icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbodBekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Aanrijding of schade door een dier

Dieren kunnen je auto flink beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met een hert of zwijn, maar ook lakschade door vogelpoep. In hoeverre is schade door dieren gedekt?
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel aanrijding dier

Aanrijding dier en WA-dekking

Is de auto alleen WA verzekerd? Dan draai je zelf op voor de schade. Alleen als die is toegebracht door een huisdier, dan is het wellicht nog mogelijk de schade te verhalen op de eigenaar van het dier. Zeker wanneer het om een plaats gaat waar het dier, zoals een hond, bijvoorbeeld niet los mag lopen. Maar als je het gevaar zelf opzoekt (je parkeert je auto bijvoorbeeld in een wei met een stier erin), dan is de eigenaar niet aansprakelijk.

Botsing of ongeval 'wilde' dieren

Schades door vogels en loslopende dieren zoals een steenmarter, hert of wild zwijn komen het meest voor in Nederland. In het geval van een botsing met een dier is er dekking onder de beperkt casco verzekering en volledig casco verzekering. Een dergelijke schade heeft doorgaans géén gevolgen voor je bonus-malusladder. Je moet het loslopende dier, zoals een hert of zwijn, wel aantoonbaar hebben geraakt.

Let op: Eventuele gevolgschade is niet altijd gedekt of heeft wel premiegevolgen, bijvoorbeeld wanneer je door de aanrijding met een dier van de weg raakt en een boom ramt.  

Dierenvandalisme 

Bij een 'moedwillig' aangebrachte schade door dieren, geldt eigenlijk hetzelfde als bij vandalisme. Meestal is dit alleen gedekt in geval van volledig casco (allrisk) verzekering. Zo valt schade aan de auto door een steenmarter die bijvoorbeeld je kabels doorknaagt of een kat die je auto als krabpaal gebruikt onder de noemer 'van buitenkomend onheil'. Zo'n claim gaat vaak wél ten koste van het aantal opgebouwde schadevrije jaren met als gevolg een hogere premie. Lakschade door bijvoorbeeld vogelpoep is overigens geleidelijk optredende schade. Dit valt normaal gesproken niet onder de dekking van een autoverzekering.

Wat te doen bij schade?

Er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Verzamel in ieder geval altijd bewijs. Niet elke schade hoef je te claimen bij de verzekeraar. Soms is het goedkoper of verstandiger om deze zelf te betalen.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Test autoverzekeringen