! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade laten uitkeren of zelf betalen?

Bij autoschade lijkt het logisch om je verzekeraar in te schakelen. Maar vooral bij kleine schades ben je na een claim slechter af. Na een schadeclaim daal je direct een aantal treden en stijgt de premie.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Maak een afweging

Het maakt geen verschil of je €500 of €5000 autoschade claimt op je verzekering. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait. 

Het kan daarom interessant zijn om zelf veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Het omslagpunt verschilt per verzekeraar en is voor iedereen anders. Het is lastig vooraf uit te rekenen of het indienen van een claim gunstig is.

Schadeclaim indienen

Dien je een schadeclaim in bij je verzekering? Zorg er dan voor dat je meerdere schades door dezelfde gebeurtenis in één keer claimt. Check bijvoorbeeld na een ongeval of aanrijding of de auto op één of verschillende plekken schade heeft.

Autoschade claimen of niet?

Is de premiestijging na een claim groter dan de werkelijke schade? Dan wordt het sneller interessant om de schade voor eigen rekening te nemen. Maar bedenk daarbij ook:

  • Dat het lastig kan zijn zelf het schadebedrag op te hoesten.
  • Dat je wellicht bonusbescherming of een no-claimbescherming hebt. Hiermee kun je jaarlijks een schade claimen zonder gevolgen voor je premie. Maar let op, na een claim verlies je doorgaans wel schadevrije jaren. Dit merk je als je overstapt naar een andere verzekering. 
  • Dat je het voordeel alleen kunt realiseren als je de komende jaren schadevrij blijft of niet claimt. Als je alsnog een grote schade claimt, had je wellicht de eerste schade ook beter kunnen claimen.
  • Dat de basispremie in de komende jaren wellicht lager ligt omdat je bijvoorbeeld terugschakelt van allrisk-verzekering naar een beperkt casco verzekering.
  • Sommige verzekeraars handelen uit coulance de schade af tegen de voor jou als bestaande klant meest gunstige voorwaarden. Ga na bij je verzekeraar wat mogelijk is.

Eerst autoschade claimen, later toch zelf betalen

De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid je schade eerst te claimen om hem daarna alsnog zelf te betalen. Bijvoorbeeld als de nieuwe premie tegenvalt. Dit kan doorgaans tot 12 maanden na de claim. Maar de periode kan variëren van 6 maanden tot de gehele looptijd van de verzekering.

Afhandeling claim na een overstap

Als je claimt en vervolgens je autoverzekering opzegt en overstapt naar een andere maatschappij, dan handelt je 'oude' verzekeraar de claim gewoon af. Ook als je een schade meldt nadat je bent overgestapt. De 'oude' maatschappij hoort de schade dan nog gewoon te regelen. Mits de schade uiteraard plaatsvond in de periode dat er dekking was.

Wanneer je claimt en de voorwaarden wijzigen daarna, dan wordt je schade in principe nog volgens de oude voorwaarden afgehandeld.

Zelf betalen: ga shoppen bij autoschade

De meeste verzekeraars krijgen korting bij bepaalde schadeherstelbedrijven en hoeven hierdoor minder uit te keren. Maar garages kunnen dan ook meer werk hebben aan de schadeafhandeling. Denk aan een officiële taxatie en schaderapport. De prijs kan hierdoor hoog uitvallen, ook als er bijvoorbeeld vervangend vervoer is inbegrepen.

Betaal je de schade zelf? Dan kun je hier vaak op besparen. Het prijsverschil kan bijvoorbeeld ook zitten in de reparatiewijze of gebruik van tweedehands onderdelen. Vraag dus verschillende offertes op bij herstelbedrijven en vraag korting. Het uurtarief voor schadeherstel ligt rond de €70.