icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test en dienstverlening

De Consumentenbond beoordeelt voortdurend autoverzekeraars op premie, dekking en voorwaarden. De Autoverzekering Vergelijker van de Consumentenbond is op een aantal punten onderscheidend. Je kunt zelf bijvoorbeeld kiezen in welke volgorde je de polissen wilt vergelijken. Ga je voor de goedkoopste? Of kies je voor de beste voorwaarden?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

autoverzekering-vergelijken-tafel

Autoverzekering Vergelijker van de Consumentenbond

De Autoverzekering Vergelijker van de Consumentenbond verschilt op een paar punten van andere vergelijkingssites.

 • Wij nemen gewenste aanvullende dekkingen mee in de vergelijking. Zoals rechtsbijstand en schadeverzekering inzittenden.
 • Bijkomende kosten zijn opgenomen in de premies. Zoals kosten voor de manier van betalen.  
 • Je kiest zelf de volgorde waarin je de polissen wilt vergelijken. Kies je de goedkoopste of de autoverzekering met de beste voorwaarden? 
 • Je kunt de verzekering soms direct afsluiten, maar niet altijd. Soms ontvangen wij een vergoeding van de verzekeraar. Maar dit heeft geen invloed op het resultaat en de volgorde.
 • De Autoverzekering Vergelijker staat open voor alle partijen die mee willen doen. Of we nu wel of niet met ze samenwerken. We hebben hiervoor wel product- en premie informatie nodig. 

Bekijk welke autoverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle autoverzekeringen.

Hoe vergelijken wij autoverzekeringen?

Om de autoverzekeringen goed te kunnen vergelijken, moet je een paar persoonlijke gegevens invullen. Zo bepalen we voor welke autoverzekeringen je in aanmerking komt. We vragen deze gegevens omdat autoverzekeraars deze meenemen in hun premies. Ze vragen bijvoorbeeld naar je postcode, geboortedatum en soms ook naar je huisnummer. Welke gegevens autoverzekeraars vragen, dat bepalen ze zelf.

Vergelijk op 2 onderdelen

Alle autoverzekeringen laten we zien in een lijst. Je kunt de volgorde van de vergelijking op 2 elementen selecteren:  de prijs (maandpremie) van de verzekering en het testoordeel. Een testoordeel kunnen wij alleen geven aan verzekeraars die hun voorwaarden doorgeven aan MoneyView.  

Prijzen vergelijken

Kijk eerst naar de prijs. Dan ben je al een eind op weg naar de beste autoverzekering. Let verder ook op:

 • Nieuwwaarderegeling bij total loss: hoogte van de uitkering in nieuwwaarde, aanschafwaarde of dag-/vervangingswaarde.
 • Gebruikte afschrijvingsmethode.
 • Schadeherstel. Zoals netwerk schadeherstellers en uitkeringen bij schades.
 • Wel of geen eigen risico.
 • Dekking bij pech.
 • Vervangend vervoer.

Beoordeling voorwaarden (Testoordeel)

Een Testoordeel is gebaseerd op ons onderzoek naar polisvoorwaarden. Ons onderzoek bestaat in hoofdlijnen uit: 

 1. Bepalen welke dekkingsonderdelen we onderzoeken.
 2. Bepalen hoe zwaar deze onderdelen meewegen in het testoordeel (de weging).
 3. Uitgangspunt: de scores uit de MoneyView ProductRating. 

De MoneyView ProductRating (MPR) is een puntensysteem. Daarbij krijgt een groot aantal dekkingsonderdelen een score van 1 tot 5. Bij een score 3 is een producteigenschap 'marktconform'.  Producteigenschappen die beter zijn krijgen een score 4 of 5. Een score van 1 of 2 betekent minder dan gemiddeld. 

Producteigenschappen die met elkaar samenhangen, vormen clusters of groepen. Per cluster wegen we en tellen we de punten bij elkaar op. Dat zie je in het schema hieronder. Zo ontstaat er een puntentotaal per product. De optelsom van het aantal punten wordt omgerekend naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10. 

Beoordeling dekkingsonderdelen

Onderdeel (cluster) Weging WA Weging beperkt casco Weging volledig casco
Aanvullende dekkingen 5% 2,5% 2,5%
Leeftijd verzekerde 7,5% 5% 5%
Acceptatie en contract/opzegopties 12,5% 7,5% 2,5%
Bonus-malusregeling en schadevrije jaren 20% 10% 7,5%
Dekkingen 10% 10% 12,5%
Eigen risico 10% 7,5% 7,5%
Hulp Buitenland 10% 2,5% 2,5%
Hulp Nederland 10% 2,5% 2,5%
Sistercar-regeling 5% 1,7% 1,7%
Tweedegezinsautoregeling 10% 3,33% 3,33%
Accessoires   2,5% 2,5%
Diefstal dekking   2,5% 2,5%
Nieuwwaarderegeling   7,5% 12,5%
Aanschafwaarderegeling   10% 12,5%
Dagwaarde bepaling   5% 5%
Schadeherstel en schadesturing   10% 7,5%
Vervangend vervoer   10% 10%

Autoverzekeraars die hier niet onder vallen

Sommige autoverzekeraars doen staan niet in onze vergelijker. Bijvoorbeeld omdat deze verzekeraars geen premiegegevens doorgeeft, zoals Interpolis. Of omdat ze (nog) geen samenwerkingsovereenkomst hebben met onze partner RISK Verzekeringen (zie hieronder). Wij willen zoveel mogelijk van deze aanbieders toevoegen en melden het zodra dit is gebeurd.

