de Goudse is de geldigheid beperkt tot 1 jaar, bij ZLM tot 2 jaar.

Opbouw schadevrije dagen of maanden

Schadevrije jaren bouw je in principe per verzekeringsjaar op. Wissel je van polis en het verzekeringsjaar is nog niet afgelopen, dan kan het zijn dat je géén jaar meekrijgt. Toekennen van een jaar mag wel als de autoverzekering al een half jaar loopt (185 dagen), zoals de meeste verzekeraars doen. De Consumentenbond vroeg autoverzekeraars hoe zij omgaan met schadevrije 'maanden' of dagen.

Stap je net te vroeg over, dus bijvoorbeeld na 179 of 184 schadevrije dagen, dan loop je soms dus een heel schadevrij jaar mis. Je wordt hier als verzekerde bij een overstap niet op gewezen. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het dus ‘zaak goed op te letten’.

Opbouw schadevrije jaren

Verzekeraar   1 schadevrij jaar na:
 ABN Amro  185 dagen
 Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis)  onbekend
 Aegon en onna-onna  185 dagen
 Allianz en London  180 dagen
 Allsecur  180 dagen
 ANWB en Unigarant  180 dagen
 ASR (VVP-polis) en Ditzo  185 dagen
 Bovag  6 maanden
 Bruns ten Brink  onbekend
 de Goudse  185 dagen
 Delta Lloyd en Ohra  6 maanden
 Generali en De Nederlanden van Nu  185 dagen
 Hema en Inshared  geen grens (meest gunstige uitleg)
 ING en Nationale-Nederlanden  180 dagen
 de Kilometerverzekering  185 dagen
 Klaverblad  6 maanden
 Lancyr  185 dagen
 Reaal (ook Route Mobiel, Proteq en Zelf)  onbekend
 SNS  185 dagen
 Univé  185 dagen
 VerzekerSnel  185 dagen
 Verzekeruzelf.nl  182,5 (halfjaar)
 Witgeld  onbekend
 ZLM  185 dagen

Peildatum: januari 2017

Negatieve schadevrije jaren

Als je nog weinig schadevrije jaren hebt, of een aantal keer achter elkaar claimt dan kun je negatieve schadevrije jaren opbouwen. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren is -5. Je krijgt dan geen no-claimkorting maar betaalt een premietoeslag op de basispremie. De meeste maatschappijen accepteren je niet voor een autoverzekering met negatieve jaren. Je kunt dan niet overstappen en zit dus 'vast' bij je huidige autoverzekeraar. 

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Onderzoeksbureau MoneyView vroeg autoverzekeraars of ze iemand met negatieve jaren standaard accepteren voor een autoverzekering. Bij zeker 8 verzekeraars kun je wel gewoon terecht. Ga via onderstaand overzicht na hoe jouw verzekeraar omgaat met negatieve schadevrije jaren. Het gaat om de standaardacceptatie bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Autoverzekeraar Welkom met negatieve jaren (online afsluiten)
ABN Amro -5 
Aegon Nee
Allianz - Autoverzekering -1 
Allianz - Veilig Op Weg Nee
Allsecur -1
ANWB / Unigarant In overleg
Aon Direct Nee
ASR In overleg
Autoweek Nee
Avéro Achmea -5
Bovag Nee
Bruns ten Brink Nee
Centraal Beheer -5
De Goudse Nee
De Nederlanden van Nu Nee
Delta Lloyd Nee
Ditzo Nee
FBTO -5 
Generali In overleg
Hema Nee
InShared Nee
Interpolis -5
Klaverblad In overleg
Lancyr Nee
Nationale-Nederlanden Nee
nowGo Nee
Ohra -5
PolisVoorMij -2 (in overleg)
Reaal Nee
Route Mobiel Nee
SNS Nee
United Insurance Nee
Univé Nee
Verzekeruzelf.nl Nee
Witgeld Nee
Zelf Nee
ZLM Nee

Peildatum: december 2017

Schadevrije jaren onnodig ingewikkeld 

Wij vinden dat de schadevrije jaren regeling onnodig ingewikkeld is én blijft en pleiten al jaren voor een verbetering of afschaffing van het systeem. De ‘vaste’ terugval van 5 jaar zorgt nog steeds voor verwarring en de grens van 15 jaar is een groot nadeel.

Doe mee met de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van autoverzekeringen. We spreken verzekeraars aan op onredelijke praktijken en helpen jou zo bij het maken van je keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Kader lidworden DoeMee AVV

Lees ook:

Test autoverzekeringen