icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

WA-verzekering auto

Iedere auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Deze 'Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide autoverzekering en dus ook de goedkoopste optie. Meestal kies je voor een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding staat tot de dagwaarde van je auto. Doorgaans geldt dat voor auto's vanaf 8 tot 10 jaar oud.
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel WA-verzekering

WA-verzekering is verplicht

Een ongeval met een auto kan grote financiële consequenties hebben. Ter bescherming van verkeersslachtoffers moet iedere auto-eigenaar daarom minimaal WA verzekerd zijn. Deze 'wettelijke aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste die je kunt afsluiten.

In geval van schade aan personen of voorwerpen zijn de verzekerde bedragen minimaal €6.070.000 en €1.220.000 per ongeval (2017). Bij een motorvoertuig bedoeld voor het vervoer van meer dan 8 personen (exclusief de chauffeur) bedraagt de verzekerde som minimaal €10.836.000 per ongeval (2017).

Wat is gedekt met een WA-verzekering?

Als je te maken krijgt met schade die de schuld is van een ander, kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Je kunt zelf de schade verhalen of gebruikmaken van een rechtsbijstandverzekering, als je die hebt afgesloten. Schade aan je eigen auto is met een WA-verzekering niet verzekerd.

    WA   WA+   Allrisk
Schade aan anderen   x   x   x
Diefstal en inbraak       x   x
Ruitschade       x   x
Storm- en brandschade       x   x
Schade door eigen toedoen           x
Vandalisme           x

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

Meestal neem je een WA-verzekering als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding staat tot de dagwaarde van je auto:

Leeftijd auto   Autoverzekering
nieuw tot 4 à 6 jaar oud   Allrisk
vanaf 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud   WA+
vanaf 8 tot 10 jaar oud    WA

Andere factoren
Je keuze hangt natuurlijk niet alleen af van de leeftijd van je auto. Denk ook aan:

Premie omhoog na claim

Als je een schade claimt op je WA-verzekering, heeft dat vaak gevolgen voor je premie. Een claim zorgt er namelijk voor dat je verzekeraar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, verlaagt. Check voordat je een claim doet wat financieel beter uitpakt: de schade laten uitkeren of zelf betalen. Houd bij het maken van je keuze ook rekening met het eventuele eigen risico.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk zelf de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen via de Autoverzekeringvergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Lees meer over:

Test autoverzekeringen