icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Premie van je autoverzekering berekenen

De premie berekenen van je autoverzekering kan in een paar stappen. Hoeveel je betaalt hangt af van verschillende zaken. Zoals het type auto, je leeftijd, woonplaats en het aantal jaren dat je al rijdt zonder schade of claim. Je kunt de premie het beste elk jaar opnieuw berekenen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 3 september 2021

premies-vergelijken

Verzekering auto berekenen

De premies voor autoverzekeringen kunnen sterk verschillen en verzekeraars passen de prijzen regelmatig aan. Via de Consumentenbond kun je de meeste autoverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden.

Binnen enkele minuten weet je welke autoverzekering het best bij jou past. Je krijgt een persoonlijk en onafhankelijk overzicht met actuele premies. Je kunt vergelijken op prijs, kwaliteit en reviews. 

Premie berekenen: regelmatig opnieuw

Het is de moeite waard om je autoverzekering regelmatig opnieuw te berekenen. Vergelijk de premie en voorwaarden zodra er iets verandert in je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld na een verhuizing of de aanschaf van een nieuwe auto. Maar ook je leeftijd, ouder worden van de auto of een schadeclaim kunnen van invloed zijn op de premie die je betaalt.

Autoverzekeringen vergelijken en afsluiten

Deze gegevens zijn belangrijk bij het berekenen en afsluiten van een nieuwe autoverzekering:

 • Kenteken en meldcode van de auto.
 • Je persoonlijke gegevens: geboortedatum, postcode en huisnummer. Je woonplaats kan van invloed zijn op je verzekeringspremie.
 • Schadevrije jaren. Deze staan op je polisblad. Je kunt ze ook opvragen bij je verzekeraar.
 • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt of denkt te gaan rijden. Gemiddeld rijden Nederlanders 12.000 tot 15.000 kilometer per jaar.
 • Zeg je oude autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Hoe wordt de premie berekend?

Verzekeraars berekenen de premie op basis van verschillende zaken. Denk aan je leeftijd, de schadevrije jaren, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je woonplaats. Sommige autoverzekeraars kijken naar je huisnummer voor de autopremie (en zelfs naar de huisnummertoevoeging). 

Verzekeraars houden natuurlijk ook rekening met de leeftijd en waarde van je auto, het type, vermogen en de uitvoering. 

Leeftijd 

Jonge autorijders en oudere automobilisten betalen vaak een premietoeslag, omdat ze een groter risico vormen volgens autoverzekeraars. Bepaalde leeftijdsgroepen worden zelfs door sommige autoverzekeraars geweigerd. 

Schadevrije jaren en premiekorting (no-claim)

Voor je autoverzekering krijg je voor elk jaar zonder schademelding 'schadevrije jaren'. Hiermee ontvang je korting op je premie. Autoverzekeraars gebruiken hiervoor bonus-malustabellen die je in de voorwaarden vindt. 

Hoeveel schadevrije jaren je hebt, staat op het laatste polisblad van de verzekering. Claim je in een jaar 1 of meerdere schades, dan kan de premie (flink) omhoog gaan.

Kilometers per jaar

Nederlandse autorijders rijden zo'n 12.000 kilometer per jaar. Als je veel kilometers rijdt, betaal je vaak een hogere verzekeringspremie dan iemand die weinig rijdt. Bijna tweederde van de autoverzekeraars neemt het aantal kilometers mee in de premieberekening. 

Rijstijlkorting

Sommige verzekeraars belonen je met premiekorting voor je rijstijl. Maar je kunt ook een toeslag krijgen en je deelt je gegevens.

Prijsverschil nieuwe klanten

Verzekeraars kunnen voor nieuwe klanten een andere premie rekenen dan voor bestaande klanten, voor exact dezelfde polis. Dat is niet verboden, maar de Consumentenbond vindt dit niet gewenst  en ondoorzichtig. 

Provisie

Verzekeraars verwerken de vergoeding van de tussenpersoon (provisie) in de premies van de autoverzekeringen. Dit is zo'n 10% tot ruim 25% van de premies. Met deze informatie kun je met adviseurs onderhandelen over de prijs. Vraag ook aan je verzekeringsadviseur wat hij voor je doet voor de provisie die je betaalt.

