icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste autoverzekering voor jou

De juiste autoverzekeringen kiezen is nogal een lastige klus. Het hangt namelijk erg af van je auto en wat je nodig hebt qua dekking. Wij vergeleken tientallen autoverzekeringen op premies en voorwaarden om je op weg te helpen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  11 oktober 2017


Goedkope en goede autoverzekeringen

Een overzicht van goedkope en goede autoverzekeringen vind je hieronder. Het overzicht is niet volledig, maar het is een selectie van polissen. De premies zijn gebaseerd op een peiling van augustus 2017. 

WA-dekking Beperkt casco Volledig casco (allrisk)

Route Mobiel

Testoordeel: 7,8
Gem. jaarpremie: €283

Inshared

Testoordeel: 8,1
Gem. jaarpremie: €385

Inshared

Testoordeel: 8,2
Gem. jaarpremie: €540

Autoweek

Testoordeel: 7,8
Gem. jaarpremie: €288

Route Mobiel

Testoordeel: 7,0
Gem. jaarpremie: €338

Hema

Testoordeel: 7,7
Gem. jaarpremie: €562

Verzekeruzelf (Triple-A)

Testoordeel: 7,3
Gem. jaarpremie: €287

Univé

Testoordeel: 6,9
Gem. jaarpremie: €396

Route Mobiel

Testoordeel: 6,7
Gem. jaarpremie: €513

Vergelijk alle autoverzekeringen

Lagere testoordelen

Een overzicht van autoverzekeringen die slecht  of minder goed scoren op voorwaarden zijn:

WA-verzekering Beperkt casco Volledig casco
Reaal Topcar
Testoordeel:6,2
Ditzo
Testoordeel: 6,1

Promovendum, Aegon Basis
Testoordeel: 5,8

Kilometerverzekering
Testoordeel: 6,0

Generali (E-tarief)
Testoordeel: 6,0

Reaal Topcar
Testoordeel: 5,5

Promovendum
Testoordeel: 6,0

Promovendum
Testoordeel: 5,9

Unive Budget
Testoordeel: 5,5

Test autoverzekeringen 2017

Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek in augustus 2017 de premies en voorwaarden van autoverzekeringen. In totaal zijn 15 miljoen vergelijkingen gemaakt. 

 • Per dekkingsvorm (WA, beperkt casco en volledig casco) werden ongeveer 80.000 tot 90.000 fictieve profielen gebruikt voor de berekeningen.
 • In totaal zijn 62 allrisk-verzekeringen bekeken, 50 beperkt casco autoverzekeringen en 48 WA-autopolissen. 

Per dekking beoordeelde de Consumentenbond vervolgens welke polissen goed scoren op prijs én kwaliteit van voorwaarden. Voor de prijs is gekeken naar gemiddelde premies. Lees ook het volledige artikel uit de Geldgids van november 2017 (pdf alleen voor Geldgids-abonnees).

Let op: De prijzen van autoverzekeringen worden soms dagelijks aangepast door verzekeraars. Verzekeraars hebben hun autopremies in 2017 opgeschroefd met gemiddeld 16%. Sommige verzekerden zagen hun premie zelfs verdubbelen. Bekijk dus jaarlijks en tussentijds wat de 'beste' autoverzekering voor jou is.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Samenwerking Consumentenbond en MoneyView

Voor de Autoverzekeringvergelijker werkt de Consumentenbond samen met onderzoeksbureau MoneyView. Voor de premies van autoverzekeringen en de voorwaarden maken wij gebruik van de gegevens en polissen die in de database van MoneyView staan. De Consumentenbond is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbeoordelingen van de autoverzekeraars. 

Ontbrekende verzekeraars

Een aantal partijen kunnen niet worden meegenomen in onderzoeken, omdat hun tarieven niet bekend zijn bij MoneyView. Dit zijn de verzekeringen van onder andere Allsecur, AON Direct, fairzekering, Interpolis en Proteq. Ook ZLM is niet meegenomen, deze aanbieder verzekert alleen in Brabant en Zeeland en wil bovendien geen premies meer verstrekken tot 2018 voor online vergelijkers. 

De beste autoverzekering voor jou

De ‘beste’ autoverzekering bestaat niet, dit is van veel verschillende zaken afhankelijk en wisselt per persoon. Daarnaast hangt het er ook vanaf welke dekking je voor je autoverzekering wilt:

Wellicht heb je daarbij nog aanvullende dekkingen nodig. 

Premie

Verzekeraars bepalen de premie op basis van onder andere:

 • je leeftijd
 • woonplaats: postcode en huisnummer (soms inclusief huisnummertoevoeging)
 • aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt
 • aantal schadevrije jaren
 • de leeftijd van je auto
 • alle andere autogegevens, zoals het vermogen en de uitvoering

Zit je nog goed met je autoverzekering?

Omdat verzekeraars geregeld prijzen en jaarlijks de voorwaarden aanpassen, is het raadzaam jaarlijks polissen te vergelijken. Doe dit ook als er iets in je situatie wijzigt, bijvoorbeeld als je verhuist of een nieuwe auto koopt. De autoverzekering die dan het best past kan een compleet andere zijn dan je huidige polis.

Vergelijk autoverzekeringen

Bespaartips

Tips om op je autoverzekering te besparen:

 • Premie vooruit betalen: de premie een jaar vooruitbetalen, levert vaak een premiekorting van een paar procent op. Ook kan dit incasso- en/of transactiekosten schelen bij sommige autoverzekeraars.
 • Digitale polis: een polis digitaal en niet op papier ontvangen kan poliskosten schelen.
 • Pakketverzekering: een pakketpolis (meerdere polissen bij een maatschappij) kan korting opleveren. Denk ook aan poliskosten en wijzigingskosten per polis bij bijvoorbeeld een wijziging van het adres of de dekking.
 • Kilometers aanpassen: als je jaarlijks minder rijdt dan ooit opgegeven, kan het lonen de gemiddelde kilometers aan te passen. De premie kan dan dalen. Er kunnen wel kosten gerekend worden voor wijzigingen die niet op de contractvervaldatum worden gedaan. 

Reviews van autoverzekeraars

Hoe tevreden zijn andere consumenten over hun autoverzekering? Doe je voordeel met hun reviews over de autoverzekering. Help ook mee om autoverzekeraars scherp te houden en geef een beoordeling over jouw autoverzekeraar.

Lees ook: