icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Over onze autoverzekeringtest

De Consumentenbond beoordeelt ruim 40 autoverzekeraars voortdurend op premie, dekking en voorwaarden. Maar hoe testen we de autoverzekeringen eigenlijk? Op deze pagina geven we alle informatie over ons onderzoek en de werking van onze Autoverzekeringvergelijker.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

datastromen

De Autoverzekeringvergelijker is beschikbaar voor iedereen: zowel leden als niet-leden van de Consumentenbond. Op deze pagina vertellen we hoe wij autoverzekeringen testen op premie en voorwaarden. Ook leggen we uit op welke manieren je een autoverzekering kunt afsluiten via de Autoverzekeringvergelijker en wat wij hieraan verdienen. Heb jij jouw autoverzekering gevonden? Vergeet dan niet zelf je oude verzekering op te zeggen! Met vragen kun je contact opnemen met onze Klantenservice.

Bekijk welke autoverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle autoverzekeringen.

Autoverzekeringvergelijker van de Consumentenbond

In november 2012 introduceerden we een compleet nieuwe online vergelijkingsmodule. En ieder jaar brengen we nieuwe verbeteringen aan. De nieuwe vergelijker onderscheidt zich op een paar punten van andere vergelijkingssites.

 • We vragen eerst om de gewenste aanvullende dekkingen en maken daarna pas een vergelijking.
 • Je kiest zelf in welke volgorde je de polissen wenst te vergelijken. Ga je voor de goedkoopste? Of kies je voor de beste voorwaarden of de meest gunstige prijs-kwaliteitverhouding? Het is allemaal mogelijk en zonder verborgen agenda.
 • Je kunt de verzekering vaak rechtstreeks afsluiten, maar niet altijd. Dat laatste is een bewuste keuze. De vergelijker staat open voor alle partijen die mee willen doen, ongeacht of we wel of niet met ze samenwerken. In bepaalde gevallen ontvangen wij een vergoeding van de verzekeraar. Maar dit heeft geen invloed op het aantal resultaten en de volgorde.

Voor leden en niet-leden

De Consumentenbond helpt je bij het bepalen van de goedkoopste en beste autoverzekering via de Autoverzekeringvergelijker. Maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder. Zowel leden van de Consumentenbond als niet-leden kunnen gebruikmaken van de Autoverzekeringvergelijker. Heb je vragen, neem dan contact op met onze Klantenservice via 070 - 445 45 45 of neem per e-mail of op een andere manier contact op met de Consumentenbond

Hoe vergelijken wij?

Om de autoverzekeringen goed te kunnen vergelijken, moet je enkele persoonlijke gegevens invullen. Zo bepalen we voor welke autoverzekeringen je in aanmerking komt. We tonen alle autoverzekeringen in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol: de prijs (maandpremie) van de verzekering en het testoordeel.

Je kunt de resultaten ook sorteren op basis van het testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken. De testoordelen zijn gebaseerd op een onderzoek naar polisvoorwaarden. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. Eerst bepalen we de dekkingsaspecten die we willen onderzoeken
 2. Deze aspecten beoordelen we ten opzichte van het marktgemiddelde
 3. We wegen de dekkingsaspecten onderling op basis van relevantie

Bekijk het volledige verantwoordingsverslag (2015).

Acceptatie

De Consumentenbond ondersteunt bij de aanvraag van een autoverzekering. Wij kunnen nagaan wanneer en bij welke verzekeraar een aanvraag is gedaan, maar niet of je geaccepteerd bent door de verzekeraar. Dit laat de verzekeraar per e-mail weten, doorgaans binnen 7 werkdagen.

Afsluiten en autoverzekering opzeggen

Let op: sluit je een nieuwe autoverzekering af via de vergelijker? Vergeet dan niet zelf je oude polis op te zeggen. Gemiddeld is de looptijd van de verzekering 1 jaar met daarna 1 maand opzegtermijn. Sommige autoverzekeringen kun je dagelijks opzeggen, zonder opzegtermijn.

