icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongeval met de auto in het buitenland

Ga je met je auto naar het buitenland? Je Nederlandse autoverzekering biedt dekking in de landen die onder de EU vallen. Check voor je vertrekt waarvoor je precies wel en niet verzekerd bent tijdens je reis. Krijg je te maken met autopech of een ongeval met de auto in het buitenland? Dan is het goed te weten waar je terecht kunt voor hulp.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

Autoschade in het buitenland

Internationaal verzekeringsbewijs

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je aantonen dat je auto verzekerd is. Dit bewijs staat ook wel bekend als de groene kaart omdat hij op groen papier werd gedrukt. Sinds 1 juli 2020 heet de groene kaart een internationaal verzekeringsbewijs en wordt het op wit papier gedrukt. Voor sommige landen is het verplicht om dit bewijs op papier bij je te hebben.

Op dit verzekeringsbewijs lees je in welke landen je autoverzekering geldig is. Kom je in een land waarvoor je autoverzekering geen dekking biedt, sluit dan een tijdelijke autoverzekering af. Dit kun je vaak aan de grens regelen. Voor een caravan of aanhanger met eigen kenteken heb je in bijna alle landen een apart verzekeringsbewijs nodig. In Nederland niet.

Lees meer over het internationaal verzekeringsbewijs of groene kaart

Welke vergoeding vanuit welke dekking?

Krijg je in het buitenland pech of een ongeval, dan zijn er verschillende dekkingen of verzekeringen die handig kunnen zijn. 

Ongeval of schade melden

Een ongeval of schade in het buitenland meld je eerst bij de autoverzekeraar. Dat kun je doen via: 

Met wie neem je contact op?

Ben je in het buitenland en moet je direct schade door jouw schuld betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar. Dat kan je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering of WA-verzekering zijn. Heb je schade aan een ander veroorzaakt? Dan regelt je verzekeraar dit met de verzekeraar van de tegenpartij, via de WA-dekking. 

Zelf schade verhalen in het buitenland

Vergoedingen autoschade buitenland

De vergoeding door een buitenlandse partij kan afwijken van vergoedingen in Nederland. Zoals het wel of niet geven van smartengeld aan nabestaanden. Voor de schadeafhandeling geldt de wet van het land waar het ongeluk is gebeurd. Ook zijn voetgangers en fietsers niet overal extra beschermd.

In de app Going abroad van de Europese Commissie staan in het kort de belangrijkste verkeersregels per Europees land. Bijvoorbeeld maximumsnelheden en verplichtingen in het verkeer. Kijk ook op de website van de ANWB voor de verkeersregels in het buitenland. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.