! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Brandschade aan je auto

Autobranden kosten jaarlijks tientallen miljoenen. Een beperkt of volledig cascoverzekering dekt brandschade aan de auto, maar claimen kan soms premiekorting en schadevrije jaren kosten. Wanneer dekt de autoverzekering brandschade en hoe zit het met terugval op de bonus-malusladder? 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 augustus 2020

Autoverzekering brandstichting en vandalisme auto

Dekking brandschade autoverzekering

Heb je brandschade en ben je alleen WA-verzekerd, dan draai je zelf voor de schade op. Een WA-autoverzekering dekt alleen schade aan anderen. Brandschade kun je wel claimen als je een beperkt cascodekking hebt afgesloten of de uitgebreidere volledig cascodekking (allrisk) hebt.

Brand zonder opzet

‘Gewone’ brandschade zonder opzet, zoals door oververhitting van de motor, heeft geen gevolgen voor de bonus-malusladder en dus je verzekeringspremie. De uitkering kan per verzekeraar verschillen en is afhankelijk van de uitkeringsregeling (dagwaarde, occasionwaarde of nieuwwaarde) die geldt. 

Moedwillig aangestoken brand

‘Moedwillig aangestoken’ brand (vandalisme) kan wel voor terugval in premiekorting (no-claim) en je schadevrije jaren zorgen. Dit verschilt per autoverzekeraar. Deze brandschade door vandalen valt bij ongeveer de helft van de allriskautoverzekeringen onder de beperkt cascodekking. Je kunt de schade dan claimen zonder gevolgen voor de no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren. 

Voor de vergoeding kun je bij een nieuwere auto of tweedehands auto vaak tot 3 jaar na aanschaf aanspraak maken op de nieuwwaarderegeling of occassionwaarderegeling in de autoverzekering. Daarna krijg je vaak slechts de dagwaarde uitkering. Om de dagwaarde te bepalen, wordt gebruik gemaakt van koerslijsten, meestal de koerslijst van de ANWB.

Terugval opzettelijke brandschade 

Een derde van de verzekeraars ziet brandschade door vandalen wél als vandalismeschade. De volgende autoverzekeraars schroeven je premiekorting en schadevrije jaren terug na zo’n claim:

Autoverzekeraar (beperkt of volledig casco)Terugval no-claim / schadevrije jaren
Avéro Achmea ja (allebei)
Bovemijja (allebei)
Ditzoja (allebei)
Hemaalleen schadevrije jaren
de Kilometerverzekeringja (allebei)
Voogd & VoogdJa (allebei)

Bron: MoneyView, peildatum: 27 augustus 2020

Check voordat je brandschade claimt dus eerst bij de autoverzekeraar wat de gevolgen zijn voor je verzekering.  

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees ook: