icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Brandschade: dekking autoverzekering en no-claimkorting

Autobranden kosten jaarlijks tientallen miljoenen. Een beperkt casco- of volledig cascoverzekering dekt brandschade aan de auto, maar claimen kan soms premiekorting en schadevrije jaren kosten.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  27 december 2017

Autoverzekering brandstichting en vandalisme auto

Autobranden

In de eerste 3 kwartalen van 2017 waren er minimaal 2800 autobranden, vooral in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dit is het hoogste aantal in 5 jaar tijd volgens cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Er is hiervoor gekeken naar auto’s die beperkt of volledig casco zijn verzekerd.

Wanneer dekt de autoverzekering brandschade en hoe zit het met terugval op de bonus-malusladder? 

Dekking brandschade autoverzekering

Heb je brandschade en ben je alleen WA-verzekerd, dan draai je zelf voor de schade op. Een WA-autoverzekering dekt alleen schade aan anderen. Brandschade kun je wel claimen als je een beperkt cascodekking hebt afgesloten of de uitgebreidere volledig cascodekking (allrisk) hebt. ‘Gewone’ brandschade zonder opzet, zoals door oververhitting van de motor, heeft geen gevolgen voor de bonusmalusladder en dus je verzekeringspremie. De uitkering kan per verzekeraar verschillen en is afhankelijk van de uitkeringsregeling (dagwaarde, occasionwaarde- of nieuwwaarde) die geldt. 

Moedwillig aangestoken brand

‘Moedwillig aangestoken’ brand (vandalisme) kan wel voor terugval in premiekorting (no-claim) en je schadevrije jaren zorgen. Dit verschilt per autoverzekeraar. Deze brandschade door vandalen valt volgens onderzoeksbureau MoneyView bij de helft van de allrisk-autoverzekeringen onder beperkt cascodekking. Je kunt de schade dan claimen zonder gevolgen voor de no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren. 

Terugval opzettelijke brandschade 

Een derde van de verzekeraars ziet brandschade door vandalen wél als vandalismeschade. De volgende autoverzekeraars schroeven je premiekorting en schadevrije jaren terug na zo’n claim:
 

Autoverzekeraar (beperkt of volledig casco) Terugval no-claim / schadevrije jaren
ABN Amro ja (allebei)
Avéro Achmea (Rustig Op Weg-polis) ja (allebei)
Bruns ten Brink  ja (allebei)
Centraal Beheer ja (allebei)
Delta Lloyd (Budget en Eco-polis) ja (allebei)
Generali ja (allebei)
Hema alleen schadevrije jaren
Interpolis ja (allebei)
de Kilometerverzekering ja (allebei)
Volkwagen Financial Services ja (allebei)

Bron: MoneyView, peildatum: 27 december 2017

Check voordat je brandschade claimt dus eerst bij de autoverzekeraar wat de gevolgen zijn voor je verzekering.  

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Lees ook:

Test autoverzekeringen