icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering zonder rijbewijs

Kun je een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten? Wanneer je een auto aanschaft, ben je verplicht om je auto te verzekeren. Maar om je auto te kunnen verzekeren, moet je een geldig rijbewijs hebben. Wat nu als je (nog) geen rijbewijs hebt?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 november 2018

Nieuwe regeling schadevrije jaren nog onbekend

Ik heb (nog) geen rijbewijs maar wil alvast een auto kopen

Een auto aanschaffen voordat je je rijbewijs op zak hebt is lastig. Je kunt de auto wel op jouw naam laten zetten, maar daarmee ben je er nog niet. Een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten lukt in principe niet. Maar zonder autoverzekering mag je auto niet op de openbare weg staan en je moet het kenteken laten schorsen bij de RDW. Je hoeft dan ook geen autobelasting te betalen.

Heb je een partner die wel een rijbewijs heeft? En is je partner ook de regelmatige bestuurder van je auto? Dan kun je bij de meeste autoverzekeraars wel een autoverzekering afsluiten als eigenaar zonder rijbewijs. Je moet dan wel opgeven dat je partner de regelmatige bestuurder is.

Mijn rijbewijs is ingenomen

Wanneer je rijbewijs (tijdelijk) kwijt is of is ingenomen door de politie, heeft dit ook gevolgen voor je autoverzekering. Mogelijk beëindigt je verzekeraar je autoverzekering. Een nieuwe autoverzekering aanvragen is dan heel lastig. In dat geval moet je een verzekering afsluiten bij de Vereende (voorheen Rialto) tegen een veel hogere premie.

Mijn rijbewijs is kwijt of verlopen

Ook als je rijbewijs is verlopen of wanneer je je rijbewijs bent kwijtgeraakt, geldt de dekking van je autoverzekering niet. Voorkom dat je in deze situaties gaat rijden. Wanneer je een schade veroorzaakt en een aanrijding veroorzaakt, kunnen alleen al de financiële gevolgen dramatisch zijn.

Lees meer: