icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oldtimer- en youngtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Of een auto een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Leeftijd, merk en gebruik tellen allemaal mee. Een klein aantal verzekeraars biedt een youngtimerverzekering aan voor auto’s van 15 tot 25 jaar.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

oldtimers

Wat is een oldtimer?

Of een auto een oldtimer is, verschilt per autoverzekeraar en automerk. Sommige verzekeraars behandelen een 15 jaar oude auto al als jonge oldtimer (youngtimer). Bij andere verzekeraars is een auto van 25 jaar en ouder pas een oldtimer. Deze definitie gebruikt de Belastingdienst ook.

Voor oldtimers gelden soms gunstige belastingtarieven. Dit hangt af van leeftijd en brandstof. De regels daarvoor zijn strenger geworden. Tip: gebruik de rekenhulp 'Overgangsregeling voor oldtimers' van de Belastingdienst.

Oldtimerverzekering

Oldtimerverzekeringen vergelijken

Wie oldtimerverzekeringen wil vergelijken moet rekening houden met verschillende voorwaarden van verzekeraars. Bij meerdere verzekeraars kun je alleen een oldtimerverzekering afsluiten als je bij hen ook de auto voor dagelijks gebruik verzekert. Er zijn vaak nog veel meer voorwaarden, zoals het in een afgesloten ruimte parkeren/stallen van de oldtimer.

Verzekeraars die een oldtimerverzekering aanbieden zijn bijvoorbeeld (deze lijst is niet compleet): ANWB, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis (via Rabobank), de KilometerverzekeringKNAC (op aanvraag), Nh1816 en Univé.

Oldtimerverzekeringen vergelijken in de Autoverzekering Vergelijker kan niet voor auto's met een bouwjaar van vóór 1992. Er zijn enkele aanbieders, maar de Consumentenbond heeft deze niet onderzocht. 

Wat is een youngtimer?

Vergeleken met de meeste 'gewone' oldtimers zijn de youngtimers vaak wel geschikt voor dagelijks gebruik. Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is.

Sommige verzekeraars behandelen een 10 jaar oude auto al als youngtimer, 'jonge oldtimer' of hobbytimer. Maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar liggen. Kijk bij de verzekeraar naar de voorwaarden waaraan je auto moet voldoen om deze als youngtimer te verzekeren.

Premievoordeel youngtimer

Controleer bij het kiezen van je autoverzekering of je auto voldoet aan de voorwaarden voor een youngtimer. Dit kan een premievoordeel opleveren. Let wel op de aanvullende voorwaarden die de verzekeraar stelt. Zoals een beperking in het aantal kilometers die je per jaar mag rijden. Soms kun je de youngtimer alleen goedkoper verzekeren als tweede auto.

Taxatiewaarde youngtimer

Een voordeel van een youngtimerverzekering is dat de verzekeraar rekening houdt met de bijzondere waarde van de auto. Normaal gesproken vergoedt een autoverzekering bij total loss de dagwaarde van de auto. Bij een youngtimerverzekering kun je de taxatiewaarde vergoed krijgen als:

  • De auto is verzekerd op taxatiewaarde. Dit staat op het polisblad. 
  • Als de verzekeraar het taxatierapport accepteert.

Weinig verzekeraars hebben speciale youngtimerverzekeringen. Je kunt je 'aankomende klassieker' vaak wel verzekeren tegen taxatiewaarde. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar van je keuze. Ook hiervoor geldt dat je wel een taxatierapport moet overleggen dat is opgesteld door een erkende taxateur.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.