icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WA-verzekering auto

Voor elke auto moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Deze 'Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste. Meestal kies je hiervoor als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding is met de dagwaarde van je auto. Vaak geldt dit voor auto's vanaf 10 jaar oud.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 16 september 2021

Artikel WA-verzekering

WA-verzekering auto verplicht

Een ongeval met een auto kan grote financiële gevolgen hebben. Om verkeersslachtoffers te beschermen moet elke auto-eigenaar daarom minimaal een WA-autoverzekering hebben. Deze 'wettelijke aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste die je kunt afsluiten.

Bij het veroorzaken van schade aan anderen zijn de verzekerde bedragen:

 • Voor letselschade: minimaal 6,07 miljoen tot 7,5 miljoen (voor schade aan personen). Het bedrag hangt af van je verzekeraar. 
 • Voor materiële schade ben je verzekerd tot 2,5 miljoen.

Wat is gedekt met een WA-verzekering?

Met een WA-autoverzekering is schade verzekerd die je met de auto aan anderen veroorzaakt. Denk aan andere auto's, passagiers en weggebruikers. Maar hiervoor moet je je wel aan de regels houden.

Wanneer is schade uitgesloten?

Zo is schade veroorzaakt met drank of drugs op achter het stuur uitgesloten. Of als je achter het stuur zit zonder (geldig) rijbewijs. De verzekeraar vergoedt de schade dan wel. Maar verhaalt de schade op jou als bestuurder.

Zelf schade claimen

Bij schade door schuld van een ander kun je de schade zelf claimen. Bij materiële schade tussen 2 personenauto's kun je bij je eigen WA-verzekeraar terecht (directe schadeafhandeling, sinds 1 juli 2021). Of gebruik een rechtsbijstandsverzekering, als je die hebt. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd met een WA-verzekering.

    WA   WA+   Allrisk
Schade aan anderen   x   x   x
Diefstal en inbraak       x   x
Ruitschade       x   x
Storm- en brandschade       x   x
Schade door eigen toedoen           x
Vandalisme           x

Premies WA-autoverzekeringen

WA-verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis maar verschillen in premie. Voor de ene WA-autoverzekering betaal je soms 2 keer zoveel als voor de andere. Verzekeraars bepalen hun prijzen zelf en kijken naar het risico op schade van een verzekerde. Hiervoor kijken ze onder meer naar woonplaats, leeftijd en eerdere schades. 

Ook de auto zelf speelt een grote rol voor de verzekeringspremie. Denk aan de leeftijd van de auto, het type (zoals zware en snelle auto’s), vermogen en de cataloguswaarde. Het heeft dus zeker zin om prijzen van WA-verzekeringen te vergelijken. 

Verschillen tussen WA-autoverzekeringen

De verschillen zitten vooral in:

 • Acceptatiecriteria, zoals leeftijdsgrenzen.
 • Premieopbouw.
 • Het effect van schadeclaims (bonus-malus).
 • Opzegtermijnen.
 • Aanvullende dekkingen, zoals pechhulp.
 • Tweede gezinsautoregeling (premiekorting voor andere auto’s in het gezin).

WA-dekking en hulp in het buitenland

Met een WA-autoverzekering kun je toch ook wat hulpverlening krijgen. In binnen- of buitenland. Bijvoorbeeld vervoer van de auto en inzittenden naar huis, na een ongeval, diefstal of brand. De dekking verschilt ook hiervoor per verzekeraar. Soms krijg je ook hulp als je verkeerde brandstof hebt getankt. Of als de bestuurder niet verder kan rijden door ziekte.

Vervangende auto en WA-dekking

Bij  een WA-dekking kan je als verzekerde ook recht hebben op een vervangende auto en als het nodig is een overnachting. Bijvoorbeeld na een ongeval in het buitenland en de auto total loss is. De auto is dan niet binnen een aantal dagen te repareren. De dekking voor vervangend vervoer komt dan voort uit de hulpverlening.

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

Meestal neem je een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding is met de dagwaarde van je auto. De dagwaarde kun je opzoeken via de ANWB/Bovag Koerslijst

Leeftijd auto (richtlijn)   Autoverzekering
nieuw tot 6 jaar oud   Allrisk-verzekering
6 jaar tot 10 jaar oud   WA+-verzekering
10 jaar oud of ouder   WA-verzekering

Andere factoren

Je keuze hangt natuurlijk niet alleen af van de leeftijd van je auto. Denk ook aan:

 • De waardevastheid van de auto.
 • Het (werkelijke) aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
 • Het risico dat je kunt en wilt dragen bij total loss van je auto.
 • De maandpremie.

Premie omhoog na claim

Als je een schade claimt op je WA-verzekering, heeft dat invloed op de premie. Een claim zorgt voor een verlaging van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. 

Controleer voordat je een claim indient wat financieel beter is. De schade laten uitkeren of zelf betalen. Hou bij het maken van je keus ook rekening met het eventuele eigen risico.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.