icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto delen, verhuren en verzekeren

Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. En met een autodeelverzekering zorg je dat je niet ten onrechte opdraait voor schade. En wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:25 maart 2020

Artikel auto delen

Het bezit van een auto is kostbaar. Een auto delen kan flink schelen, zeker voor als je weinig rijdt. Maar niet iedere autoverzekeraar is happig op meerdere hoofdbestuurders. Bovendien is verhuur in de regel niet gedekt bij een gewone autoverzekering.

Auto delen met je partner

Het is vrij gebruikelijk dat een gezin een auto deelt. Verzekeraars staan het daarom vaak wel toe als een partner op zijn naam de auto van de ander verzekert. Je moet dan wel op hetzelfde adres wonen.

Dit kan bijvoorbeeld premievoordeel opleveren als een van beiden een leeftijdstoeslag moet betalen. Let er wel op dat je niet allebei schadevrije jaren op kunt bouwen als je samen 1 auto deelt.

Ga je van 2 auto's, die op eigen naam verzekerd zijn, naar samen 1 auto? Zet dan de verzekering op naam van degene die de meeste schadevrije jaren heeft opgebouwd. De schadevrije jaren van de andere partner blijven nog wel een tijdje geldig. Bij de meeste verzekeraars geldt dat voor 3 jaar.

Auto delen met bekenden

Ontstaat er schade tijdens het uitlenen of verhuren van je auto? Dan draai je zelf op voor kosten. Je kunt de schade niet verhalen en deze is meestal ook niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de schadeveroorzaker.

Als de auto allrisk verzekerd is, kun je natuurlijk ook een claim indienen bij je autoverzekeraar. Maar dan moet je wel rekening houden met een premieverhoging. Het is dus beter om vooraf goede afspraken te maken met degene aan wie je de auto uitleent.

Let op
Leen je de auto regelmatig uit aan iemand (binnen of buiten je gezin)? Dan ben je verplicht dat te melden bij de verzekeraar. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade.

Auto delen als groep

Je kunt er ook voor kiezen om je auto met een vast groepje mensen te delen. Je kunt je dan aanmelden als ‘autodelers’ bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA).

Het lidmaatschap kost jaarlijks €20 per huishouden. En als je in Den Haag, Groningen, Haarlem, Nijmegen of Utrecht woont, vraagt de vereniging eventueel een tweede parkeervergunning aan. Andere kosten (brandstof, wegenbelasting etc.) verdeel je onderling.

Via VGA kan de eigenaar van de auto bij Centraal Beheer een ‘autodeelverzekering’ met WA-dekking of beperkt of volledig cascodekking afsluiten tegen 10% collectiviteitskorting.

Vergelijk de premie van je autoverzekering via onze Vergelijker.

Voordeel van de autodeelpolis is dat je geen no-claimkorting en schadevrije jaren verliest als anderen schade maken.

Let op: alleen de verzekeringsnemer van de auto bouwt schadevrije jaren op.

Autodeelverzekering en schade

Centraal Beheer is de enige verzekeraar die zo’n particuliere deelautopolis aanbiedt. Er is alleen een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting als een niet-geregistreerde medebestuurder of de eigenaar zelf schade rijdt.

De polis kan alleen via de vereniging (VGA) worden afgesloten en is bedoeld voor auto’s, dus niet voor bijvoorbeeld campers. Ten slotte is er een voorwaarde dat autodelers niet op hetzelfde adres mogen wonen.

Er geldt geen maximum voor het aantal schades  dat je kunt claimen via de autodeelverzekering. Volgens Centraal Beheer wordt gemiddeld eens per 3 à 4 jaar een schade op een autoverzekering geclaimd.

Net als bij een gewone polis trekt de verzekeraar bij vaker claimen aan de bel. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort schades kan de premie uiteindelijk worden verhoogd of de polis worden beëindigd. Bij veel schades onder autodelers, kan het verlagen van de collectiviteitskorting een gevolg zijn.

Auto delen en pechhulp

Controleer welke vorm van pechhulp geschikt is als je regelmatig een auto deelt of uitleent. De pechhulp van Route Mobiel, Allianz Global Assistance en Centraal Beheer gaan uit van het kenteken van de auto. Net als pechhulpservices van de autodealer. De auto is dus ook verzekerd voor pechhulp als er iemand anders in rijdt. Handig als je de auto vaak uitleent.

De pechhulpverzekering van de ANWB is persoonsgebonden. Dit heeft als voordeel dat je ook pechhulp krijgt als je in andermans auto rijdt. Maar krijgt een ander pech in jouw auto, dan is er géén pechhulpdekking.

Misschien heb je al pechhulp via de dealer, autoverzekering of reisverzekering. In dat geval is het mogelijk onnodig om nog losse pechhulpdekking af te sluiten.

Daarnaast is er ook losse pechhulp via een abonnement en eigen bijdrage (Blij dat ik Rij) of via een app en vaste bedragen per pechgeval (RoadGuard en Allsecur Pechhulp on demand). 

Auto verhuren en verzekeren

Een gewone particuliere autoverzekering dekt meestal geen schade als je de auto verhuurt. Eerder was het mogelijk om de auto te verhuren via een online bemiddelaar zoals MyWheels. Dit bedrijf regelde de autoverzekering via Centraal Beheer. Centraal Beheer is per 1 februari 2020 gestopt met het verzekeren van deze vorm van particuliere autodelen.

SnappCar

Je kunt voor particulier autodelen terecht bij SnappCar. De verzekering loopt via Allianz. Via SnappCar kun je de auto allrisk en met pechhulp verzekeren.

Het eigen risico kan fors zijn. De hoogte van het eigen risico is niet standaard of opgenomen in de voorwaarden. Het bedrag kan verschillen per verhuur. De verzekeraar bepaalt dit op basis van 'bepaalde variabelen'. Bijvoorbeeld de leeftijd van de huurder en de waarde van de auto. 

Deze verzekering vergoedt de dagwaarde in geval van total loss (totaalverlies) van de auto. Dit is nadelig voor de verhuurder. 

De premie voor de verzekering bij SnappCar zit automatisch is verwerkt in de vergoeding van 30% van de verhuuropbrengst die de verhuurder aan SnappCar betaalt.

Lees ook: