icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Recht op contra-expert bij autoschade

Je hebt recht op contra-expertise bij autoschade. Je mag dan een eigen expert inschakelen, zodat de autoverzekeraar de schade niet zomaar in je nadeel kan vaststellen. Wie vergoedt de kosten van die tweede expert? 
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 april 2018

autoschade expert sfeerfoto

Wanneer mag je een expert inschakelen?

Wie het niet eens is met een schade-uitkering, mag altijd een zogenoemde contra-expert inschakelen voor een 'second opinion'. Deze expert start een eigen onderzoek naar de schade. Kunnen de experts geen overeenstemming bereiken, dan wordt er een derde expert ingeschakeld. Zijn oordeel is bindend. 

Verzekeraars wijzen verzekerden niet op dit recht op een contra-expert of laten het recht soms weg uit de polisvoorwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld de Goudse, Hema, ING en Nationale-Nederlanden. Als verzekerde weet je dan niet waar je aan toe bent. Voor Bovag en Polis Direct, fairzekering, Lancyr en Turien & Co (pas in de nieuwe voorwaarden) geldt hetzelfde, maar zij zeggen bij navraag de redelijke kosten volgens de wet te vergoeden.

Autoverzekeraars geven zelf aan dat een contra-expert alleen gedekt is als de auto allrisk verzekerd is. Handelt de WA-verzekeraar van een tegenpartij de schade af, dan moet je de kosten voor een expert daar neerleggen.

Vergoeding kosten contra-expert

Minimale vergoeding expert en meerkosten

De hoogte van de vergoeding van een contra-expert kan per verzekeraar verschillen, maar in principe vergoeden ze minimaal de kosten van hun eigen contra-expert. Meerkosten krijgt je alleen als deze ‘redelijk’ zijn, iets dat je als verzekerde zelf moet aantonen.

De Consumentenbond is het hiermee oneens, omdat verzekeraars lage tarieven kunnen betalen doordat ze eigen schade-experts in dienst hebben of prijsafspraken kunnen maken met expertisebureaus. Voor consumenten liggen deze lage tarieven buiten bereik en kost een expert al snel €150 per uur.

Verzekeraars die alleen bij gelijk vergoeden

Tegen de afspraken in stellen Aegon, Aon Direct, Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, Interpolis, SNS, United Insurance (Personenautoverzekering en Autopolis), Univé en ZLM dat een contra-expert inschakelen mag, maar wel op eigen kosten (peildatum augustus 2016). Er volgt alleen een vergoeding als de verzekerde gelijk krijgt. 

Verzekeraar werkt niet mee? Tips

Ben je het niet eens met een schadevergoeding door de verzekeraar? Vraag dan allereerst om een duidelijke onderbouwing van het expertiserapport en de bedragen. Draag zelf ook bewijzen aan van onkosten of de waarde (indien mogelijk).

Werkt de verzekeraar niet mee aan het inschakelen van een contra-expert of vergoeding van de expertkosten? Dan kun je het volgende doen:

Lees meer over:

Test autoverzekeringen