icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering opzeggen

Verzekerden kunnen tegenwoordig een stuk sneller van hun autoverzekering af. Bij de ene verzekeraar gaat dit nét iets makkelijker dan bij de andere. Je moet goed opletten hoe lang de opzegtermijn is. Soms krijg je achteraf  een deel van je premie terug. Waar moet je allemaal op letten?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Artikel autoverzekering opzeggen

Opzegtermijnen autoverzekering

Je kunt nu veel makkelijker een autoverzekering opzeggen dan een paar jaar geleden. Bij sommige autoverzekeraars hoef je niet 12 maanden te blijven. Daar kun je het eerste jaar al per dag opzeggen. Bij andere kun je soms na een maand weg.

Looptijd autoverzekering

Verzekeraars sturen na 12 maanden meestal een nieuwe polis. Daardoor lijkt het of je hieraan vast zit. Dit is niet zo. Stiekem een particuliere schade- of inkomensverzekering verlengen mag niet meer sinds januari 2010. Verzekeraars moeten je nu vooraf informeren als je polis wordt verlengd. Na een verzekeringsjaar kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal een maand.

De regels gelden voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Dat zijn ze bijna allemaal. Twijfel je, kijk dan of jouw verzekeraar erbij staat.

Meerjarige contracten

Het opnieuw verlengen van een contract van meerdere jaren, mag ook niet meer zomaar. Hiervoor moet je een extra handtekening zetten. In andere gevallen wordt het contract automatisch omgezet in een jaarcontract met maximaal een maand opzegtermijn.

Bij een actie kan soms een meerjarig contract zitten. Tussentijds opzeggen gaat dan niet zomaar. Je kunt ook langer vastzitten als het om een maatwerkcontract gaat, zoals een zakelijke overeenkomst. Lees als voorbeeld de uitspraak van het Kifid (pdf) .

Wel of geen reden om op te zeggen

Opzegredenen op een rij

 • Je kunt het eerste jaar wel snel van je verzekering af als er geen 'verzekerd object' meer is. Zoals na diefstal van de auto of total loss schade (totaal verlies).
 • Verkoop je je auto, dan kun je de autoverzekering direct opzeggen.
 • Je hebt geen opzegtermijn als de verzekeraar de premie en/of voorwaarden in jouw nadeel wijzigt. Een zogenaamde 'en-blocwijziging'. Ook tijdens het eerste jaar van je verzekering.  Je mag dan direct opzeggen. Doe dit wel binnen 30 dagen na bericht van de verzekeraar.
 • Je kunt de verzekering achteraf opzeggen als er geen bewijs is dat de wijziging is gecommuniceerd. De verzekeraar moet dit accepteren.

Opzeggen door verzekeraar

Een verzekeraar kan jouw polis tussentijds opzeggen als je 'te veel’ claims indient. De opzegtermijn is dan maximaal 2 maanden. Dit moet in de voorwaarden staan. En claim die al is ingediend moet nog wel worden afgehandeld.

Niet direct opzeggen

 • Je mag niet direct opzeggen als de premie of voorwaarden wijzigen na een schadeclaim of verandering in de eigen situatie.
 • Wordt je rijbewijs ingenomen of niet verlengd, dan is dit geen geldige reden om op te zeggen. Een auto is namelijk verplicht WA-verzekerd.

Tips opzeggen autoverzekering

 • Zorg voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging.
 • Sluit op tijd een nieuwe polis af. Zeker bij verzekeringsplicht, zoals bij zorgpolissen en motorvoertuigen. Of laat de verzekering ingaan op een datum in de toekomst. 
 • Zorg bij verkoop voor een vrijwaringsbewijs via de koper.
 • Controleer bij klachten of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas van de Consumentenbond. Maak je klacht openbaar via het Klachtenkompas.
 • Met deze voorbeeldbrief (Word) kun je je schadeverzekering opzeggen.
 • Geweigerd door de nieuwe verzekeraar, zonder duidelijke reden? Met deze voorbeeldbrief (Word) vraag je om een goede reden.