Deze verzekeraars ontbreken:

Allianz Vereniging Eigen Huis
Bovag Verzekeruzelf.nl
De Goudse Voogd & Voogd
Interpolis Zero
Klaverblad ZLM
Lancyr Promovendum
Nationale-Nederlanden Bank National Acadamic
United Insurance  

Samenwerking Consumentenbond en RISK verzekeringen

De Consumentenbond biedt deze vergelijker aan in samenwerking met RISK verzekeringen. Dit bedrijf heeft contact met de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven. Ook bij het aanvragen van een autoverzekering werken wij samen met RISK verzekeringen. Hierbij moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. RISK handelt de aanvraag verder af. 

Contactgegevens bij vragen 

Heb je vragen over bijvoorbeeld een aangevraagde verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservie. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht

Onafhankelijk vergelijken

Geen enkele autoverzekeraar heeft een direct of indirect belang in de Autoverzekering Vergelijker. Met de Autoverzekering Vergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de premies en voorwaarden van autoverzekeringen.

Particuliere autoverzekeringen vergelijken

Via onze Vergelijker Autoverzekeringen kun je particuliere autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Verzekeringen voor zakelijk gebruik en bestelauto's of zogenoemde 'grijze' kentekens kunnen niet worden vergeleken. Ook kun je geen andere motorrijtuigen vergelijken, zoals campers/kampeerauto's en motors, en oldtimers.  

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders in Nederland kunnen meedoen aan de Vergelijker Autoverzekeringen. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. In onze vergelijker staan verzekeringen van ongeveer 20 tot 30 autoverzekeringen.

Alleen verzekeraars waarvan wij informatie ontvangen

Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij productinformatie ontvangen. De voorwaarden en premies. Van die partijen kennen wij de nieuwste voorwaarden en premies. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan onze verglijker voor verzekeraars.

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker. 

Autoverzekeraar

Afsluiten via de
Autoverzekering Vergelijker

ABN AMRO* ja
Aegon ja
Allianz Direct ja
ANWB nee
AON nee
a.s.r. ja
Audi** nee
Avéro Achmea ja
Centraal Beheer ja
Ik kies zelf van a.s.r. (tot 17 april 2023 Ditzo) ja
FBTO ja
ING* nee
InShared ja
De Kilometerverzekering nee
Nationale-Nederlanden ja
Ohra ja
Rhion nee
Skoda** nee
Seat** ja
SNS ja
Unigarant nee
Univé ja
Volkswagen** ja

*Verzekeringen bij ABN AMRO en ING kunnen alleen worden afgesloten door klanten van de bank. Wil je hier als nieuwe klant graag een autoverzekering afsluiten, dan komen hier de kosten voor een betaalrekening bij.

**Audi, Seat, Skoda en Volkswagen kun je niet vergelijken op testoordeel. Wij kunnen de voorwaarden op dit moment niet uit MoneyView halen, waardoor wij niet tot een testoordeel kunnen komen. 

Ontbrekende autoverzekeraars

Een aantal verzekeraars ontbreekt, zoals Bovag, Interpolis, NH1816, Promovendum en United Insurance. Zij geven helaas geen informatie over hun premies en/of voorwaarden aan ons door en hun tarieven zijn niet bekend bij RISK Verzekeringen. 

Aanvraag van een autoverzekering

Heb je je keus gemaakt? De meeste autoverzekeringen kunnen direct worden aangevraagd via onze Autoverzekering Vergelijker. Wij zorgen ervoor dat je nieuwe verzekeraar deze in behandeling neemt.

 • Je hoort dezelfde dag of je voorlopig verzekerd bent. Dat gebeurt per e-mail. 
 • Na uiterlijk 5 werkdagen hoor je of je definitief verzekerd bent.

Zeg je oude verzekering op

Let op: sluit je een nieuwe autoverzekering af via de vergelijker? Vergeet dan niet om zelf je oude autoverzekering op te zeggen

Geef aan waar je verzekering op dit moment loopt en bekijk de opzegmogelijkeden. Gemiddeld is de looptijd van de verzekering 1 jaar met daarna 1 maand opzegtermijn. Sommige autoverzekeringen kun je dagelijks opzeggen, zonder opzegtermijn.

Hoe verdienen wij aan autoverzekeringen?

Bij het aanvragen van een autoverzekering werken wij samen met RISK verzekeringen. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. RISK handelt de aanvraag verder af. 

Verzekeraars die volgens ons de Beste uit de test of Beste koop zijn, mogen deze predicaten gebruiken en ermee adverteren. Zij betalen ons daarvoor per halfjaar een bepaalde vergoeding. 

De Consumentenbond ontvangt daarnaast een bescheiden vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis. Deze staat los van de hoogte van de premie en de gekozen dekking. 

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in deze vergelijker. Je vergelijkt dus volledig onafhankelijk alle premies en voorwaarden. 

Lees meer over onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument en in het bijzonder voor onze leden. Meer weten? Lees dan alles over onze inkomsten.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.