icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meldcode auto: wat is het en waar vind je het?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten heb je altijd de meldcode van je auto nodig. Maar waarom heb je deze code nodig bij het afsluiten? En hoe kom je eraan? 
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

Kentekenbewijs meldcode

Meldcode en je auto verzekeren

Heb je een auto op je naam staan? Dan ben je verplicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten, zelfs als je niet met de auto rijdt. Doe je dit niet dan kun je een flinke boete krijgen. 

Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je de meldcode en je kenteken door. De autoverzekeraar meldt vervolgens je autoverzekering aan bij de RDW. Zo weet de RDW dat er voor je auto een verzekering is afgesloten. 

Meldcode en autoverzekeringen vergelijken 

Bij het vergelijken van autoverzekeringen heb je de meldcode nog niet direct nodig. Op het moment dat je een verzekering wilt afsluiten, geef je de code door. Let erop dat je de juiste code doorgeeft. Anders kan je auto niet worden aangemeld bij de RDW.  

Autoverzekering afsluiten en geen meldcode

De meldcode van je auto heb je niet nodig als je via onze Autoverzekeringsvergelijker een autoverzekering afsluit. De meldcode vullen wij als het kan al voor je in. Deze kun je natuurlijk zelf nog checken. Is de meldcode niet bij ons bekend dan vragen we om deze alsnog in te vullen. 

Veelgestelde vragen

We zetten een aantal van de meest gestelde vragen over de meldcode voor je op een rij.