icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

No-claimbeschermer

Door jarenlang schadevrij te rijden kun je een flinke no-claimkorting opbouwen. Maar die korting kan zomaar verdwijnen als je toch een schadegeval claimt. Bij een aantal autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten. Hiermee kun je een plotselinge premieverhoging voorkomen. Maar let op: je schadevrije jaren worden niet bevroren bij een schade en dalen dus wel. 
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 15 september 2021

Artikel no-claimbeschermer

Voorkom premiestijging autoverzekering 

Met een no-claimbeschermer kun je meestal 1 keer per jaar een schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor de premie van je autoverzekering. Dankzij de no-claimbeschermer blijft de verzekeringspremie dus gelijk ook al claim je je schade. 

Een no-claimbescherming geldt voor schade aan je eigen voertuig en als je schade veroorzaakt aan een ander voertuig. Een no-claimbeschermer is niet nodig als je verzekeraar je automatisch en gratis een bonusbeschermer geeft op de hoogste trede van de bonus-malusladder. Hiermee kun je ook 1 keer claimen zonder gevolgen voor de premie. 

No-claimbeschermer afsluiten

Een no-claimbeschermer kun je tegen betaling afsluiten bij de casco autoverzekeringen van onderstaande aanbieders (peildatum: september 2021).

 • Allianz (Autoverzekering ABS)
 • Centraal Beheer
 • De Goudse
 • FBTO
 • Hema
 • Interpolis
 • Lancyr
 • United Insurance (Personenautoverzekering) 
 • Voogd & Voogd (AutoExcellentPolis)

Prijs no-claimbeschermer

Verzekeraars bepalen hun prijs voor de no-claimbeschermer op verschillende manieren:

 • Bij Allianz, Centraal Beheer en FBTO is er een basispremie. De hoogte hangt daarnaast af van de dekking en leeftijd van de verzekerde.
 • De Goudse rekent 20% premietoeslag.
 • Hema rekent een vast bedrag van €14,55 per maand.
 • Bij Lancyr hangt de prijs af van het aantal schadevrije jaren. Tot 5 jaar betaal je €120 per jaar. Bij meer opgebouwde schadevrije jaren is dat €90.

Vastzitten aan je autoverzekeraar

Als je schade claimt, heeft dit invloed op je schadevrije jaren. De schade wordt namelijk wel geregistreerd in de centrale database Roy-data voor schadevrije jaren. Het kan hierdoor minder aantrekkelijk zijn om te wisselen van autoverzekeraar. Je nieuwe verzekeraar zal namelijk geen rekening houden met de no-claimbescherming van je oude verzekeraar.

Net je rijbewijs

Een no-claimdekking kan aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld voor automobilisten die net hun rijbewijs hebben gehaald. Bij een schadeclaim moet je dan namelijk rekening houden met een flinke premiestijging. Want als je net je rijbewijs hebt, dan heb je nog maar weinig korting kunnen opbouwen. Je krijgt hierdoor al snel een toeslag op de verzekeringspremie. Een no-claimbeschermer kan deze toeslag dus voorkomen.

Veel schadevrije jaren

Wie veel schadevrije jaren heeft opgebouwd en bovenaan de bonus-malusladder staat bij zijn autoverzekeraar, heeft niet veel aan een no-claimbeschermer. Een schade betekent dat je een aantal treden terug doet op de ladder, maar bij veel verzekeraars wijzigt de premiekorting niet. Pas bij een volgende schade kan een no-claimbeschermer zinvol zijn. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.