! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering berekenen

De premie van je autoverzekering kun je in een paar stappen berekenen. Hoeveel je betaalt hangt af van verschillende zaken. Zoals het type auto, je leeftijd, woonplaats en het aantal jaren dat je al rijdt zonder schade of claim. Je kunt de premie het best elk jaar opnieuw berekenen.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:3 september 2021

premies-vergelijken

Premie autoverzekering berekenen

De premies voor autoverzekeringen kunnen sterk verschillen en verzekeraars passen de prijzen regelmatig aan. Via de Consumentenbond kun je de meeste autoverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden.

Binnen enkele minuten weet je welke autoverzekering het best bij jou past. Je krijgt een persoonlijk en onafhankelijk overzicht met actuele premies. Je kunt vergelijken op prijs, kwaliteit en reviews. 

Bereken de premie regelmatig opnieuw

Het loont om je autoverzekering regelmatig opnieuw te berekenen. Vergelijk de premie en voorwaarden zodra er iets verandert in je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld na een verhuizing of de aanschaf van een nieuwe auto. Maar ook je leeftijd, ouder worden van de auto of een schadeclaim kunnen invloed hebben op de premie die je betaalt.

Autoverzekeringen vergelijken en afsluiten

Deze gegevens zijn belangrijk bij het berekenen en afsluiten van een nieuwe autoverzekering:

 • Kenteken en meldcode van de auto.
 • Je persoonlijke gegevens: geboortedatum, postcode en huisnummer.
 • Schadevrije jaren. Deze staan op je polisblad. Je kunt ze ook opvragen bij je verzekeraar.
 • Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt of denkt te gaan rijden. Nederlanders rijden gemiddeld 12.000 tot 15.000 kilometer per jaar.
 • Zeg je oude autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Hoe wordt de premie berekend?

Verzekeraars berekenen de premie op basis van meerdere zaken. Denk aan je leeftijd, de schadevrije jaren, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en je woonplaats. Sommige autoverzekeraars kijken naar je huisnummer voor de autopremie (en zelfs naar de huisnummertoevoeging). 

Verzekeraars houden natuurlijk ook rekening met de leeftijd en waarde van je auto, het type, vermogen en de uitvoering. 

Leeftijd 

Jonge autorijders en oudere automobilisten betalen vaak een premietoeslag, omdat ze een groter risico vormen volgens autoverzekeraars. Sommige autoverzekeraars weigeren zelfs bepaalde leeftijdsgroepen.

Schadevrije jaren en premiekorting (no-claim)

Als je een autoverzekering hebt, krijg je voor ieder jaar dat je niet claimt 'schadevrije jaren'. Hiermee krijg je korting op je premie. Autoverzekeraars gebruiken hiervoor bonus-malustabellen die je in de voorwaarden vindt. 

Hoeveel schadevrije jaren je hebt, staat op het laatste polisblad van de verzekering. Claim je in een jaar 1 of meerdere schades, dan kan de premie (fors) omhoog gaan.

Kilometers per jaar

Nederlandse autorijders rijden zo'n 12.000 kilometer per jaar. Als je veel kilometers rijdt, betaal je vaak een hogere verzekeringspremie dan iemand die weinig rijdt. Bijna tweederde van de autoverzekeraars neemt het aantal kilometers mee in de premieberekening. 

Rijstijlkorting

Sommige verzekeraars belonen je met premiekorting voor je rijstijl. Maar je kunt ook een toeslag krijgen en je deelt je gegevens.

Prijsverschil nieuwe klanten

Verzekeraars kunnen voor nieuwe klanten een andere premie rekenen dan voor bestaande klanten, voor exact dezelfde polis. Dat is niet verboden, maar de Consumentenbond vindt dit wel onwenselijk en ondoorzichtig.

Provisie

Verzekeraars verwerken de vergoeding van de tussenpersoon (provisie) in de premies van de autoverzekeringen. Dit is zo'n 10% tot ruim 25% van de premies. Met deze informatie kun je met adviseurs onderhandelen over de prijs. Vraag ook aan je verzekeringsadviseur wat hij voor je doet voor de provisie die je betaalt.

Poliskosten en andere kosten

Autoverzekeraars brengen een aantal kosten in rekening. Meestal worden die bij de premie opgeteld. Deze kosten kunnen oplopen tot een paar tientjes per jaar.

