icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Autoverzekering voor senioren

Oudere automobilisten betalen bij sommige maatschappijen een toeslag. Andere aanbieders gaan nog een stapje verder: zij weigeren senioren zelfs als nieuwe klant. Mag dat zomaar? De Consumentenbond vindt dit leeftijdsdiscriminatie.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 november 2019

leeftijd-autoverzekering

Geweigerd vanwege je leeftijd

Ruim 45% van de autoverzekeraars accepteert nieuwe klanten niet boven een bepaalde leeftijd. Autoverzekeraars hebben leeftijdsgrenzen voor nieuwe klanten de afgelopen jaren afwisselend verruimd en aangescherpt. In 2011 hanteerden meer dan de helft (19 van de 35) van de autoverzekeraars een leeftijdsgrens. In 2012 en ook in 2014 en begin 2016 stelt eenderde van de onderzochte autoverzekeraars een leeftijdsgrens. 

Maximumleeftijden

De autoverzekeraars die maximumleeftijden hanteren, staan in deze tabel:

Autoverzekeraar

Max. leeftijd
(bij afsluiten)

Voogd & Voogd (AutoExcellentPolis)69
de Kilometerverzekering70
De Goudse, Klaverblad74
Aegon, Allianz (Autoverzekering ABS)75
Aon, nowGo, SNS, Volkswagen, Volkswagen Pon Fin. Services79
Ditzo, Reaal, United Insurance (Autopakket)80
FBTO, United Insurance (Autopolis)99
HEMA100

Bron: MoneyView, Consumentenbond. Peildatum november 2019. 

We keken naar de standaardacceptatiegrens, verzekeraars maken hierop soms uitzonderingen.

De leeftijdsgrens geldt voor de uiterste leeftijd waarop iemand een nieuwe autoverzekering kan afsluiten. Heb je al een verzekering en bereik je de leeftijdsgrens, dan blijf je gewoon verzekerd. Soms worden oudere automobilisten geweigerd vanwege te weinig schadevrije jaren

Slechte communicatie

Verzekeraars vermelden de toeslagen en premieopbouw niet in de voorwaarden. Klaverblad stelt bijvoorbeeld dat er per aanvraag bekeken wordt of acceptatie mogelijk is, maar een heldere toelichting op het acceptatie- en premiebeleid blijft achterwege (zoals ook bij andere verzekeraars). De meeste verzekeraars vermelden de leeftijdstoeslag pas op de polis, of geven een uitleg over de verhoging als je hiernaar vraagt. Leeftijdsgrenzen worden pas met een waarschuwing aangegeven als je de premie berekent, zoals via de website.

Senioren rijden meer schade?

Verzekeraars stellen daarnaast dat het risico op schade bij ouderen groter is, maar dit is discutabel. Zij baseren zich hierbij op eigen niet-openbare schadestatistieken. Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt bijvoorbeeld dat de kans op een ongeval met de auto vanaf 30-jarige leeftijd ongeveer gelijk blijft. Vanaf 75 jaar stijgt de kans op een ongeval weliswaar aanzienlijk per afgelegde kilometer. Maar veel ouderen rijden dan ook minder kilometers. SWOV stelt dan ook dat ouderen weliswaar meer risico lopen, maar niet meer ongevallen veroorzaken. 

Leeftijdstoeslag is dubbelop

De Consumentenbond en andere maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op afschaffing van oneerlijke grenzen en toeslagen. Bijna alle verzekeraars hanteren een bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden verzekerden 'op leeftijd' dus dubbel gestraft. Ook jongeren hebben te maken met 'leeftijdsdiscriminatie'

Tot op heden is de wetgeving nog niet aangepast en staat het verzekeraars nog steeds vrij senioren te weigeren of een hogere premie te vragen. 

De beste autoverzekering voor jou

Vind snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Lees ook: