icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Caravanverzekering: noodzakelijk of niet?

Schade die je veroorzaakt met een caravan is vaak gedekt door de autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Een caravanverzekering dekt schade aan de caravan zélf. Maar let op het eigen risico en de verschillende uitkeringsregelingen.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:21 december 2023

Artikel caravan autoverzekering

Met welke verzekering(en) ben je gedekt?

Is de caravan aan de auto gekoppeld en veroorzaak je schade aan anderen in het verkeer? Dan is dit gedekt via de WA-autoverzekering. Een schademelding kan je wel je no-claimkorting en schadevrije jaren kosten.

Is de caravan niet gekoppeld aan de auto? Dan wordt deze schade bijna altijd gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Kijk in de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering of aanhangers ook echt gedekt zijn. Hieronder valt je caravan ook. 

Schade aan de caravan zélf is niet gedekt via de auto- of  aansprakelijkheidsverzekering. Wil je verzekerd zijn voor caravanschade, dan kun je een caravanverzekering afsluiten. 

Is een caravanverzekering verplicht?

Een caravanverzekering is niet verplicht. Je sluit een caravanverzekering af om gedekt te zijn voor schade aan je eigen caravan. Niet voor schade aan anderen. Of een caravanverzekering handig is, hangt vooral af van de caravan zelf. Een kleine tweedehands caravan koop je op Marktplaats voor minder dan €2500. Je caravan verzekeren is dan meestal niet direct nodig. Bij een duurdere caravan kan een caravanverzekering wel handig zijn.

Dekking caravanverzekering

Met een standaard caravanverzekering ben je altijd gedekt voor:

  • Schade door brand, ontploffing, zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting), diefstal en inbraak. Hieronder vallen ook de voortent en aanbouw.
  • De kosten van hulpverlening boven de waarde van de caravan. Die kunnen bestaan uit het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van een beschadigde caravan.

Je hebt meestal ook dekking voor:

  • Storm en hagel.
  • Rechtsbijstand.
  • Schade aan inventaris.
  • Verblijf in het buitenland voor een aaneengesloten periode van maximaal 6 maanden.

Let op: stormschade is meestal standaard gedekt, maar bij ANWB en Unigarant niet. Je moet dan een aparte module 'hagel/storm' afsluiten. Hierbij geldt een eigen risico. Heb je een toercaravan met een dak dat tegen hagel kan? Dan geldt een korting van 70% op deze aanvullende dekking. En het extra eigen risico bij hagelschade vervalt.

Nieuwwaarderegeling en total loss

Caravanverzekeringen lijken erg op elkaar. Toch kun je op een aantal zaken letten. De meeste verzekeraars bieden zowel een standaard als een uitgebreide allrisk-verzekering aan. De uitgebreide dekking verzekert ook schade ontstaan door botsen, slippen, omslaan, van de weg of te water raken.

Ook belangrijk bij de allrisk-verzekering is de nieuwwaarderegeling. Nieuwwaarde houdt in dat je het bedrag terugkrijgt waarvoor de caravan op dat moment in de showroom staat. De nieuwwaarderegeling bepaalt hoeveel je terugkrijgt na een totaal verlies (total loss). Je caravan is total loss als hij niet meer te repareren is of bij diefstal. 

De periode waarbinnen je de nieuwwaarde terugkrijgt verschilt behoorlijk. Is de nieuwwaardeperiode afgelopen, dan ontvang je na total loss alleen nog de dagwaarde. Dat zorgt voor grote verschillen in de uitkering.

Vergelijk premies 

Het is de moeite waard om premies van verschillende aanbieders goed en zorgvuldig te vergelijken voor het beste aanbod. Bekende verzekeraars van caravans zijn de ANWB, Centraal BeheerUnigarant en Univé. Op de websites van deze verzekeraars kun je vaak een premie berekenen. 

Eigen risico caravanverzekering 

Bij schade betaal je meestal een eigen risico. Deze bedragen verschillen en ze lopen uiteen van €0 tot €150. Meestal komt daar nog een extra eigen risico bovenop als de schade is veroorzaakt door een hagelbui. Deze extra eigen risicobedragen varieren van €75 tot €225.

Hagelschade dekking

Schade door een hagelbui is niet altijd meeverzekerd bij een caravanverzekering. Hagelbuien zijn een groot probleem voor caravanverzekeraars. Alle caravanverzekeringen werden een aantal jaren geleden duurder. Volgens de verzekeraars kwam dit door de sterk toegenomen hagelschade.

Het is goed om de premies van de verzekeraars te vergelijken. Waarna je eventueel kunt overstappen. Bij sommige verzekeraars kun je een extra hoog eigen risico nemen voor hagelschade om de premie te drukken. Of je kunt deze schadeoorzaak uitsluiten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.