Poliskosten en andere kosten

Autoverzekeraars brengen een aantal kosten in rekening. Meestal worden die bij de premie opgeteld. Deze kosten kunnen oplopen tot een paar tientjes per jaar.

Mogelijke extra kosten:

 • Poliskosten voor het opmaken van de polis. Deze variëren van €6 tot €15 voor het afsluiten of wijzigen van de verzekering.
 • Incassokosten of transactiekosten betaal je per betaling. Deze lopen uiteen van €1 tot €3 euro per betaling.
  Let op: Betaal je per maand dan betaal je die kosten dus 12 keer. Het maakt meestal niet uit of je per acceptgiro of automatische incasso betaalt.
 • Beëindigingskosten of opzegkosten betaal je als je de autoverzekering opzegt.

Welke dekking?

De premie hangt ook af van de dekking die je kiest. Voor basisdekking zijn er 3 keuzes:

 • WA. Je bent verplicht om een autoverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Deze dekt schade aan anderen.
 • Beperkt casco. Deze verzekering dekt ook autoschade door invloeden van buitenaf, zoals storm en een auto-inbraak.
 • Volledig casco (ook wel 'allrisk' genoemd). Deze verzekering vergoedt ook schade aan je auto die je zelf hebt gemaakt.

Voor een inzittendenverzekering, rechtsbijstand en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.

Besparen op je autoverzekering

Met deze tips kun je besparen op je autoverzekering:

 • Vergelijk regelmatig autoverzekeringen. Verzekeraars passen de prijzen van autoverzekeringen vaak aan, soms zelfs dagelijks.
 • Voor een oudere auto is een uitgebreide, dure allrisk-dekking niet altijd meer nodig.
 • Een eigen risico kan premiekorting opleveren. Bij een schade moet je dit bedrag dan wel zelf betalen.
 • Kijk na een jaar of je niet minder kilometers rijdt dan opgegeven. Bij sommige verzekeraars kan dit flink in premie schelen.
 • De premie in 1 keer betalen is vaak voordeliger dan maandelijks premie betalen.
 • Wie meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar onderbrengt, kan vaak pakketkorting krijgen.
 • Heb je een tweede auto, dan kan een tweedegezinsautoregeling voordelig uitpakken.
 • Het privé leasen groeit in populariteit. Bij de leaseprijs zit de autoverzekering standaard inbegrepen. Controleer wel de voor- en nadelen voor je een contract afsluit.
 • Soms kun je een kleine schade beter zelf betalen dan deze claimen. Meer tips over schade claimen of zelf betalen.

Andere autokosten 

Naast een verzekering heb je te maken met andere kosten. Denk aan wegenbelasting, de apk-keuring en onderhoud. Meer weten over autokosten?

Premieverhoging door verzekeraar

Aan de meeste schadeverzekeringen zit je maximaal 1 jaar vast. De voorwaarden en premies kunnen verzekeraars in de tussentijd wijzigen. Dit doen ze op basis van een zogenoemde en-bloc-clausule, die in de voorwaarden staat.

Je moet op tijd een duidelijk bericht krijgen over zo'n nadelige wijziging, maar hiervoor geldt géén vaste termijn. Je mag direct opzeggen na een nadelige poliswijziging door de verzekeraar. Doe dit wel binnen 30 dagen na het bericht hierover. 

Als je al premie hebt betaald, dan krijg je die (naar verhouding) inclusief assurantiebelasting terug. Soms worden er wel administratiekosten of 'opzegkosten' gerekend. Hiermee zijn wij het niet eens.

Tips bij premieverhogingen

 • Eis een duidelijke uitleg van de premiewijziging. Daar heb je recht op als verzekerde.
 • Controleer na een premieverhoging of je ergens anders beter af bent. Vergelijk de voorwaarden en premies van autoverzekeringen.
 • Controleer via de website van de verzekeraar en/of onze Vergelijker wat een nieuwe klant betaalt bij de verzekeraar. Is dat minder? Vraag de verzekeraar om dit uit te leggen en vraag om een lagere premie.
 • Klaag schriftelijk en openlijk, Bijvoorbeeld via social media of Klachtenkompas. Dreig eventueel met een overstap.
 • Stap eventueel naar het klachtenloket Kifid, dit is gratis. 
 • Let er bij een opzegging op dat je de al betaalde premie terugkrijgt, inclusief assurantiebelasting.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.