icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Autoverzekering zonder rijbewijs

Een auto moet je verplicht verzekeren. Dat kan alleen met een geldig rijbewijs. Maar wat als je (nog) geen rijbewijs hebt of als dat kwijt, gestolen of verlopen is?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:8 juli 2019

Nieuwe regeling schadevrije jaren nog onbekend

Ik heb (nog) geen rijbewijs, maar wil een auto kopen

Een auto aanschaffen zonder geldig rijbewijs is lastig. Je kunt de auto wel op jouw naam laten zetten, maar daarmee ben je er nog niet. Een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten is in principe namelijk niet mogelijk. En zonder verzekering mag de auto niet op de openbare weg staan en moet je het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je hoeft dan ook geen autobelasting te betalen.

Heb je een partner die wel een rijbewijs heeft? En is je partner ook de regelmatige bestuurder van je auto? Dan kun je bij de meeste autoverzekeraars wel een autoverzekering afsluiten als eigenaar zonder rijbewijs. Je moet dan wel opgeven dat je partner de regelmatige bestuurder is.

Mijn rijbewijs is ingenomen

Wanneer je rijbewijs is ingevorderd of ingenomen door de politie of de officier van justitie, heeft dit ook gevolgen voor je autoverzekering. Mogelijk beëindigt je verzekeraar je autoverzekering. Hiervan doet de verzekeraar melding in het Centraal Informatie Systeem (CIS). Een nieuwe autoverzekering aanvragen is daarna heel lastig. Vaak kun je alleen nog terecht bij de Vereende (voorheen Rialto) tegen een veel hogere premie.

Mijn rijbewijs is gestolen of kwijt

Als je rijbewijs gestolen is of kwijt, dan mag je niet meer rijden. Als je dit toch doet en wordt aangehouden, is de boete €95. De autoverzekering geeft meestal geen dekking en zal schade die je toebrengt aan anderen op jou verhalen.

Voorkom deze situatie en regel zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs. Dit doe je bij de gemeente. Het is niet meer nodig om eerst aangifte te doen bij de politie.

Mijn rijbewijs is verlopen

Met een verlopen rijbewijs mag je in principe niet meer rijden. Als je dit toch doet en wordt aangehouden, is de boete €95. Of de autoverzekering dekking biedt bij een eventuele schade, hangt af van de verzekeraar. De een is hierbij coulanter dan de ander. Zo verlengt Centraal Beheer de dekking standaard met een maand en ASR zelfs met een jaar. De verzekeraars stellen wel de voorwaarde dat er geen medische keuring nodig is.

Voor bestuurders die wél een medische keuring nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn dan 75 jaar of een operatie hebben ondergaan, zijn verzekeraars strenger. Zonder medische goedkeuring gaan rijden met een verlopen rijbewijs heeft als consequentie dat de autoverzekering geen dekking geeft.

Het aanvragen van de benodigde gezondheidsverklaring is een probleem. Het CBR kampt al jaren met fors oplopende behandeltijden en staat sinds 2019 zelfs onder verscherpt toezicht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zie het kader voor de actuele (politieke) ontwikkelingen.

CBR onder verscherpt toezicht

Mensen die een gezondheidsverklaring nodig hebben om het rijbewijs te mogen verlengen, zitten in grote problemen. Oorzaak is de fors opgelopen behandeltijd bij het CBR. De problemen zijn ontstaan onder meer door de invoering van een nieuw ICT-systeem.

Sinds begin 2019 staat het CBR onder verscherpt toezicht van het ministerie van Infrastructuur. In de Geldgids juni/juli 2019 schreven we hier uitgebreid over. Direct hierna besloot minister Cora van Nieuwenhuizen in te grijpen. Er komt een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur, waarbij de rijbewijzen van 75-jarigen zonder aantekening op het rijbewijs administratief een jaar langer geldig blijven. Op dit moment gaat het om zo'n 60.000 rijbewijzen. De maatregel geeft het CBR de mogelijkheid orde op zaken te stellen en prioriteit te geven aan andere mensen die dringend een gezondheidsverklaring nodig hebben. De maatregel geldt in eerste instantie voor 1 jaar.

De maatregel gaat op zijn vroegst 1 december 2019 in. De Consumentenbond vindt dat gedupeerde bestuurders waarvan het rijbewijs inmiddels, buiten hun schuld om, is verlopen al eerder weer in de auto zouden mogen stappen. Het Verbond van Verzekeraars liet weten geen bezwaar te hebben, maar volgens de minister is dat 'vanuit handhavingsperspectief onwenselijk'. Er zit voor deze mensen niets anders op dan wachten.

Uit het onderzoek in de Geldgids bleek dat verzekeraars verschillend omgaan met de dekking bij schade in geval van een verlopen rijbewijs. Dat is onwenselijk. Wij hebben het Verbond van Verzekeraars verzocht om een eenduidige werkwijze.

Lees meer: