icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Caravanverzekering: noodzakelijk of niet?

Veroorzaak je schade met een caravan, dan is dit vaak gedekt door de autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Een caravanverzekering dekt schade aan de caravan zélf, maar let op het eigen risico en de verschillende uitkeringsregelingen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel caravan autoverzekering

Is de caravan gekoppeld aan de auto en veroorzaak je schade aan anderen in het verkeer? Dan is dit gedekt op de WA-autoverzekering. Een claim kan je wel no-claimkorting en schadevrije jaren kosten. Is de caravan niet gekoppeld aan de auto, dan is schade bijna altijd gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Caravanbezitters doen er goed aan om in de voorwaarden te kijken of aanhangers (waaronder de caravan) niet zijn uitgesloten van de aansprakelijkheidsverzekering. 

Schade aan de caravan zélf is niet gedekt via de auto- of aansprakelijkheidsverzekering. Wil je verzekerd zijn voor caravanschade, dan kun je een caravanverzekering afsluiten.

Caravanverzekering niet verplicht

Een caravanverzekering is niet verplicht. Je sluit een caravanverzekering vaak niet af voor schade aan anderen, maar om gedekt te zijn voor schade aan de caravan. Of dat handig is, hangt vooral af van de caravan zelf. Een kleine tweedehands caravan koop je op Marktplaats voor minder dan €1500. Een caravanverzekering is dan meestal niet direct nodig. Bij een duurdere caravan kan een verzekering soms wel handig zijn.

Dekking caravanverzekering

Met een standaard caravanverzekering ben je altijd gedekt voor:

  • Schade door brand, ontploffing, zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting), diefstal, inbraak en storm. Hieronder vallen ook de voortent en aanbouw.
  • De kosten van hulpverlening boven de waarde van de caravan. Die kunnen bestaan uit het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan.

En meestal ook voor:

  • Rechtsbijstand
  • Schade aan inventaris
  • Verblijf in het buitenland voor een aaneengesloten periode van maximaal 6 maanden

Nieuwwaarderegeling en total loss

Caravanverzekeringen lijken erg op elkaar. Toch moet je op een aantal zaken letten. De meeste verzekeraars bieden zowel een standaard beperkte als een uitgebreide allrisk caravanverzekering aan. De uitgebreide dekking verzekert ook schade die is ontstaan door botsen, slippen, omslaan, van de weg raken of te water raken. Een ander belangrijk aandachtspunt bij de allriskverzekering is de nieuwwaarderegeling. Nieuwwaarde houdt in dat je het bedrag terugkrijgt waarvoor de caravan op dat moment in de showroom staat. De nieuwwaarderegeling bepaalt hoeveel je terugkrijgt na een totaalverlies (total loss). Van totaalverlies is sprake als de caravan niet meer te repareren is of na diefstal.

De periode waarbinnen je de nieuwwaarde krijgt, loopt fors uiteen. Is de nieuwwaardeperiode afgelopen, dan ontvang je na totaalverlies alleen nog de dagwaarde. Dat zorgt voor grote verschillen in uitkering.

Caravanverzekering premies vergelijken

Premies vergelijken bij verschillende aanbieders loont. Door goed en zorgvuldig premies van caravanverzekeringen te vergelijken, kun je op zoek gaan naar de caravanverzekering met de voordeligste en laagste premie. Bekende caravanverzekeraars zijn de ANWB, Bovag, Europeesche, en Unigarant. Op de website van deze verzekeraars is het doorgaans mogelijk een premieberekening te maken.

Eigen risico caravanverzekering 

Bij schade betaal je meestal een eigen risico. Deze bedragen verschillen en lopen uiteen van €0 tot €150. Meestal komt daar nog een extra eigen risico bovenop als de schade is veroorzaakt door een hagelbui. Deze extra eigen risicobedragen lopen uiteen van €75 tot €225.

Hagelschade dekking

Schade ontstaan door een hagelbui is niet vanzelfsprekend meeverzekerd bij een caravanverzekering. Hagelbuien zijn een groot probleem voor caravanverzekeraars. Alle caravanverzekeringen werden een aantal jaar geleden duurder, waarbij de verzekeraars zelf als oorzaak de sterk toegenomen hagelschade noemen. Premies vergelijken van andere verzekeraars is raadzaam. Eventueel overstappen kan daarna wellicht worden overwogen. Er zijn verzekeraars waarbij je een extra hoog eigen risico kunt nemen voor hagelschade om de premie te drukken. Of je kunt deze specifieke schadeoorzaak uitsluiten.

Lees ook:

Test autoverzekeringen