icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade aan auto door vandalisme

Autoschade door vandalisme wordt niet gedekt door alle verzekeringen. In de meeste gevallen draai je als eigenaar zelf op voor het schadebedrag.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

Artikel vandalisme autoschade

Autoschade door vandalisme

Schade aan de auto door vandalisme wordt vaak alleen gedekt door een allrisk-verzekering. Denk hierbij aan krassen in de lak en lekgestoken banden. In de polisvoorwaarden wordt vandalisme niet altijd duidelijk omschreven.

Bij vandalisme gaat het om het expres kapot maken of beschadigen. Parkeerschade valt hier dus niet onder. Ben je verzekerd met alleen WA-dekking of beperkte cascodekking? Dan draai je vaak zelf op voor de kosten.

Veelgestelde vragen

We zetten de meest gestelde vragen over schade door vanadalisme voor je op een rij. 

Tips bij schade door vandalisme

  • Doe altijd aangifte bij de politie van schade door vandalisme. Dit is soms nodig bij een schadeclaim. Ook kun je de schade achteraf verhalen als de dader toch wordt gevonden. En dit scheelt terugval op de bonus-malusladder.
  • Sluit de verzekeraar schade door vandalisme uit, maar staat dit niet duidelijk in de voorwaarden? Maak dan bezwaar met daarbij een duidelijke onderbouwing.
  • Vandalisme claimen op de allrisk-polis? Vraag aan de autoverzekeraar of het bedrag van de schade opweegt tegen de premieverhoging na de claim. En controleer of vervangend vervoer is gedekt.
  • Forse premieverhoging na een schadeclaim? Je kunt bijna altijd achteraf besluiten om de schade toch zelf te betalen en je oude premie weer terug te krijgen. Die mogelijkheid verschilt van een periode van 3 tot 24 maanden.