! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Brandschade aan je auto

Autobranden kosten jaarlijks tientallen miljoenen. Een beperkt of volledig cascoverzekering dekt brandschade aan de auto, maar claimen kan soms premiekorting en schadevrije jaren kosten. Wanneer dekt de autoverzekering brandschade en hoe zit het met terugval op de bonus-malusladder? 
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 17 september 2021

Dekking brandschade autoverzekering

Heb je brandschade en ben je alleen WA-verzekerd, dan draai je zelf voor de schade op. Een WA-autoverzekering dekt alleen schade aan anderen. Brandschade kun je wel claimen als je een beperkt cascodekking hebt afgesloten of de uitgebreidere volledig cascodekking (allrisk) hebt.

Brand zonder opzet

‘Gewone’ brandschade zonder opzet, zoals door oververhitting van de motor, heeft geen gevolgen voor de bonus-malusladder en dus je verzekeringspremie. De uitkering kan per verzekeraar verschillen en is afhankelijk van de uitkeringsregeling.

Voor de vergoeding kun je bij een nieuwere auto of tweedehands auto vaak tot 3 jaar na aanschaf aanspraak maken op de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling in de autoverzekering. Daarna krijg je vaak slechts de uitkering van de dagwaarde. Om de dagwaarde te bepalen, wordt gebruik gemaakt van koerslijsten, meestal de koerslijst van de ANWB.

Moedwillig aangestoken brand

Een claim voor ‘moedwillig aangestoken’ brand (vandalisme) kan voor terugval in premiekorting (no-claim) en schadevrije jaren zorgen. Dit verschilt per autoverzekeraar. Deze brandschade door vandalen valt bij de meeste autoverzekeringen onder de beperkt cascodekking. Je kunt de schade dan claimen zonder gevolgen voor de no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren. 

Een deel van de autoverzekeraars ziet brandschade door vandalen wél als vandalismeschade. Je premiekorting en schadevrije jaren worden dan teruggeschroefd na zo’n claim. Dit gebeurt bij:

Autoverzekeraar (beperkt of volledig casco) Terugval no-claim / schadevrije jaren
Avéro Achmea  ja (allebei)
Ditzo ja (allebei)
Voogd & Voogd Ja (allebei)

Bron: MoneyView, peildatum: 17 september 2021

Check voordat je brandschade claimt dus eerst bij de autoverzekeraar wat de gevolgen zijn voor je verzekering.  

Nieuwste artikelen