Welke autoverzekeringen kun je vergelijken

Via onze Autoverzekeringvergelijker kun je verschillende particuliere autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Verzekeringen voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik en bestelauto's of zogenoemde 'grijze' kentekens kunnen niet worden vergeleken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden maken wij een vergelijking.

 • In bepaalde gevallen kun je de gewenste autoverzekering via de Autoverzekeringvergelijker afsluiten. Let op: hierbij is geen sprake van advies en opzegservice.
 • Tijdens de aanvraag en de looptijd van de verzekering is de verzekeraar het aanspreekpunt. Bijvoorbeeld in het geval van schade.

Hoe volledig is de vergelijking?

In onze vergelijker staan verzekeringen van ruim 40 autoverzekeraars. Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij productinformatie ontvangen. Van die partijen kennen wij de meest recente voorwaarden en premies.

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker:

ABN Amro Aegon Aegon Bank
Allianz AllSecur (tijdelijk uit de vergelijker) ANWB
ASR Autoweek Avéro Achmea
Bovag Bruns ten Brink Centraal Beheer Achmea
De Goudse Delta Lloyd Ditzo
FBTO Generali Hema
ING InShared (de) Kilometerverzekering
Klaverblad Lancyr London Verzekeringen
myJINI Nationale-Nederlanden (de) Nederlanden van Nu
Ohra Reaal Route Mobiel
SNS Unigarant United Insurance
Univé Verzekeruzelf.nl Zelf

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders in Nederland kunnen meedoen aan de Autoverzekeringvergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een beperkt aantal verzekeraars ontbreekt op dit moment, zoals AON Direct, Fairzekering, Interpolis, Proteq en WitGeld.nl. Zij geven helaas geen informatie over hun premies en/of voorwaarden aan ons door. Ook polissen van VvAA zijn om die reden niet opgenomen in de vergelijking. Daarnaast richt VvAA zich op een specifieke doegroep, namelijk (para)medici.

Let op: De polissen van Allsecur zijn medio juli 2017 uit de vergelijker gehaald, na klachten van consumenten over premieverschillen na het afsluiten van een polis. Zolang we deze verschillen niet kunnen oplossen, kunnen de autoverzekeringen van Allsecur niet meer worden vergeleken via de Consumentenbond. ZLM Verzekeringen wil tot in elk geval 2018 niet meer in vergelijkingswebsites terugkomen en staat om die reden niet meer in de vergelijker.

Vergelijken prijs autoverzekeringen

Het kan geen kwaad om eerst naar de prijs te kijken. Dan ben je al een eind op weg naar de beste autoverzekering. Dit zijn andere zaken waar je op kunt letten:

 • Nieuwwaarderegeling bij total loss: hoogte van de uitkering en hoelang geldt de regeling?
 • De gebruikte afschrijvingsmethode
 • Wel/geen eigen risico

Extra korting Verzekeruzelf.nl

Consumenten die een Verzekeruzelf.nl autoverzekering afsluiten, krijgen het eerste jaar 10% extra korting (sinds 4 maart 2015). De extra korting geldt voor elke basisdekking (WA, WA+ of allrisk), maar niet voor een eventuele aanvullende dekking. Om in aanmerking te komen voor de korting, moet de verzekering worden aangevraagd via de Autoverzekeringvergelijker. Na een looptijd van 12 maanden vervalt de korting automatisch.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken wij de MoneyView ProductRating. Direct gevolg hiervan is dat we alleen autoverzekeringen kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Periodiek test de Consumentenbond de kwaliteit van de voorwaarden van de meeste autoverzekeringen. Ook onderzoeken we de tevredenheid over de afgehandelde schadeclaims en de premieontwikkeling. Het getoonde testresultaat is samengesteld uit 2 onderdelen. Beide onderdelen tellen voor 50% mee in het eindoordeel:

 1. Een klanttevredenheidsmeting
 2. Een polisvoorwaardenonderzoek

We onderzoeken daarnaast regelmatig de tevredenheid over de afhandeling van ingediende schadeclaims. Dit doen we door een vragenlijst voor te leggen aan het ledenpanel van de Consumentenbond en andere Nederlandse consumenten.

