! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. En met een autodeelverzekering zorg je dat je niet ten onrechte opdraait voor schade. Wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 20 september 2021

Een auto bezitten is kostbaar. Een auto delen kan flink schelen, zeker wanneer je weinig rijdt. Maar niet iedere autoverzekeraar is happig op meerdere bestuurders. Bovendien is autoverhuur in principe niet gedekt bij een gewone autoverzekering.

Auto delen met je partner

Het is vrij gebruikelijk dat een gezin een auto deelt. Verzekeraars staan het daarom vaak wel toe als een partner op zijn naam de auto van de ander verzekert. Je moet wel op hetzelfde adres wonen. 

Dit kan bijvoorbeeld premievoordeel opleveren als een van beiden een leeftijdstoeslag moet betalen. Let er wel op dat je niet allebei schadevrije jaren op kunt bouwen als je samen 1 auto deelt.

Ga je van 2 auto's, die op eigen naam verzekerd zijn, naar samen 1 auto? Zet dan de verzekering op naam van degene die de meeste schadevrije jaren heeft opgebouwd. De schadevrije jaren van de andere partner blijven nog wel een tijdje geldig. Bij de meeste verzekeraars is de geldigheid 3 jaar.

Deel je de auto regelmatig met je kind? Dan moet je die ook opgeven als regelmatige bestuurder. Vaak betaal je dan een premietoeslag, omdat jongeren een groter risico op schade hebben. Bij een schade kan er daarnaast een hoger eigen risico gelden als het jongere gezinslid betrokken is.

Auto delen met bekenden

Ontstaat er schade tijdens het uitlenen of verhuren van je auto? Dan draai je als verzekerde zelf op voor kosten. Je kunt de schade niet verhalen. Deze is meestal ook niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de schadeveroorzaker.

Als de auto allrisk verzekerd is, kun je natuurlijk ook een claim indienen bij je autoverzekeraar. Maar dan moet je wel rekening houden met een premieverhoging. Het is dus beter om vooraf goede afspraken te maken met degene aan wie je de auto uitleent.

Let op
Leen je de auto regelmatig uit aan iemand (binnen of buiten je gezin)? Dan ben je verplicht dat te melden bij de verzekeraar. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade.

Auto delen met groep bekenden

Je kunt er ook voor kiezen om je auto met een vast groepje mensen te delen. Je kunt je dan aanmelden als ‘autodelers’ bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA).

Het lidmaatschap kost jaarlijks €20 per huishouden. Voor sommige plaatsen kan de vereniging eventueel een tweede parkeervergunning aanvragen. Andere kosten (brandstof, wegenbelasting etc.) verdeel je onderling.

Autodeelverzekering en schade

Autodeelverzekering afsluiten

Centraal Beheer is de enige verzekeraar die een particuliere deelautopolis aanbiedt. De eigenaar van de auto sluit deze verzekering af. De polis kan alleen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) worden afgesloten.

Je krijgt dan 10% collectiviteitskorting. En je kiest zelf de dekking: een WA-dekking, beperkt of volledig cascodekking. De polis is bedoeld voor auto’s, dus niet voor bijvoorbeeld campers. Ten slotte is er een voorwaarde dat autodelers niet op hetzelfde adres mogen wonen.

Voordeel van de autodeelpolis is dat je geen no-claimkorting en schadevrije jaren verliest als anderen schade maken. Als een niet-geregistreerde medebestuurder of de eigenaar zelf schade rijdt, is er wel terugval. Let op: alleen de verzekeringsnemer van de auto bouwt schadevrije jaren op.

Schade claimen

Er geldt geen maximum voor het aantal schades dat je kunt claimen via de autodeelverzekering. Net als bij een gewone polis trekt de verzekeraar bij veel claimen wel aan de bel.

Afhankelijk van de hoeveelheid en soort schades kan de premie uiteindelijk worden verhoogd of de polis worden beëindigd. Bij veel schades onder autodelers, kan het verlagen van de collectiviteitskorting een gevolg zijn.

Auto delen en pechhulp

Controleer welke vorm van pechhulp geschikt is als je regelmatig een auto deelt of uitleent. De pechhulp van bijvoorbeeld de autodealer, Allianz Global Assistance en Centraal Beheer gaan uit van het kenteken van de auto. De auto is dus ook verzekerd voor pechhulp als er iemand anders in rijdt. Handig als je de auto vaak uitleent. 

De pechhulpverzekering van de ANWB is persoonsgebonden. Dit heeft als voordeel dat je ook pechhulp krijgt als je in andermans auto rijdt. Maar krijgt een ander pech in jouw auto, dan is er géén pechhulpdekking.

Misschien heb je al pechhulp via de dealer, autoverzekering of reisverzekering. In dat geval is het mogelijk onnodig om nog losse pechhulpdekking af te sluiten. Daarnaast is er ook losse pechhulp via een abonnement en eigen bijdrage (Blij dat ik Rij) of via een app en vaste bedragen per pechgeval (RoadGuard). 

Auto verhuren en verzekeren

Een gewone particuliere autoverzekering dekt meestal geen schade als je de auto verhuurt. Eerder was het mogelijk om de auto te verhuren via een online bemiddelaar zoals MyWheels. Dit bedrijf regelde de autoverzekering via Centraal Beheer. Centraal Beheer is per 1 februari 2020 gestopt met het verzekeren van deze vorm van particuliere autodelen.

SnappCar

Je kunt voor particulier autodelen terecht bij SnappCar. De verzekering loopt via Allianz. Via SnappCar kun je de auto allrisk en met pechhulp verzekeren. Het eigen risico kan fors zijn. De hoogte van het eigen risico is niet standaard of opgenomen in de voorwaarden. Het bedrag kan verschillen per verhuur.

De verzekeraar bepaalt dit op basis van 'bepaalde variabelen'. Bijvoorbeeld de leeftijd van de huurder en de waarde van de auto. Deze verzekering vergoedt de dagwaarde in geval van total loss (totaalverlies) van de auto. Dit is nadelig voor de verhuurder. 

De premie voor de verzekering bij SnappCar zit automatisch verwerkt in de vergoeding van 30% van de verhuuropbrengst die de verhuurder aan SnappCar betaalt.

Lees onze tips voor en ervaringen met autodelen.