icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. En met een autodeelverzekering zorg je dat je niet opdraait voor schade die jij niet hebt gemaakt. Wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 18 januari 2022

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto bezitten is duur. Een auto delen kan dan ook flink schelen in de kosten, zeker als je weinig rijdt. Maar niet elke autoverzekeraar is happig op meerdere bestuurders. Bovendien wordt autoverhuur normaal gesproken niet gedekt door een gewone autoverzekering.

Auto delen met je partner

Het is vrij gewoon dat een gezin een auto deelt. Verzekeraars staan het daarom vaak wel toe als een partner op zijn naam de auto van de ander verzekert. Je moet dan wel op hetzelfde adres wonen.

Premievoordeel

Dit kan je premievoordeel opleveren als 1 van beiden bijvoorbeeld een leeftijdstoeslag moet betalen. Maar besef wel dat je niet allebei schadevrije jaren opbouwt, als je samen 1 auto deelt.

Van 2 naar 1 auto

Ga je van 2 auto's die allebei op eigen naam waren verzekerd, naar samen 1 auto? Zet de verzekering dan op de naam van degene die de meeste schadevrije jaren heeft opgebouwd. De schadevrije jaren van de andere partner blijven nog een tijdje geldig. Bij de meeste verzekeraars is dat 3 jaar.

Auto delen met je kind

Deel je de auto vaak met je kind? Dan moet je die ook opgeven als regelmatige bestuurder. Vaak betaal je dan een premietoeslag, omdat jongeren een groter risico op schade hebben. Bij schade kan het eigen risico hoger zijn, als het jongere gezinslid betrokken is.

Auto uitlenen 

Ontstaat er schade tijdens de uitleen of verhuur van je auto? Dan draai je als verzekerde zelf op voor kosten. Je kunt de schade niet verhalen. Schade is meestal ook niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de schadeveroorzaker.

Maak goede afspraken

Heeft de auto een allrisk-verzekering, dan kun je natuurlijk ook een claim indienen bij je autoverzekeraar. Hou dan wel rekening met een premieverhoging. Het is dus raadzaam vooraf goede afspraken te maken met degene die jouw auto leent. Zoals afspraken over mogelijke schade tijdens het lenen en andere kosten (zoals verkeersboetes).

Je kunt bij het (uit)lenen van een auto ook een leenautoverzekering afsluiten bij Ohra. Hiermee verzeker je de financiële gevolgen als er tijdens het uitlenen schade ontstaat. De polis kan zowel door de lener als uitlener worden afgesloten.

Regelmatig uitlenen moet je melden

Leen je de auto regelmatig uit aan iemand, binnen of buiten je gezin? Dan ben je verplicht dat te melden bij de verzekeraar. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade.

Auto delen met groep bekenden

Je kunt je auto ook delen met een vast groepje mensen. Je kunt je dan aanmelden als ‘autodelers’ bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA).

Het lidmaatschap kost jaarlijks €20 per huishouden. Voor sommige gemeenten kan de vereniging mogelijk een tweede parkeervergunning aanvragen. Andere kosten (brandstof, wegenbelasting etc.) deel je met elkaar.

Autodeelverzekering en schade

Autodeelverzekering afsluiten

Centraal Beheer is de enige verzekeraar die een particuliere verzekering voor deelauto's aanbiedt. De eigenaar van de auto sluit deze verzekering af. Dit kan alleen via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA).

Korting op de verzekering

Je krijgt hierbij 10% collectiviteitskorting. En je kiest zelf de dekking: een WA-dekking, beperkt of volledig cascodekking. De polis is bedoeld voor auto’s, dus niet voor bijvoorbeeld een camper. De autodelers mogen niet op hetzelfde adres wonen, dat geldt als voorwaarde. 

No-claim of schadevrije jaren

Een voordeel van de autodeelpolis is dat je geen no-claimkorting en schadevrije jaren verliest bij schade door anderen. Terugval is er wel als een niet-geregistreerde medebestuurder of de eigenaar zelf schade rijdt. Let op: alleen de verzekeringsnemer van de auto bouwt schadevrije jaren op.

Hoeveel schade mag je rijden? 

Er geldt geen maximum voor het aantal schades dat je kunt claimen via de autodeelverzekering. Net als bij een gewone polis trekt de verzekeraar bij veel claims wel aan de bel.

Gevolgen veel claims

De premie kan uiteindelijk worden verhoogd of zelfs beëindigd. Dit hangt af van het aantal claims en soorten schades. Bij veel schades kan de collectiviteitskorting van de autodeelverzekering worden verlaagd. 

Auto delen en pechhulp

Controleer welke vorm van pechhulp geschikt is als je regelmatig een auto deelt of uitleent. Zo gaat de pechhulp van bijvoorbeeld de autodealer, Allianz Global Assistance en Centraal Beheer uit van het kenteken van de auto. Rijdt er iemand anders in de auto als er pechhulp nodig is, dan is er pechhulpdekking. Handig als je de auto vaak uitleent. 

Persoonsgebonden pechhulp

De pechhulpverzekering van de ANWB is persoonsgebonden. Dan krijg je dus ook pechhulp als je in andermans auto rijdt, dat is een voordeel. Maar krijgt een ander pech in jouw auto, dan is er géén pechhulpdekking.

Losse pechhulp

Misschien heb je al pechhulp via de dealer, autoverzekering of reisverzekering en hoef je niet ook nog losse pechhulpdekking af te sluiten.

Losse pechhulp bestaat ook via:

Auto verhuren en verzekeren

Een gewone particuliere autoverzekering dekt meestal geen schade als je de auto verhuurt. Eerder kon je de auto verhuren via een online bemiddelaar zoals MyWheels. Dit bedrijf regelde de autoverzekering via Centraal Beheer. Centraal Beheer is per 1 februari 2020 gestopt met het verzekeren van deze vorm van particulier autodelen.

SnappCar voor particulier autodelen

Voor particulier autodelen kun je terecht bij SnappCar. De verzekering loopt via Allianz. Via SnappCar kun je de auto allrisk en met pechhulp verzekeren.

Hoogte eigen risico en total loss

Het eigen risico kan flink zijn. De hoogte van het eigen risico is niet standaard of opgenomen in de voorwaarden. Het bedrag kan verschillen per verhuur. De verzekeraar bepaalt dit op basis van 'bepaalde variabelen'. Zoals de leeftijd van de huurder en de waarde van de auto.

Deze verzekering vergoedt de dagwaarde in geval van total loss van de auto. Dit is een nadeel voor de verhuurder. 

Premie via verhuuropbrengst

De premie voor de verzekering bij SnappCar wordt automatisch verwerkt. Dit zit in de vergoeding van de verhuuropbrengst van 30%, die de verhuurder aan SnappCar betaalt.

Lees onze tips voor en ervaringen met autodelen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.