! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering voor senioren

Oudere automobilisten betalen bij sommige maatschappijen een toeslag. Andere aanbieders gaan nog een stapje verder: zij weigeren senioren zelfs als nieuwe klant. Mag dat zomaar? De Consumentenbond vindt dit leeftijdsdiscriminatie.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 21 december 2020

Geweigerd vanwege je leeftijd

Autoverzekeraars hebben leeftijdsgrenzen voor nieuwe klanten de afgelopen jaren afwisselend versoepeld en aangescherpt. Momenteel accepteert ongeveer een derde van de autoverzekeraars nieuwe klanten niet boven een bepaalde leeftijd.

Maximumleeftijden

De autoverzekeraars die maximumleeftijden hanteren, staan in deze tabel. We keken naar de standaardacceptatiegrens, verzekeraars maken hierop soms uitzonderingen.

Autoverzekeraar

Max. leeftijd
(bij afsluiten)

Voogd & Voogd (AutoExcellentPolis) 69
de Kilometerverzekering, Rhion 70
De Goudse, Klaverblad 74
Allianz (Autoverzekering ABS), United Insurance (Autopolis) 75
Aon, Reaal, SNS 79
Aegon, Ditzo, United Insurance (Autopakket) 80

Bron: MoneyView, Consumentenbond. Peildatum juni 2020

De leeftijdsgrens geldt voor de uiterste leeftijd waarop iemand een nieuwe autoverzekering kan afsluiten. Heb je al een verzekering en bereik je de leeftijdsgrens, dan blijf je gewoon verzekerd. Waarschijnlijk betaal je dan wel een premietoeslag op basis van je leeftijd.

Sommige autoverzekeraars hebben een leeftijdsgrens in combinatie met bijvoorbeeld een maximumleeftijd voor de auto of het type (snelle) auto. Soms worden oudere automobilisten geweigerd vanwege te weinig schadevrije jaren. Die grenzen zijn lastig te achterhalen en staan niet in het overzicht.

Leeftijdstoeslagen

We keken welke leeftijdstoeslagen autoverzekeraars rekenen voor ouder wordende bestuurders. De toeslagen zijn gebaseerd op de premie voor een 35-jarige automobilist en nieuwe verzekerden. Voor bestaande verzekerden kan iets anders gelden. 

Het gaat om gemiddelden per autorijder kan het verschillen of er wel of geen toeslag is.

Forse premietoeslagen

ASR, ANWB, Hema, ING, Inshared, SNS en Unigarant verhogen in onze berekeningen de premies gemiddeld het meest als je leeftijd toeneemt. De leeftijdstoeslagen zijn het grootst bij WA-autoverzekeringen. Ze lopen bij een aanbieder op tot maar liefst 173% voor een 85-jarige bestuurder. Vanaf 75 jaar loopt de autopremie al snel op bij de meeste verzekeraars. In verschillende gevallen zelfs tot een (bijna) premieverdubbeling voor 85-jarigen. 

Slechts één aanbieder rekent helemaal geen premietoeslagen en heeft geen leeftijdsgrenzen. 

Bekijk de leeftijdstoeslagen per autoverzekeraar

Wil je weten welke verzekeraars de minste en welke de meeste leeftijdstoeslagen rekenen? En hoeveel premietoeslag jouw autoverzekeraar rekent op basis van alleen je leeftijd? Bekijk dan de volledige tabellen voor WA- en allrisk autoverzekeringen hieronder (alleen voor abonnees/leden, peildatum 20 april 2020). 

Let op: de premieverhogingen zijn procentueel en zeggen niets over de uiteindelijk premie die je betaalt. Een aanbieder met een forse premietoeslag kan nog steeds lage premies hebben.

Bekijk de leeftijdsgrenzen en leeftijdstoeslagen bij autoverzekeringen voor jongeren.

Slechte communicatie

Verzekeraars vermelden de toeslagen en premieopbouw niet in de voorwaarden. Vaak krijg je van de verzekeraar geen heldere toelichting op het acceptatie- en premiebeleid achterwege. Leeftijdsgrenzen worden pas met een waarschuwing aangegeven als je de premie berekent, zoals via de website.

Senioren rijden meer schade?

Verzekeraars stellen daarnaast dat het risico op schade bij ouderen groter is, maar dit is discutabel. Zij baseren zich hierbij op eigen niet-openbare schadestatistieken.

Wij kregen cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Daaruit blijkt dat de kans op schade bij ouderen niet groter is dan bij andere leeftijdsgroepen. Bij een 63- en 68-jarige is de kans op schade zelfs het kleinst. Ook kosten oudere bestuurders (voor WA-schades) verzekeraars gemiddeld het minst aan schade-uitkeringen. Pas vanaf 75 jaar en ouder is de schadekans relatief hoger dan bij een 35-jarige. 

De kans op schade is bij jongeren het grootst. Volgens het Verbond vooral bij 18- tot 21-jarigen. Ook zijn de schadebedragen het hoogst bij jongeren onder de 26 jaar.

Leeftijd Kans op autoschade Schadebedrag per claim
26 4,9% €4324
35 4,1% €3706
46 3,7% €3401
56 3,4% €3396
63 3,1% €3003
68 3,1% €3026
73 3,6% €2796
78 4,4% €2758
85 5,7% €2871

Bron: Verbond van Verzekeraars, gebaseerd op WA-schades (schades aan anderen). Gemiddelden over 2014-2018.

Leeftijdstoeslag is dubbelop

De Consumentenbond en andere maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op afschaffing van oneerlijke grenzen en toeslagen. Bijna alle verzekeraars hanteren een bonus-malussysteem, waarbij schadeclaims van invloed zijn op de premie. Door ook nog een leeftijdstoeslag te rekenen, worden verzekerden 'op leeftijd' dus dubbel gestraft. Ook jongeren hebben te maken met 'leeftijdsdiscriminatie'

Er ligt al geruime tijd een voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn om discriminatie op onder meer leeftijd te verbieden bij het aanbieden van goederen en diensten. Nederland is hier voorstander van, maar een aantal EU-lidstaten werken de invoering ervan tegen. 

De wetgeving dus nog niet aangepast. Daardoor mogen verzekeraars nog steeds senioren weigeren of een hogere premie vragen. 

Klagen is lastig

Bij klachten over premietoeslagen kun je niet terecht bij het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid spreekt zich niet uit over het acceptatie- en premiebeleid van verzekeraars. Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je ook niet terecht, want die toetst leeftijdsdiscriminatie alleen bij beroepsonderwijs, werk en lidmaatschap van een vakbond.

Je kunt wel klagen bij de verzekeraar en openlijk klagen via bijvoorbeeld Klachtenkompas.

Tips bij leeftijdsdiscriminatie

  • Vraag de verzekeraar naar de reden voor de premieverhoging. 
  • Klaag over je premietoeslag, zoals openbaar via Klachtenkompas. Dit zorgt er soms voor dat die wordt teruggedraaid.
  • Soms betaal je minder als je dezelfde autoverzekering opnieuw afsluit.
  • Ga je een autoverzekering afsluiten? Reken dan online bij die verzekeraar uit wat de premie is als je een paar jaar ouder bent.
  • Deel je de auto met een jongere partner? Zet de polis dan op zijn of haar naam als dit in premie scheelt.

Lees ook:

Nieuwste artikelen