icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering en schade aan accessoires

De uitkering voor schade aan auto-accessoires kan per autoverzekering honderden tot duizenden euro’s verschillen. Wat is standaard gedekt en waar moet je op letten?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

audio-navigatiesysteem met schade

Schade auto-accessoires

Schade aan auto-accessoires zoals een navigatiesysteem of airbag kan flink in de papieren lopen. Nog los van overige schade aan de auto. De vergoeding hangt af van hoe oud de accessoire is, de verzekeringsdekking en de uitkeringsregeling van de autoverzekering.

Af-fabriek of later ingebouwd

Accessoires die in de fabriek zijn ingebouwd, ‘af-fabriek’ genoemd, zijn standaard meeverzekerd. De waarde zit in de cataloguswaarde van de auto. Accessoires die zijn ingebouwd na de koop van de auto, moet je apart opgeven voor de autoverzekering. Bijvoorbeeld een trekhaak en audio- en navigatiesysteem.

'Losse' accessoires, zoals een navigatiesysteem aan je voorruit, zijn niet gedekt en vallen onder de inboedelverzekering. Of mogelijk onder de reisverzekering bij diefstal of schade tijdens een vakantie.

Standaard en aanvullende dekking 

Vaak zijn toegevoegde accessoires standaard meeverzekerd voor €500 tot €5000. Soms is dat onbeperkt, zoals bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. Voor sommige accessoires kan een lagere maximumvergoeding of uitkering gelden, zoals voor geïntegreerde audio(visuele) apparatuur en navigatie.

Ga dus na welke regeling en aanvullende dekkingen je verzekeraar heeft, zeker met prijzige accessoires. Tegen een meerpremie kun je meestal een aanvullende dekking afsluiten voor accessoires. Dit kan tot zo'n €15.000 of een onbeperkt bedrag. Let ook hierbij op dat de vergoeding bij schade altijd afhangt van de uitkeringsregeling en voor sommige accessoires lager is.  

Schade-uitkering in nieuwwaarde tot dagwaarde

Ongeveer een derde van de allriskautoverzekeringen heeft een nieuwwaarderegeling voor later ingebouwde accessoires. De periode waarin de nieuwwaarde wordt uitgekeerd, verschilt sterk van 6 tot 36 maanden. Daarna geldt soms een afschrijvingsregeling of uitkering in dagwaarde.

Eveneens een derde van de autoverzekeringen keert de, vaak lagere, aanschafwaarde uit: het bedrag dat je zelf voor de auto betaalde. De rest keert de vervangingswaarde uit of lagere dagwaarde (de waarde vlak voor de schade). 

Bekijk het overzicht met de uitkeringsregeling per autoverzekering hieronder. Het gaat om de All-riskdekking voor later ingebouwde accessoires. Hoe uitgebreider de uitkeringsregeling, hoe meer premie je doorgaans betaalt.

Schadeclaim en schadevrije jaren 

De oorzaak van de schade speelt mee voor het verlies van schadevrije jaren en no-claimkorting. Voor schades die onder de beperkt cascodekking vallen, zoals inbraak en diefstal, zijn er geen gevolgen. Maar 'niet verhaalbare' schades aan accessoires gedekt op de volledig cascodekking kunnen verlies van premiekorting en jaren betekenen. Denk hierbij aan zelf veroorzaakte parkeerschade en vandalisme.

Dit geldt voor schade aan accessoires die onder de standaarddekking vallen. Maar een uitkering enkel op basis van een extra afgesloten dekking voor accessoires (een aparte verzekering), moet de schadevrije jaren ongemoeid laten. Vaak zal er echter ook andere autoschade zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.