! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WA-verzekering auto

Iedere auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Deze 'Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie. Meestal kies je voor een WA verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding staat tot de dagwaarde van je auto. Doorgaans geldt dat voor auto's vanaf 10 jaar oud.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 16 september 2021

WA-verzekering auto verplicht

Een ongeval met een auto kan grote financiële gevolgen hebben. Ter bescherming van verkeersslachtoffers moet iedere auto-eigenaar daarom minimaal WA verzekerd zijn. Deze 'wettelijke aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste die je kunt afsluiten.

In geval van schade aan anderen zijn de verzekerde bedragen:

  • Voor letselschade afhankelijk van je verzekeraar minimaal 6,07 miljoen tot 7,5 miljoen (schade aan personen).
  • Voor materiële schade ben je verzekerd tot 2,5 miljoen.

Wat is gedekt met een WA-verzekering?

Met een WA-autoverzekering is schade verzekerd die je met de auto aan anderen veroorzaakt. Denk aan andere auto's, passagiers en weggebruikers. Mits je je aan de regels houdt.

Zo is schade veroorzaakt met drank of drugs op achter het stuur uitgesloten. En als je achter het stuur zit zonder (geldig) rijbewijs. De verzekeraar vergoedt de schade dan wel maar verhaalt die op jou als bestuurder.

Bij schade door schuld van een ander kun je de schade zelf verhalen. Bij materiële schade tussen 2 personenauto's kun je bij de eigen WA-verzekeraar terecht (directe schadeafhandeling, sinds 1 juli 2021). Of gebruikmaken van een rechtsbijstandverzekering, als je die hebt afgesloten. Schade aan je eigen auto is met een WA-verzekering niet verzekerd.

    WA   WA+   Allrisk
Schade aan anderen   x   x   x
Diefstal en inbraak       x   x
Ruitschade       x   x
Storm- en brandschade       x   x
Schade door eigen toedoen           x
Vandalisme           x

Premies WA-autoverzekeringen

De WA-verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis maar verschillen wel in premie. Voor de ene WA-autoverzekering betaal je soms 2 keer zo veel als voor de andere. Verzekeraars bepalen hun prijzen zelf en kijken naar het risico op schade van een verzekerde. Ze kijken hiervoor naar onder meer je woonplaats, leeftijd en eerdere schades.

Ook de auto zelf speelt een grote rol voor de verzekeringspremie. Denk aan de leeftijd van de auto, het type (zoals zware en snelle auto’s), vermogen en de cataloguswaarde. Prijzen vergelijken voor de WA-dekkingen heeft dus zeker zin!

Verschillen tussen WA-autoverzekeringen

De verschillen zitten vooral in acceptatiecriteria zoals leeftijdsgrenzen en de premieopbouw en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Maar ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen (zoals pechhulp) en de tweedegezinsautoregelingen zitten verschillen. Bij dat laatste gaat het om de premiekorting voor andere auto’s in het gezin.

WA-dekking en hulp in het buitenland

Je verwacht het misschien niet van een WA-autoverzekering, maar er is ook enige hulpverlening in zowel binnen-of buitenland. Bijvoorbeeld vervoer van de auto en inzittenden naar huis na een ongeval, diefstal of brand. Ook daarin verschilt de dekking per verzekeraar. Ook krijg je soms hulp na het tanken van de verkeerde brandstof. Of als de bestuurder niet verder kan rijden door ziekte.

Vervangende auto en WA-dekking

Bij  een WA-dekking kan de verzekerde ook recht hebben op een vervangende auto en overnachting indien nodig. Bijvoorbeeld na een ongeval in het buitenland waarbij er sprake is van total loss schade. De auto is dan namelijk niet te repareren binnen een bepaald aantal werkdagen. De dekking voor vervangend vervoer komt dan voort uit de hulpverlening.

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

Meestal neem je een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding staat tot de dagwaarde van je auto. De dagwaarde kun je opzoeken via de ANWB/Bovag Koerslijst

Leeftijd auto (richtlijn)   Autoverzekering
nieuw tot 6 jaar oud   Allrisk verzekering
6 jaar tot 10 jaar oud   WA+-verzekering
10 jaar oud of ouder   WA-verzekering

Andere factoren

Je keuze hangt natuurlijk niet alleen af van de leeftijd van je auto. Denk ook aan:

  • Waardevastheid van de auto.
  • (Werkelijke) aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
  • Risico dat je kunt en wilt dragen bij onverhoopt totaalverlies van je auto.
  • Maandpremie.

Premie omhoog na claim

Als je een schade claimt op je WA-verzekering, heeft dat vaak gevolgen voor je premie. Een claim zorgt er namelijk voor dat je verzekeraar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, verlaagt. 

Check voordat je een claim doet wat financieel beter uitpakt. De schade laten uitkeren of zelf betalen. Houd bij het maken van je keuze ook rekening met het eventuele eigen risico.

Nieuwste artikelen