! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering berekenen

De premie van je autoverzekering kun je in een paar stappen berekenen. Hoeveel je betaalt hangt af van verschillende zaken. Zoals het type auto, je leeftijd, woonplaats en het aantal jaren dat je al rijdt zonder schade of claim. Je kunt de premie het best elk jaar opnieuw berekenen.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:16 november 2020

premies-vergelijken

Premie autoverzekering berekenen

De premies voor autoverzekeringen kunnen sterk verschillen en verzekeraars passen de prijzen regelmatig aan. Via de Consumentenbond kun je zo’n 150 autoverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden.

Binnen enkele minuten weet je welke autoverzekering het best bij jou past. Je krijgt een persoonlijk en onafhankelijk overzicht met actuele premies. Je kunt vergelijken op prijs, kwaliteit en reviews. 

Help jij ook mee om autoverzekeraars scherp te houden? Beoordeel je autoverzekeraar.

Bereken de premie regelmatig opnieuw

Het loont om je autoverzekering regelmatig opnieuw te berekenen. Vergelijk de premie en voorwaarden zodra er iets verandert in je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld na een verhuizing of de aanschaf van een nieuwe auto. Maar ook je leeftijd, ouder worden van de auto of een schadeclaim kunnen invloed hebben op de premie die je betaalt.

Autoverzekeringen vergelijken en afsluiten

Deze gegevens zijn belangrijk bij het berekenen en afsluiten van een nieuwe autoverzekering:

  • Kenteken en meldcode van de auto.
  • Je persoonlijke gegevens: geboortedatum, postcode en huisnummer.
  • Schadevrije jaren. Deze staan op je polisblad. Je kunt ze ook opvragen bij je verzekeraar.
  • Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt of denkt te gaan rijden. Nederlanders rijden gemiddeld 12.000 tot 15.000 kilometer per jaar.
  • Zeg je oude autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Hoe wordt de premie berekend?

Verzekeraars berekenen de premie op basis van meerdere zaken. Denk aan je leeftijd, woonplaats, de schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Ze houden natuurlijk ook rekening met de leeftijd en waarde van je auto, het type, vermogen en de uitvoering.

Leeftijd 

Jonge autorijders en oudere automobilisten betalen vaak een premietoeslag, omdat ze een groter risico vormen volgens autoverzekeraars. Sommige autoverzekeraars weigeren zelfs bepaalde leeftijdsgroepen.

Schadevrije jaren

Als je een autoverzekering hebt, krijg je voor ieder jaar dat je niet claimt 'schadevrije jaren'. Hiermee krijg je korting op je premie. Houd ze bij de hand als je autoverzekeringen gaat berekenen, ze bepalen sterk de premie.

Korting voor rijstijl

Sommige verzekeraars belonen je met premiekorting voor je rijstijl. Maar je kunt ook een toeslag krijgen en je deelt je gegevens.

Welke dekking?

De premie hangt ook af van de dekking die je kiest. Als basisdekking zijn er 3 smaken: WA, beperkt casco en volledig casco. Je bent verplicht om een autoverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Deze dekt schade aan anderen. Beperkt casco dekt autoschade door invloeden van buitenaf, zoals storm en een auto-inbraak. Allrisk vergoedt ook schade aan je auto die je zelf veroorzaakt.

Welke dekking voor een autoverzekering past bij jou?

Twijfel je welke dekking het beste bij jouw situatie past? De leeftijd, maar ook de waarde weegt mee. En heb je voldoende geld achter de hand om grote schades zelf te kunnen betalen of juist niet? Maak een goede afweging en kies de juiste autoverzekering.

Autoverzekering kiezen

CB-Autoverzekering-Keuzehulp-Graphic2

Voor een inzittendenverzekering, rechtsbijstand en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.

Besparen op je autoverzekering

Met deze tips kun je besparen op je autoverzekering:

  • Vergelijk regelmatig autoverzekeringen. Verzekeraars passen de prijzen van autoverzekeringen vaak aan, soms zelfs dagelijks.
  • Voor een oudere auto is een uitgebreide, dure allriskdekking niet altijd meer nodig.
  • Een eigen risico kan premiekorting opleveren. Bij een schade moet je dit bedrag dan wel zelf betalen.
  • Check na een jaar of je niet minder kilometers rijdt dan opgegeven. Bij sommige verzekeraars kan dit flink in premie schelen.
  • De premie ineens betalen is vaak voordeliger dan maandelijks premie betalen.

Andere kosten

Naast een verzekering heb je te maken met andere kosten. Denk aan wegenbelasting, de apk-keuring en onderhoud. Op de website van de RDW lees je meer over de verplichtingen die horen bij een auto.

Lees verder