Het meest recente onderzoek vond plaats in juli 2016. Er zijn ruim 3500 automobilisten bevraagd over de dienstverlening, schadeafhandeling en klachtbehandeling door hun autoverzekeraars. Het ging om automobilisten die de afgelopen 5 jaar een schade hadden geclaimd en een oordeel konden geven over de afhandeling. De klantscores die hieruit kwamen, zijn opgenomen in de Autoverzekeringvergelijker en te vinden in de polisdetails van de autoverzekeringen.

In de vergelijker kunnen gebruikers een review schrijven. Het gemiddelde van deze beoordelingen zal uiteindelijk de basis gaan vormen van onze klanttevredenheidsmeting.

Weging dekkingsaspecten

Volledig casco autoverzekering

Bij de volledig casco dekking, de meest afgesloten en meest uitgebreide dekking, beoordelen we ongeveer 40 dekkingsaspecten.

 • Het gaat om de afschrijvingsmethode en vergoedingsregelingen (nieuwwaarde- en occasionwaarderegeling). Dit onderdeel telt mee voor 33%
 • Daarnaast bekijken we alle gedekte en uitgesloten gebeurtenissen in binnen- en buitenland. Dit onderdeel telt mee voor 27%
 • De voorwaarden rondom hulpverlening, vervangend vervoer en reparatie tellen mee voor 22%
 • De dekking bij reparatie en vervanging in geval van ruitschade, telt mee voor 8%
 • De dekking van accessoires (inclusief audio en telecom) doet mee voor 5%
 • Het standaard eigen risico tenslotte, telt eveneens mee voor 5%. Het getoonde testresultaat in de Autoverzekeringvergelijker komt uit 2 bronnen:
  1. Klanttevredenheidsmeting Gfk (op termijn vervangen door reviews)
  2. Polisvoorwaardenonderzoek Consumentenbond

Dekkingsaspecten beperkt casco autoverzekering

 1. Gedekte gebeurtenissen binnen- en buitenland: 40%
 2. Afschrijvingsmethode, uitkering: 25%
 3. Ruitschade: 17%
 4. Hulpverlening, vervangend vervoer, reparatie: 8%
 5. Accessoires: 5%
 6. Eigen risico: 5%

Dekkingsaspecten WA autoverzekering

 1. Hulpverlening, vervangend vervoer: 65%
 2. Gedekte gebeurtenissen binnenland: 25%
 3. Gedekte gebeurtenissen buitenland: 10%

Testoordeel

Periodiek onderzoeken we ook de premies van de autoverzekeringen. Hiervoor maken we meer dan een miljoen premieberekeningen. We gaan uit van 36 verschillende situaties. Bijvoorbeeld iemand van 40 jaar die 20.000 kilometer per jaar rijdt met een Audi A4 uit september 2009.

Die 36 situaties combineren we met 230 verschillende postcodes. Voor deze combinaties zijn de premies berekend van ongeveer 50 autoverzekeringen, voor de 3 verschillende dekkingen: WA, WA+ en allrisk. Op basis van deze uitkomsten bekeken we welke aanbieders gemiddeld als goedkoop en als duur uit de vergelijking kwamen.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs-kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van autoverzekeringen?

Aanvraagproces

De aanvraagknop leidt naar een aanvraagformulier op de website van de verzekeraar. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. De verzekeraar handelt de aanvraag verder af. 

Bij deze methode ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €50 voor iedere geslaagde aanvraag. Hiervoor werken wij meestal samen met Zanox en Daisycon. Bij Zanox kunnen voor de volgende aanbieders autoverzekeringen aangevraagd worden: Aegon, Allsecur, Allianz, ANWB, Autoweek, Centraal Beheer, Ditzo, FBTO, Hema, InShared, Klaverblad, Nationale-Nederlanden, Ohra, Onna-onna, Univé, VerzekerUzelf, WitGeld en Zelf. Bij Allsecur en Allianz kan de verzekering rechtstreeks worden aangevraagd.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument - en in het bijzonder voor zijn leden. Meer weten? Lees dan alles over onze inkomsten.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk zelf de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen via de Autoverzekeringvergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Bekijk de Beste autoverzekering Vergelijk alle autoverzekeringen

Test autoverzekeringen