icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadevrije jaren

Als je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat je geen schade hebt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt voor een groot deel je premie voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie je betaalt.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 2 augustus 2022

Wat zijn schadevrije jaren?

De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt voor een groot deel af van het aantal jaren dat je schadevrij rijdt. Dus zonder dat je schade claimt bij je autoverzekeraar. Deze 'schadevrije jaren' staan op je verzekeringspolis. Je kunt ze ook opvragen bij je autoverzekeraar.

Schadevrije jaren bouw je op voor de auto als je verzekeraar een bonus-malusladder heeft. Ook als het om een oldtimer gaat.

Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, geef je zelf op hoeveel schadevrije jaren je hebt. De verzekeraar controleert dit aantal met de gegevens in Roy-data, een centrale database. Vaak kun je schadevrije jaren van een motorverzekering opgeven, bij het afsluiten van een autoverzekering.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Autoverzekeraars stellen schadevrije jaren allemaal op dezelfde manier vast. Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Deze telling geldt niet voor bijvoorbeeld bromfietsen, scooters, brommobielen of snorfietsen.

Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je na een claim altijd terug naar 10 jaar schadevrij.

Persoonsgebonden schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Als jij de verzekeringsnemer bent, staan ze op jouw naam. Je bouwt dus geen schadevrije jaren op als de autoverzekering niet op jouw naam staat. Bijvoorbeeld als:

  • Partner van de verzekeringnemer.
  • Regelmatige tweede bestuurder.
  • Bestuurder van een leaseauto of auto van de werkgever.

Schadevrije jaren buitenland

Schadevrije jaren die je in het buitenland hebt opgebouwd, gelden niet in Nederland. Je kunt de buitenlandse verzekeraar wel vragen om een verklaring op schrift, met daarop de opgebouwde schadevrije jaren. Als je hier als verzekerde om vraagt, moeten alle Europese verzekeraars deze verklaring geven. Dat is verplicht.

Sinds 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren die zijn opgebouwd in een ander EU land opgevoerd worden in Roy-data. Zo hoef je niet opnieuw te beginnen met opbouwen. 

Bonus-malus en schadevrije jaren

Autoverzekeraars gebruiken allemaal een eigen bonus-malustabel voor het vaststellen van premiekorting. Bij het doorgeven van ‘zuivere’ schadevrije jaren moeten verzekeraars wel de vaste telling gebruiken. De regels hiervoor staan in de Bedrijfsregeling Roy-data van het Verbond van Verzekeraars. De telling van schadevrije jaren staat op de laatste pagina. 

Schade en schadevrije jaren

Als je schade rijdt heeft dit invloed op je schadevrije jaren en daarmee gevolgen voor je premie. We zetten een aantal belangrijke punten op een rij. 

Geldigheid schadevrije jaren

Zeg je je verzekering op? Dan registreert je verzekeraar na je opzegging je schadevrije jaren in Roy-data, de centrale database. Na het opzeggen van je autoverzekering, zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Bij verzekeraar ZLM is dit maar 2 jaar. 

Gelukkig is een aantal verzekeraars milder. Bij ABN Amro, Allianz Direct, Hema en Inshared en Vereniging Eigen Huis gelden je schadevrije jaren nog 4 jaar. Bij Aegon zijn schadevrije jaren zelfs 5 jaar houdbaar.

Opbouw schadevrije dagen of maanden

Schadevrije jaren bouw je in normaal gesproken per verzekeringsjaar op. Het kan zijn dat je géén schadevrij jaar meekrijgt als je tijdens het verzekeringsjaar wisselt van verzekeraar. Een schadevrij jaar mag worden gegeven als de autoverzekering een half jaar loopt (185 dagen). De meeste verzekeraars geven dan ook een schadevrij jaar. Stap je net te vroeg over, dan loop je soms een heel schadevrij jaar mis. Dit wordt je als verzekerde bij een overstap niet verteld. 

Opbouw schadevrij jaar per verzekeraar

In de tabel kun je per verzekeraar zien wanneer je 1 schadevrij jaar opbouwt. Wil je halverwege het jaar opzeggen? Dan kun je soms beter een paar dagen wachten. Dit levert je dan weer een extra schadevrij jaar op. 

 Verzekeraar  1 schadevrij jaar na:
 a.s.r  180 dagen
 ABN Amro  185 dagen
 Aegon  185 dagen
 Allianz  180 dagen
 Allianz Direct  180 dagen
 ANWB en Unigarant  180 dagen
 Aon  onbekend
 Avéro Achmea (Rustig op Weg)  onbekend
 Avéro Achmea (Goed op Weg)  365
 Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis)  onbekend
 Bovag  182,5
 De Goudse   185 dagen
 Ditzo  185 dagen
 HEMA en Inshared  geen grens (meest  gunstige uitleg)
FBTO  onbekend
 ING en Nationale-Nederlanden  180 dagen
 Kilometerverzekering  180 dagen
 Klaverblad  182,5 dagen
 Lancyr  185 dagen
 OHRA  182,5 dagen
 Rhion  185 dagen
 SNS  185 dagen
 Unigarant  180
 United Insurance  365 dagen
 United Insurance (Autopolis)  Onbekend
 Univé  185 dagen
 Vereniging Eigen Huis  185 dagen
 Verzekeruzelf.nl  182,5 dagen
 Voogd & Voogd  onbekend
 Zero  onbekend
 ZLM  185 dagen

Bron: Moneyview 1 augustus 2022

Schadevrije jaren onnodig ingewikkeld 

Wij vinden dat de regeling voor schadevrije jaren onnodig ingewikkeld is én blijft. We pleiten al jaren voor verbetering of afschaffing van het systeem. De ‘vaste’ terugval van 5 jaar zorgt nog steeds voor verwarring. Ook de grens van 15 jaar is een groot nadeel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.