! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanrijding of schade door een dier

Dieren kunnen je auto flink beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding met een hert of zwijn, maar ook lakschade door vogelpoep. In hoeverre is schade door dieren gedekt?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Aanrijding dier en WA-dekking

Is de auto alleen WA verzekerd? Dan draai je zelf op voor de schade. Is de schade toegebracht door een huisdier, dan kun je de kosten mogelijk verhalen op de eigenaar. Zeker wanneer het gaat om een plaats waar het dier, zoals een hond, niet los mag lopen. Zoek je zelf het gevaar op, dan is de eigenaar niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je je auto parkeert in een wei met een stier erin.

Botsing of ongeval 'wilde' dieren

Schades door vogels en loslopende dieren zoals een steenmarter, hert of wild zwijn komen het meest voor in Nederland. Bij een botsing met een dier is er dekking onder de beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering.

Een dergelijke schade heeft doorgaans géén gevolgen voor je bonus-malusladder. Je moet het loslopende dier, zoals een hert of zwijn, wel aantoonbaar hebben geraakt.

Let op: Eventuele gevolgschade is niet altijd gedekt of heeft wel premiegevolgen. Bijvoorbeeld wanneer je door de aanrijding met een dier van de weg raakt en een boom ramt.  

Dierenvandalisme 

Bij 'moedwillig' aangebrachte schade door dieren, geldt hetzelfde als bij vandalisme. Meestal is dit alleen gedekt bij een volledig cascoverzekering (allriskverzekering). Zo valen bepaalde schade aan de auto onder de noemer 'van buitenkomend onheil'. Denk hierbij aan een steenmarter die bijvoorbeeld je kabels doorknaagt of een kat die je auto als krabpaal gebruikt.

Zo'n claim gaat vaak wél ten koste van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Je gaat dus meer premie betalen. Lakschade door bijvoorbeeld vogelpoep is overigens geleidelijk optredende schade. Dit valt normaal gesproken niet onder de dekking van een autoverzekering.

Wat te doen bij autoschade?

Verzamel altijd bewijs. Niet elke schade hoef je te claimen bij de verzekeraar. Soms is het goedkoper of verstandiger om deze zelf te betalen.

Lees onze gebruikstips over schade claimen.