icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering opzeggen

Verzekerden kunnen tegenwoordig een stuk sneller van hun autoverzekering af. Bij de ene verzekeraar gaat dit nét iets makkelijker dan bij de andere. Je moet goed opletten hoe lang de opzegtermijn is. Soms krijg je achteraf een deel van je premie terug. Waar moet je allemaal op letten?
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

Autoverzekering opzeggen 2024

Opzegtermijnen autoverzekering

Je kunt nu veel makkelijker een autoverzekering opzeggen dan een paar jaar geleden. Bij sommige autoverzekeraars hoef je niet eens 12 maanden te blijven. Daar kun je het eerste jaar al per dag opzeggen. Bij andere kun je soms na een maand weg.

Looptijd autoverzekering

Verzekeraars sturen na 12 maanden meestal een nieuwe polis. Daardoor lijkt het of je hieraan vast zit. Dit is niet zo. Stiekem een particuliere schade- of inkomensverzekering verlengen mag niet meer sinds januari 2010. Verzekeraars moeten je nu vooraf informeren als je polis wordt verlengd. Na een verzekeringsjaar kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal een maand.

De regels gelden voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Dat zijn ze bijna allemaal. Twijfel je, kijk dan of jouw verzekeraar erbij staat.

Meerjarige contracten

Het opnieuw verlengen van een contract van meerdere jaren, mag ook niet meer zomaar. Hiervoor moet je een extra handtekening zetten. In andere gevallen wordt het contract automatisch omgezet in een jaarcontract met maximaal een maand opzegtermijn.

Bij een actie kan soms een meerjarig contract zitten. Tussentijds opzeggen gaat dan niet zomaar. Je kunt ook langer vastzitten als het om een maatwerkcontract gaat, zoals een zakelijke overeenkomst. Lees als voorbeeld de uitspraak van het Kifid (pdf) .

Wel of geen reden om op te zeggen

Tips opzeggen autoverzekering

  • Zorg voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging.
  • Sluit op tijd een nieuwe polis af. Zeker bij verzekeringsplicht, zoals bij zorgpolissen en motorvoertuigen. Of laat de verzekering ingaan op een datum in de toekomst. 
  • Zorg bij verkoop voor een vrijwaringsbewijs via de koper.
  • Geweigerd door de nieuwe verzekeraar, zonder duidelijke reden? Met deze voorbeeldbrief (Word) vraag je om een goede reden.

Opzegkosten

Je kunt niet altijd zonder kosten weggaan. Bij sommige autoverzekeringen betaal je beëindigingskosten of royementskosten als je tussentijds opzegt. Zoals in het eerste verzekeringsjaar. Deze kosten verschillen van een paar euro tot ruim €20 á €25. Deze kosten staan vaak niet in de voorwaarde. Meestal wordt dit verrekend met premie die je eventueel nog terugkrijgt.

Premie terug na opzeggen

Als je een verzekering wil opzeggen, dan moet je altijd eerst de premie betalen die je nog schuldig bent. Het bedrag dat je te veel hebt betaald, krijg je teruggestort.

Let er altijd op dat je de vooruitbetaalde premie of een deel daarvan terugkrijgt als je de verzekering eerder opzegt. Na de eerste contractperiode hoor je deze terug te krijgen, met assurantiebelasting. De verzekeraar mag hier nog administratiekosten van aftrekken. Bij een tussentijdse opzegging met een geldige reden, zoals een overlijden, heb je als nabestaande dus ook recht op een ‘redelijk’ deel van de premie.

Opzegbrief autoverzekering

Het opzeggen van een autoverzekering moet je nog steeds zelf doen. Al zijn er online wel opzegbrieven voor of via verzekeraars. Wij pleiten voor een uniforme opzegservice voor alle schadeverzekeringen. Waarbij de nieuwe verzekeraar alle handelingen voor zijn rekening neemt. Dezelfde service zou voor alle schadeverzekeringen moeten gelden. Een uniforme opzegservice bestaat al in de telecom- en energiebranche.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.