Mogelijke extra kosten:

 • Poliskosten voor het opmaken van de polis. Deze variëren van €6 tot €15 voor het afsluiten of wijzigen van de verzekering.
 • Incassokosten of transactiekosten betaal je per betaling. Deze lopen uiteen van €1 tot €3 euro per betaling.
  Let op: Betaal je per maand dan betaal je die kosten dus 12 keer. Het maakt meestal niet uit of je per acceptgiro of automatische incasso betaalt.
 • Beëindigingskosten of opzegkosten betaal je als je de autoverzekering opzegt.

Welke dekking?

De premie hangt ook af van de dekking die je kiest. Als basisdekking zijn er 3 smaken:

 • WA
  Je bent verplicht om een autoverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Deze dekt schade aan anderen.
 • Beperkt casco
  Deze verzekering dekt autoschade door invloeden van buitenaf, zoals storm en een auto-inbraak.
 • Volledig casco (ook wel 'all risk' genoemd)
  'Deze verzekering vergoedt ook schade aan je auto die je zelf veroorzaakt.

 

Welke dekking voor een autoverzekering past bij jou?

Twijfel je welke dekking het beste bij jouw situatie past? De leeftijd, maar ook de waarde weegt mee. En heb je voldoende geld achter de hand om grote schades zelf te kunnen betalen of juist niet? Maak een goede afweging en kies de juiste autoverzekering.

Autoverzekering kiezen

CB-Autoverzekering-Keuzehulp-Graphic2

Voor een inzittendenverzekering, rechtsbijstand en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.

  Besparen op je autoverzekering

  Met deze tips kun je besparen op je autoverzekering:

  • Vergelijk regelmatig autoverzekeringen. Verzekeraars passen de prijzen van autoverzekeringen vaak aan, soms zelfs dagelijks.
  • Voor een oudere auto is een uitgebreide, dure allriskdekking niet altijd meer nodig.
  • Een eigen risico kan premiekorting opleveren. Bij een schade moet je dit bedrag dan wel zelf betalen.
  • Kijk na een jaar of je niet minder kilometers rijdt dan opgegeven. Bij sommige verzekeraars kan dit flink in premie schelen.
  • De premie ineens betalen is vaak voordeliger dan maandelijks premie betalen.
  • Wie meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar onderbrengt, kan vaak pakketkorting krijgen.
  • Heb je een tweede auto, dan kan een tweedegezinsautoregeling voordelig uitpakken.
  • Het privé leasen groeit in populariteit. Bij de leaseprijs zit de autoverzekering standaard inbegrepen. Controleer wel de voor- en nadelen voor je een contract afsluit.
  • Soms kun je een kleine schade beter zelf betalen dan deze te claimen. Meer tips over schade claimen of zelf betalen.

  Andere autokosten 

  Naast een verzekering heb je te maken met andere kosten. Denk aan wegenbelasting, de apk-keuring en onderhoud. Meer weten over autokosten?

  Premieverhoging door verzekeraar

  Aan de meeste schadeverzekeringen zit je maximaal 1 jaar vast. Verzekeraars kunnen tussentijds de voorwaarden en premie wijzigen. Dit doen ze op basis van een zogenoemde en-bloc-clausule, die in de voorwaarden staat.

  Je moet over zo'n nadelige wijziging tijdig en helder bericht krijgen, maar hiervoor geldt géén vaste termijn. Je mag na een nadelige poliswijziging door de verzekeraar direct opzeggen. Doe dit wel binnen 30 dagen na het bericht hierover. 

  Als je al premie hebt betaald, krijg je die (naar verhouding) inclusief assurantiebelasting terug. Soms worden er wel administratiekosten of 'opzegkosten' gerekend. Hiermee zijn wij het oneens.

  Tips bij premieverhogingen

  • Eis een heldere toelichting op de premiewijziging. Daar heb je recht op als verzekerde.
  • Controleer na een premieverhoging of je ergens anders beter af bent. Vergelijk de voorwaarden en premies van autoverzekeringen.
  • Check via de website van de verzekeraar en/of onze Vergelijker wat een nieuwe klant betaalt bij de verzekeraar. Is dat minder? Vraag de verzekeraar om opheldering en om de lagere premie.
  • Klaag schiftelijk maar ook openlijk, zoals via social media of Klachtenkompas. Dreig eventueel met een overstap.
  • Stap eventueel naar het klachtenloket Kifid, dit is gratis. 
  • Let er bij een opzegging op dat je de al betaalde premie inclusief assurantiebelasting terugkrijgt.