icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade aan auto door vandalisme

Autoschade door vandalisme wordt niet gedekt door alle verzekeringen. In de meeste gevallen draai je als eigenaar zelf op voor het schadebedrag.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Artikel vandalisme autoschade

Autoschade door vandalisme

Schade aan de auto door vandalisme wordt vaak alleen gedekt door een allrisk-verzekering. Denk hierbij aan krassen in de lak en lekgestoken banden. In de polisvoorwaarden wordt vandalisme niet altijd duidelijk omschreven.

Bij vandalisme gaat het om het expres kapot maken of beschadigen. Parkeerschade valt hier dus niet onder. Ben je verzekerd met alleen WA-dekking of beperkte cascodekking? Dan draai je vaak zelf op voor de kosten.

Uitkering

Voor de vergoeding kun je bij een nieuwere auto vaak tot 3 jaar gebruik maken van de nieuwwaarderegeling of occasionwaarderegeling. Daarna krijg je vaak alleen de dagwaarde vergoed. Voor het bepalen van de dagwaarde worden koerslijsten gebruikt. Meestal is dit de koerslijst van de ANWB.

Kinderen en onbekende motorvoertuigen

Bij schade door kinderen tot 14 jaar zijn de ouders aansprakelijk. Het maakt hierbij niet uit of de schade per ongeluk of met opzet is gemaakt. Bijvoorbeeld een kind dat een auto bekrast met een fiets of steentje. De aansprakelijkheids- en autoverzekeraars zijn hiervoor de zogenoemde krassende-kinderenregeling overeengekomen.

Komt de schade door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig? Dan kun je de schade misschien verhalen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Het eigen risico is dan €250.

Vandalismeschade en no-claim korting

Kun je wel bij je autoverzekeraar terecht? De claim voor vandalismeschade zorgt vaak voor een hogere premie. Dit komt doordat je door een claim terugvalt op de bonus-malusladder. Het maakt hierbij niet uit of het om een kleine of grote schade gaat.

Kleine schades kun je beter zelf betalen. Want door het eigen risico van een paar honderd euro betaal je een groot deel van de schade toch al zelf. 

Relletjes, ruitschade en joyriding

Andere schade die bewust is toegebracht kun je meestal wél claimen op een beperkt cascoverzekering. Zoals:

  • Schade door relletjes en ruitschade.
  • Schade door (poging tot) diefstal.
  • Joyriding, het rijden in andermans auto zonder toestemming van de eigenaar.   

Deze schades vallen niet onder vandalisme. Het voordeel hiervan is dat een claim geen terugval op de bonus-malusladder betekent.

Bij ruitschade gaat het om schade aan de ruit zelf en gevolgschade door ruitscherven. Krassen in de ruit zijn niet altijd gedekt of vallen onder de allrisk-dekking. Lees altijd de kleine lettertjes voor andere vervelende uitzonderingen.

Brandschade door vandalisme

Brandschade door vandalen valt volgens onderzoeksbureau MoneyView bij de helft van de allrisk-autoverzekeringen onder de beperkt cascodekking. Zónder dat dit gevolgen heeft voor de no-claimkorting en opbouw van schadevrije jaren.

Let op: een derde van de verzekeraars ziet dit wél als vandalismeschade en schroeft de schadevrije jaren terug.

Bekijk per autoverzekering of autoschade door expres aangestoken brand (vandalismeschade) zorgt voor een terugval in schadevrije jaren.

Tips bij schade door vandalisme

  • Doe altijd aangifte bij de politie van schade door vandalisme. Dit is soms nodig bij een schadeclaim. Ook kun je de schade achteraf verhalen als de dader toch wordt gevonden. En dit scheelt terugval op de bonus-malusladder.
  • Sluit de verzekeraar schade door vandalisme uit, maar staat dit niet duidelijk in de voorwaarden? Maak dan bezwaar met daarbij een duidelijke onderbouwing.
  • Vandalisme claimen op de allrisk-polis? Vraag aan de autoverzekeraar of het bedrag van de schade opweegt tegen de premieverhoging na de claim. En controleer of vervangend vervoer is gedekt.
  • Forse premieverhoging na een schadeclaim? Je kunt bijna altijd achteraf besluiten om de schade toch zelf te betalen en je oude premie weer terug te krijgen. Die mogelijkheid verschilt van een periode van 3 tot 24 maanden. 

Autoschade claimen?

Na een schadeclaim stijgt de premie omdat je meestal direct een paar treden teruggaat op de bonus-malusladder. Het kan dus interessant zijn de schade zelf te betalen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.