icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kentekenplaat verloren of gestolen?

Een kentekenplaat is verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen zoals personenauto's. Maar wat doe je als je een plaat verliest of als ze gestolen zijn? En ben je aansprakelijk als iemand misbruik maakt van jouw nummerbord?
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

kenteken-nederlands

Help, mijn nummerbord is weg!

Ben je een kentekenplaat kwijt? Of zelfs allebei? Zeker bij diefstal, wat meestal het geval is als beide platen weg zijn, adviseert de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) om aangifte te doen bij de politie. Ook moet je snel nieuwe nummerborden regelen.

Hierdoor bewijs je dat je kentekenplaten gestolen zijn. Je bent dan niet aansprakelijk als iemand misbruik maakt van jouw kentekennummer. Soms merk je dat als je boetes krijgt voor overtredingen die je niet hebt gemaakt. Zoals te hard rijden of doorrijden na een tankbeurt.

Hoe krijg ik een nieuw kenteken?

Een nieuwe kentekenplaat is alleen verkrijgbaar bij een door de RDW erkende leverancier van kentekenplaten. Je bent verplicht om 2 nieuwe kentekenplaten aan te schaffen. Ook als je er maar 1 kwijt bent. Dat werkt zo:

  1. Bekijk de lijst met erkende leveranciers en zoek er eentje uit in de buurt.
  2. Ga naar de winkel en neem een geldig legitimatiebewijs mee. Neem ook je kentekenkaart óf het originele voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs mee.
  3. Betaal de nieuwe kentekenplaat in de winkel. De kosten zijn meestal rond de €35. Let op. Er is geen vaste prijs voor nieuwe kentekenplaten. Wil je de beste prijs, informeer dan bij verschillende leveranciers naar de kosten.
  4. Nieuwe kentekenplaten worden vaak ter plekke voor je geperst. Hierop staat een duplicaatcode. Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Zo is duidelijk dat je niet aansprakelijk bent als iemand strafbare feiten pleegt met de originele nummerborden.

Online bestellen niet mogelijk

In meerdere webshops kun je online een kentekenplaat bestellen. Deze zijn bedoeld voor de fun. Ze zijn niet geldig op de weg. Voor het aanvragen van nieuwe kentekens kun je alleen terecht bij een erkende leverancier van kentekenplaten. Je hebt namelijk legitimatieplicht.

Kenteken nodig voor vergelijken en aanvragen

Met kenteken kun je het snelste autoverzekeringen vergelijken. Als je geen kenteken weet, dan selecteer je het merk, model, bouwjaar, bouwmaand, brandstof, type versnellingsbak en type auto. Behalve het (nieuwe) kenteken heb je de volgende gegevens nodig om een autoverzekering aan te vragen:

  • Meldcode (dit zijn de 4 laatste cijfers van het chassisnummer, het nummer staat op het kentekenbewijs)
  • Bankrekeningnummer
  • Gegevens van de kentekenhouder

Verzekeringen voor zakelijk gebruik en bestelauto's of zogenoemde 'grijze' kentekens kun je niet vergelijken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.