! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

No claim beschermer

Als je jarenlang schadevrij rijdt, kun je een forse no-claimkorting opbouwen. Maar die korting kan zomaar verdwijnen als je toch een schadegeval claimt. Bij een aantal autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten waarmee je plotselinge premieverhoging kunt voorkomen. Maar let op: je schadevrije jaren worden niet bevroren bij een schade en zakken dus wel. 
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 15 september 2021

Premiestijging autoverzekering voorkomen

Met een no-claimbeschermer kun je meestal 1 keer per jaar een schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor de premie van je autoverzekering. Dankzij de no-claimbeschermer blijft de verzekeringspremie dus gelijk ondanks dat je schade claimt.

Een no-claimbescherming geldt voor schade aan je eigen voertuig en als je schade veroorzaakt aan een ander voertuig. Een no-claimbeschermer is overbodig bij verzekeraars die automatisch een bonusbeschermer toekennen (zonder bijbetaling) op de hoogste trede van de bonus-malusladder. Hiermee kun je ook eenmaal claimen zonder premiegevolgen.

No-claimbeschermer afsluiten

Een no-claimbeschermer kun je tegen betaling afsluiten bij de casco autoverzekeringen van onderstaande aanbieders (peildatum: september 2021).

 • Allianz (Autoverzekering ABS)
 • Centraal Beheer
 • De Goudse
 • FBTO
 • Hema
 • Interpolis
 • Lancyr
 • United Insurance (Personenautoverzekering) 
 • Voogd & Voogd (AutoExcellentPolis)

Prijs no-claimbeschermer

Verzekeraars bepalen op verschillende manieren hun prijs voor de no-claimbeschermer:

 • Bij Allianz, Centraal Beheer en FBTO is er een basispremie. De hoogte is daarnaast afhankelijk van de dekking en leeftijd van de verzekerde.
 • De Goudse rekent 20% premietoeslag.
 • Hema rekent een vast bedrag van €14,55 per maand.
 • Bij Lancyr is de prijs afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Tot 5 jaar betaal je €120 jaarlijks, bij meer opgebouwde jaren €90.

Vastzitten aan je autoverzekeraar

Als je schade claimt, heeft dit invloed op je schadevrije jaren. De schade wordt namelijk wel geregistreerd in de centrale database Roy-data voor schadevrije jaren. Hierdoor kan het minder aantrekkelijk zijn om te wisselen van autoverzekeraar. Je nieuwe verzekeraar zal namelijk geen rekening houden met de no-claimbescherming van je oude verzekeraar.

Net je rijbewijs

Een no-claimdekking kan aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld voor automobilisten die net hun rijbewijs hebben gehaald. Bij een schadeclaim moeten ze namelijk rekening houden met een fikse premiestijging. Dit komt omdat zij nog weinig korting hebben kunnen opbouwen en daardoor al snel een toeslag krijgen op de verzekeringspremie. Een no-claimbeschermer kan deze toeslag dus voorkomen.

Veel schadevrije jaren

Wie veel schadevrije jaren heeft opgebouwd en bovenaan de bonus-malusladder staat bij zijn autoverzekeraar, heeft niet veel aan een no-claimbeschermer. Een schade betekent dan wel dat je een aantal treden terug doet op de ladder. Maar bij veel verzekeraars blijft de bijbehorende premiekorting ongewijzigd. Pas bij een volgende schade is het dan zinvol om een no-claimbeschermer te overwegen.

Nieuwste artikelen