! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongeval met de auto in het buitenland

Niemand zit te wachten op een ongeval in het buitenland. Waar moet je rekening mee houden als het je toch overkomt?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Groene kaart / Internationaal verzekeringsbewijs

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je aantonen dat je auto verzekerd is. Dit bewijs heette de groene kaart omdat hij op groen papier werd gedrukt. Sinds 1 juli 2020 heet de groene kaart een internationaal verzekeringsbewijs en wordt hij op wit papier gedrukt. Voor sommige landen is het verplicht om het bewijs op papier bij je te hebben.

Lees meer over de het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart)

Ongeval of schade melden

Een ongeval of schade in het buitenland meld je eerst bij de autoverzekeraar. Dat kun je doen via: 

Welke vergoeding vanuit welke dekking?

Verschillende dekkingen of verzekeringen kunnen handig zijn als je in het buitenland pech of een ongeval krijgt.

Pechhulp

Je kunt je op verschillende manieren verzekeren voor pech onderweg in het buitenland. Bijvoorbeeld via een aanvullende pechhulpdekking op de autoverzekering of losse pechhulp. Soms kun je ook via een reisverzekering recht hebben op pechhulp. Of ben je misschien verzekerd van pechhulp via een pechhulpdienst (zoals ANWB) of je autodealer.

WA-dekking

Via de WA-dekking van je autoverzekering is het vervoer van het beschadigde motorrijtuig (en aanhanger) naar Nederland gedekt na een ongeval. Dit geldt ook voor alle inzittenden en bagage.

Zorgverzekering

De basiszorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg in het buitenland tot maximaal het in Nederland geldende tarief. Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kun je je tegen de meerkosten verzekeren.

De basiszorgverzekering vergoedt geen vervoer vanuit het buitenland. Met een aanvullende zorgverzekering kun je wel recht hebben op vervoer vanuit het buitenland (repatriëring) bij medische noodzaak. 

Lees meer over je zorgverzekering in het buitenland.

Met wie neem je contact op?

Ben je in het buitenland en moet je schade door jouw schuld direct betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar. Dat kan je reisverzekering aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering of WA-verzekering zijn. Heb je schade aan een ander veroorzaakt? Dan regelt je verzekeraar dit (via de WA-dekking) met de verzekeraar van de tegenpartij. 

Juridische hulp en schadeverhaal

Bij een volledig cascoverzekering (allrisk-verzekering) vergoedt de autoverzekeraar de autoschade en handelt de zaak af met de tegenpartij. Dit geldt ook als jouw autoschade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig (directe schadeafhandeling). Kan de verzekeraar de schade niet verhalen op de tegenpartij? Dan val je terug in no-claimkorting en schadevrije jaren

Een aanvullende rechtsbijstandsdekking bij de auto- of reisverzekering of een losse rechtsbijstandverzekering kan helpen bij het claimen van overige schade of letselschade. 

Zelf schade verhalen in de EU

Bekende dader buitenland

Binnen de Europese Unie (en buiten Nederland) kun je aankloppen bij een Nederlandse vertegenwoordiger van de verzekeraar van de tegenpartij. Elke Europese verzekeraar heeft zo'n vertegenwoordiger.

Via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kom je te weten bij wie je moet zijn (dit kan in het Nederlands). Je hebt hiervoor wel bepaalde gegevens nodig van de tegenpartij, bijvoorbeeld:

De Nederlandse vertegenwoordiger beoordeelt je claim namens de buitenlandse verzekeraar. Let wel: je claim wordt niet volgens de Nederlandse regels afgehandeld. Maar volgens de wetten en geldende dekking van het land waar het ongeval plaatsvond.

Als je binnen 3 maanden geen gemotiveerd antwoord krijgt, kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland.

Onbekende of onverzekerde dader buitenland

Is er sprake van autoschade door een onbekende of onverzekerde dader? Dan kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland. In sommige gevallen biedt deze partij dekking.

Zelf schade verhalen buiten de EU

Buiten de EU moet je rechtstreeks contact opnemen met de buitenlandse verzekeraar. Ook kun je de eventuele rechtsbijstandverzekeraar inschakelen. Vaak zijn verkeersgeschillen in heel Europa of zelfs wereldwijd gedekt.

Vergoedingen autoschade buitenland

De vergoeding door een buitenlandse partij kan afwijken van gebruikelijke vergoedingen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet toekennen van smartengeld aan nabestaanden. Voor de schadeafhandeling geldt de wet van het land waar het ongeluk plaatsvond. Ook zijn voetgangers en fietsers niet overal extra beschermd.

In de app Going abroad van de Europese Commissie staan beknopt de belangrijkste verkeersregels per Europees land. Bijvoorbeeld maximumsnelheden en verplichtingen in het verkeer. Kijk ook op de website van de ANWB voor de verkeersregels in het buitenland. 

Conflict buitenlandse verzekeraar

Heb je een probleem met een verzekeraar in een ander EU-land? Dan kun je terecht bij het Europees Consumenten Centrum (ECC). Bijvoorbeeld over uitbetaling van de schade. Het ECC probeert dan contact te leggen met de organisatie. Het ECC kan ook helpen met lastige correspondentie over bijvoorbeeld een verkeersovertreding.