icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. En met een autodeelverzekering zorg je dat je niet opdraait voor schade die jij niet hebt gemaakt. Wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:21 december 2023

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto bezitten is duur. Een auto delen kan dan ook flink schelen in de kosten, zeker als je weinig rijdt. Maar niet elke autoverzekeraar is happig op meerdere bestuurders. Bovendien wordt autoverhuur normaal gesproken niet gedekt door en gewone autoverzekering.

Auto delen met gezin

Het is vrij gewoon dat een gezin een auto deelt. Verzekeraars staan het daarom vaak wel toe als een partner op zijn naam de auto van de ander verzekert. Je moet dan wel op hetzelfde adres wonen.

Auto uitlenen

Het uitlenen van je auto is ook een optie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vriend of familielid. Ontstaat er schade tijdens de uitleen of verhuur van je auto? Dan draai je als verzekerde zelf op voor kosten. Je kunt de schade niet verhalen. Schade is meestal ook niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de schadeveroorzaker.

Auto delen met groep bekenden

Je kunt je auto ook delen met een vast groepje mensen. Je kunt je dan aanmelden als ‘autodelers’ bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Het lidmaatschap kost jaarlijks €20 per huishouden. Voor sommige gemeenten kan de vereniging mogelijk een tweede parkeervergunning aanvragen. Andere kosten (brandstof, wegenbelasting etc.) deel je met elkaar.

Auto verhuren en verzekeren

Een gewone particuliere autoverzekering dekt meestal geen schade als je de auto verhuurt. Eerder kon je de auto verhuren via een online bemiddelaar zoals MyWheels. Dit bedrijf regelde de autoverzekering via Centraal Beheer. Centraal Beheer is per 1 februari 2020 gestopt met het verzekeren van deze vorm van particulier autodelen.