! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongeval met de auto in het buitenland

Bij een verkeersongeluk in het buitenland bieden verschillende verzekeringen uitkomst. Je moet alleen weten waar je het beste kunt aankloppen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:12 november 2020

Artikel autoschade in het buitenland

Groene kaart verplicht

Buiten de EU moet je altijd een internationaal erkend verzekeringsbewijs bij je hebben: de groene kaart. Het dekkingsgebied kan per verzekeraar verschillen, zoals voor Rusland.

Ongeval buitenland

Een ongeval of schade in het buitenland meld je eerst bij de verzekeraar. Dat kan in binnen- en buitenland via:

Schade aan je auto

Verschillende dekkingen of verzekeringen kunnen handig zijn.

Pechhulp

Bij pech onderweg kun je hulp inschakelen van een pechhulpdienst (zoals ANWB), je autodealer, autoverzekeraar (als je hier aanvullende pechhulpdekking hebt). Of je kiest voor losse pechhulp waarbij je per keer betaalt. 

WA-dekking

Via de WA-dekking van de autopolis is het vervoer van het beschadigde motorrijtuig (en aanhanger) naar Nederland gedekt na een ongeval. Dit geldt ook voor het vervoer van alle inzittenden en bagage.

Zorgverzekering

Je zorgverzekeraar kan bij medische noodzaak ook vervoer van slachtoffers oregelen. Dit is wel afhankelijk van de dekking van je polis.

Met wie neem je contact op?

Ben je in het buitenland en word je verzocht schade door jouw schuld direct te betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar (reis-, aansprakelijkheid-, zorg- of WA-verzekeraar). Heb je schade aan een ander veroorzaakt? Dan regelt je verzekeraar dit (via de WA-dekking) met de verzekeraar van de tegenpartij. 

Juridische hulp en schadeverhaal

Bij een volledig cascoverzekering (allrisk-verzekering) vergoedt de autoverzekeraar de autoschade en handelt de zaak af met de tegenpartij. Kan de verzekeraar de schade niet verhalen op de tegenpartij? Dan is er wel terugval in no-claimkorting en schadevrije jaren

Heb je een WA-verzekering of beperkt cascoverzekering? Dan moet je vaak zelf achter een vergoeding aan, als je door een ander schade oploopt. Een aanvullende rechtsbijstandsdekking bij de auto- of reisverzekering of een losse rechtsbijstandverzekering helpt bij het claimen van schade in het buitenland. Dit is vooral belangrijk als je geen allriskpolis hebt.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Zelf schade verhalen in de EU

Bekende dader buitenland

Binnen de Europese Unie (en buiten Nederland) kun je aankloppen bij een Nederlandse vertegenwoordiger van de verzekeraar van de tegenpartij. Elke Europese verzekeraar heeft zo'n vertegenwoordiger.

Via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kom je te weten bij wie je moet zijn (dit kan in het Nederlands). Je hebt hiervoor wel bepaalde gegevens nodig van de tegenpartij, bijvoorbeeld:

De Nederlandse vertegenwoordiger beoordeelt je claim namens de buitenlandse verzekeraar. Let wel: je claim wordt niet volgens de Nederlandse regels afgehandeld. Maar volgens de wetten en geldende dekking van het land waar het ongeval plaatsvond.

Als je binnen 3 maanden geen gemotiveerd antwoord krijgt, kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland.

Onbekende of onverzekerde dader buitenland

Bij autoschade door een onbekende of onverzekere dader kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland.

Zelf schade verhalen buiten de EU

Buiten de EU moet je rechtstreeks contact opnemen met de buitenlandse verzekeraar. Ook kun je de eventuele rechtsbijstandverzekeraar inschakelen, vaak zijn verkeersgeschillen wereldwijd gedekt.

Vergoedingen autoschade buitenland

De vergoeding door een buitenlandse partij kan afwijken van gebruikelijke vergoedingen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet toekennen van smartengeld aan nabestaanden. Voor de schadeafhandeling geldt de wet van het land waar het ongeluk plaatsvond. Ook zijn voetgangers en fietsers niet overal extra beschermd.

In de app Going abroad van de Europese Commissie staan - beknopt - de belangrijkste verkeersregels per Europees land. Bijvoorbeeld maximumsnelheden en verplichtingen in het verkeer. Kijk ook op de website van de ANWB voor de verkeersregels in het buitenland. 

Conflict buitenlandse verzekeraar

Heb je een probleem met een verzekeraar in een ander EU-land? Dan kun je terecht bij het Europees Consumenten Centrum (ECC). Bijvoorbeeld over uitbetaling van de schade. Het ECC probeert dan contact te leggen met de organisatie. Het ECC kan ook helpen met lastige correspondentie over bijvoorbeeld een verkeersovertreding.

Lees verder