Opzeggen na premieverhoging 

Verzekeraars kunnen tijdens de looptijd van de autoverzekering de voorwaarden en premie wijzigen. Die wijziging gaat dan eerder in dan de datum dat het contract vervalt. Dit kan op basis van een zogenaamde 'en-bloc clausule' in de voorwaarden.

De verzekeraar moet je over zo'n nadelige wijziging op tijd en duidelijk informeren. Maar er is geen termijn vastgelegd waaraan verzekeraars zich moeten houden. Je mag de verzekering bij zo'n nadelige poliswijziging direct opzeggen. Doe dit wel binnen 30 dagen na het bericht hierover. 

Controleer na een premieverhoging of je bij een andere verzekeraar beter af bent. 

Opzegkosten

Je kunt niet altijd zonder kosten weggaan. Bij sommige autoverzekeringen betaal je beëindigingskosten of royementskosten als je tussentijds opzegt. Zoals in het eerste verzekeringsjaar. Deze kosten verschillen van een paar euro tot ruim €20 á €25. Deze kosten staan vaak niet in de voorwaarde. Meestal wordt dit verrekend met premie die je eventueel nog terugkrijgt.

Autoverzekering opzeggen na overname

Met toestemming van De Nederlandse Bank (DNB), mag een verzekeraar zijn portefeuille helemaal of voor een deel overdragen aan een andere verzekeraar.  Je verzekering loopt bij de nieuwe verzekeraar meestal gewoon door onder dezelfde voorwaarden.

Bij schadeverzekeringen moet de verzekeraar de overdracht bekend maken in de Staatscourant en in landelijke dagbladen. Zoals bij inboedel- rechtsbijstand- of reisverzekeringen.  Je verzekering gaat 2 dagen daarna over. Vanaf dat moment heb je nog 3 maanden de tijd om bezwaar te maken tegen de overdracht.

Maak je bezwaar, dan betekent dit automatisch dat je de verzekering direct opzegt na de 3 maanden opzegtermijn. 

Premie terug na opzeggen

Als je een verzekering wil opzeggen, dan moet je altijd eerst de premie betalen die je nog schuldig bent. Het bedrag dat je te veel hebt betaald, krijg je teruggestort.

Let er altijd op dat je de vooruitbetaalde premie of een deel daarvan terugkrijgt als je de verzekering eerder opzegt. Na de eerste contractperiode hoor je deze terug te krijgen, met assurantiebelasting. De verzekeraar mag hier nog administratiekosten van aftrekken. Bij een tussentijdse opzegging met een geldige reden, zoals een overlijden, heb je als nabestaande dus ook recht op een ‘redelijk’ deel van de premie.

Opzegbrief autoverzekering

Het opzeggen van een autoverzekering moet je nog steeds zelf doen. Al zijn er online wel opzegbrieven voor of via verzekeraars. Wij pleiten voor een uniforme opzegservice voor alle schadeverzekeringen. Waarbij de nieuwe verzekeraar alle handelingen voor zijn rekening neemt. Dezelfde service zou voor alle schadeverzekeringen moeten gelden. Een uniforme opzegservice bestaat al in de telecom- en energiebranche.

Praat mee over overstapproblemen in de Community

Schorsen en autoverzekering

Gebruik je de auto een hele tijd niet ? Dan kun je het kenteken schorsen via de RDW. Hieraan zijn kosten verbonden. Voor auto's tot 15 jaar oud is de vanafprijs €75,65 en voor oudere auto's €24,95.

Is het kenteken geschorst, dan stopt automatisch de:

 • APK-plicht
 • Verzekeringsplicht
 • Motorrijtuigenbelasting

Schorsen kan voor 1, 2 of 3 jaar. Daarna vervalt de schorsing automatisch. 

Als het kenteken geschorst is, mag je niet met de auto de weg op. Je mag er zelfs niet mee op eigen terrein rijden. Doe je dit wel, dan kun je een flinke boete krijgen.

Tijdens de schorsingsperiode kun je de verzekering tijdelijk stopzetten via de autoverzekeraar. Dit moet je zelf doen. Je kunt de casco autoverzekering ook door laten lopen. Met een beperkte cascodekking blijf je dan verzekerd voor schade door onder andere inbraak, storm en brand. Met een volledige cascodekking ben je ook verzekerd voor bijvoorbeeld vandalisme.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.