icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ongeval met de auto in het buitenland

Niemand zit te wachten op een ongeval in het buitenland. Waar moet je rekening mee houden als het je toch overkomt?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 14 september 2021

Ongeval met de auto in het buitenland

Groene kaart of internationaal verzekeringsbewijs

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je aantonen dat je auto verzekerd is. Dit bewijs staat ook wel bekend als de groene kaart omdat hij op groen papier werd gedrukt. Sinds 1 juli 2020 heet de groene kaart een internationaal verzekeringsbewijs en wordt het op wit papier gedrukt. Voor sommige landen is het verplicht om dit bewijs op papier bij je te hebben.

Lees meer over het internationaal verzekeringsbewijs of groene kaart

Ongeval of schade melden

Een ongeval of schade in het buitenland meld je eerst bij de autoverzekeraar. Dat kun je doen via: 

Welke vergoeding vanuit welke dekking?

Krijg je in het buitenland pech of een ongeval, dan zijn er verschillende dekkingen of verzekeringen die handig kunnen zijn. 

Pechhulp

Je kunt je op verschillende manieren verzekeren voor pech onderweg in het buitenland. Bijvoorbeeld via:

  • Aanvullende pechhulpdekking op de autoverzekering.
  • Losse pechhulp.
  • Een reisverzekering met recht op pechhulp.
  • Een pechhulpdienst zoals de ANWB of die van je autodealer.

WA-dekking

Via de WA-dekking van je autoverzekering is het vervoer van het beschadigde motorrijtuig (en aanhanger) naar Nederland gedekt na een ongeval. Dit geldt ook voor alle inzittenden en bagage.

Zorgverzekering

De basiszorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorg in het buitenland tot het maximaal in Nederland geldende tarief. Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kun je je tegen meerkosten verzekeren.

De basiszorgverzekering vergoedt geen vervoer vanuit het buitenland. Met een aanvullende zorgverzekering kun je wel recht hebben op vervoer vanuit het buitenland (repatriëring) bij medische noodzaak. 

Lees meer over je zorgverzekering in het buitenland.

Met wie neem je contact op?

Ben je in het buitenland en moet je direct schade door jouw schuld betalen? Neem eerst contact op met je verzekeraar. Dat kan je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering of WA-verzekering zijn. Heb je schade aan een ander veroorzaakt? Dan regelt je verzekeraar dit met de verzekeraar van de tegenpartij, via de WA-dekking. 

Juridische hulp en schadeverhaal

Bij een volledig cascoverzekering (allrisk-verzekering) vergoedt de autoverzekeraar de autoschade en handelt de zaak af met de tegenpartij. Dit geldt ook als jouw autoschade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig (directe schadeafhandeling).

Kan de verzekeraar de schade niet verhalen op de tegenpartij? Dan val je terug in no-claimkorting en schadevrije jaren

Een aanvullende rechtsbijstandsdekking bij de auto- of reisverzekering of een losse rechtsbijstandsverzekering kan helpen bij het claimen van overige schade of letselschade. 

Zelf schade verhalen in de EU

Bekende dader buitenland

Bij buitenlandse schade binnen de Europese Unie kun je terecht bij een Nederlandse vertegenwoordiger van de verzekeraar van de tegenpartij. Elke Europese verzekeraar heeft zo'n vertegenwoordiger.

Via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kom je te weten bij wie je moet zijn. Dit kan in het Nederlands. Je hebt hiervoor wel bepaalde gegevens nodig van de tegenpartij, bijvoorbeeld:

De Nederlandse vertegenwoordiger beoordeelt je schademelding namens de buitenlandse verzekeraar. Let wel: je claim wordt niet afgehandeld volgens de Nederlandse regels. Maar volgens de wetten en geldende dekking van het land waar je het ongeval hebt gehad. 

Ontvang je binnen 3 maanden geen gemotiveerd antwoord, neem dan contact op met het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland.

Onbekende of onverzekerde dader buitenland

Heb je autoschade door een onbekende of onverzekerde dader? Dan kun aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer in Nederland. In sommige gevallen biedt deze partij dekking.

Zelf schade verhalen buiten de EU

Buiten de EU moet je rechtstreeks contact opnemen met de buitenlandse verzekeraar. Ook kun je de eventuele rechtsbijstandsverzekeraar inschakelen. Vaak zijn verkeersgeschillen gedekt in heel Europa of zelfs wereldwijd.

Vergoedingen autoschade buitenland

De vergoeding door een buitenlandse partij kan afwijken van vergoedingen in Nederland. Zoals het wel of niet geven van smartengeld aan nabestaanden. Voor de schadeafhandeling geldt de wet van het land waar het ongeluk is gebeurd. Ook zijn voetgangers en fietsers niet overal extra beschermd.

In de app Going abroad van de Europese Commissie staan in het kort de belangrijkste verkeersregels per Europees land. Bijvoorbeeld maximumsnelheden en verplichtingen in het verkeer. Kijk ook op de website van de ANWB voor de verkeersregels in het buitenland. 

Conflict buitenlandse verzekeraar

Heb je een probleem met een verzekeraar in een ander EU-land? Dan kun je terecht bij het Europees Consumenten Centrum (ECC). Bijvoorbeeld over uitbetaling van de schade. Het ECC probeert dan contact te leggen met de organisatie. Het ECC kan ook helpen met lastige correspondentie over bijvoorbeeld een verkeersovertreding.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.