icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oldtimer- en youngtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Of een auto een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Leeftijd, merk en gebruik tellen allemaal mee. Een klein aantal verzekeraars biedt een youngtimerverzekering aan, voor auto’s van 15 tot 25 jaar.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2019

oldtimers

Wat is een oldtimer?

Wanneer een auto een oldtimer is, verschilt per autoverzekeraar en automerk. Sommige verzekeraars behandelen een 15 jaar oude auto al als jonge oldtimer (youngtimer). Bij andere verzekeraars is een auto van 25 jaar en ouder pas een oldtimer, een definitie die de Belastingdienst ook hanteert.

Voor oldtimers gelden soms gunstige belastingtarieven, afhankelijk van de leeftijd en brandstof. De regels daarvoor zijn strenger geworden.

Tip: Gebruik de rekenhulp 'Overgangsregeling voor oldtimers' van de Belastingdienst.

Dekking oldtimerverzekering

Een oldtimer moet verplicht WA verzekerd zijn. Wie de kosten van eigen schade niet wil riskeren, kiest voor een allriskdekking. Er zijn 2 tarieven waaruit je kunt kiezen:

  1. Het jaartarief: dan mag je het hele jaar rijden.
  2. Bij het zomertarief mag je alleen rijden gedurende de zomertijd die loopt van de laatste zondag van maart om 2.00 uur tot de laatste zondag van oktober om 3.00 uur.

Premieopbouw oldtimerverzekering

Oldtimerverzekeringen hebben een andere premieopbouw dan gewone autoverzekeringen. Zo is er meestal geen bonus-malussysteem en kijken verzekeraars niet naar de leeftijd van de bestuurder. Ook speelt de dagwaarde van de auto geen rol. Schade wordt op basis van de taxatiewaarde uitgekeerd.

De oldtimer moet iedere 3 jaar worden getaxeerd door een erkende taxateur. Meestal is de premie hoger naarmate de taxatiewaarde hoger is én lager naarmate de leeftijd van de oldtimer toeneemt. Een vaste premie (ongeacht de waarde van de auto) komt ook voor.

In sommige gevallen kun je de schadevrije jaren die met een oldtimerverzekering zijn opgebouwd, meenemen naar een gewone nieuwe autoverzekering. Dit kan mits er een bonus-malusladder aanwezig is bij de oldtimerverzekering, die de meeste oldtimerpolissen niet hebben.

Voorwaarden oldtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een normale autoverzekering. Een oldtimer maakt namelijk vaak minder kilometers en wordt meestal voorzichtig behandeld. Daardoor is de kans op schade kleiner.

Verzekeringsmaatschappijen verstrekken niet vaak oldtimerpolissen. Ze stellen strenge en beperkende voorwaarden, zoals:

  • Het bezit van een normale auto voor dagelijks gebruik.
  • Een minimum- of maximumleeftijd van de verzekerde.
  • Een beperkt aantal kilometers per jaar, bijvoorbeeld maximaal 5000 km.
  • Een minimale taxatiewaarde van de auto.
  • Een verplicht SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) diefstalbeveiligingssysteem voor dure klassiekers (boven de €25.000).
  • Een verbod om de oldtimer te gebruiken voor races of snelheidsritjes en/of om de oldtimer te verhuren als taxi of bruidsauto. Hobbymatig meedoen aan een puzzelrit of toertocht is wel toegestaan.
  • Uitsluiting van bepaalde automerken van de oldtimerpolis. 

Wie dagelijks in zijn oldtimer wil rondrijden heeft een zogenoemde semi-klassieker of semi-oldtimerverzekering nodig. Deze is een stuk duurder dan een echte oldtimerverzekering.

Oldtimerverzekeringen vergelijken

Wie oldtimerverzekeringen wil vergelijken moet rekening houden met de verschillende voorwaarden van verzekeraars. Bij sommige verzekeraars kun je alleen een oldtimerverzekering afsluiten als je bij hen ook de auto voor dagelijks gebruik verzekert. Maar er zijn vaak nog veel meer acceptatienormen. Een voorbeeld: De Europeesche eist bij oldtimers dat ze in een afgesloten stalling worden geparkeerd.

Oldtimerverzekeringen vergelijken in de Autoverzekeringvergelijker is niet mogelijk voor auto's met een bouwjaar van vóór 1992. Er zijn wel andere vergelijkers en websites waarmee dit kan, maar de Consumentenbond heeft deze niet onderzocht. 

Premies oldtimerverzekeringen gestegen

Er zijn meer oldtimers op de weg gekomen. Omdat dit meer schade als gevolg had, zijn de premies voor oldtimerverzekeringen de afgelopen jaren verhoogd.

Ook scherpten verzekeringsmaatschappijen hun voorwaarden aan van de oldtimerverzekering. Steeds minder mensen kunnen de oldtimerpolis zo gebruiken als een goedkope ‘oude auto’-verzekering. Je kunt wel tot 10% korting krijgen op je verzekeringspremie als jouw oldtimervereniging lid is van de FEHAC: kijk naar de aangesloten automerken.

Youngtimer

Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. Sommige verzekeraars behandelen een 10 jaar oude auto al als youngtimer, 'jonge oldtimer' of hobbytimer maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar liggen. Het beste kun je bij de verzekeraar kijken naar de voorwaarden waaraan je auto moet voldoen om deze als youngtimer te verzekeren.

In tegenstelling tot de meeste 'gewone' oldtimers zijn de youngtimers vaak wel geschikt voor dagelijks gebruik.

Premievoordeel youngtimer

Check bij het kiezen van je autoverzekering of je auto voldoet aan de voorwaarden voor een youngtimer. Dit kan een premievoordeel opleveren. Let wel op de aanvullende voorwaarden die de verzekeraar stelt, zoals beperkingen in kilometers die je jaarlijks mag rijden. Soms kun je de youngtimer alleen goedkoper verzekeren als tweede auto.

Taxatiewaarde youngtimer

Een voordeel van een youngtimerverzekering is dat de verzekeraar rekening houdt met de bijzondere waarde van de auto. Normaal gesproken vergoedt een autoverzekering bij total loss de dagwaarde van de auto. Bij een youngtimerverzekering krijg je met een taxatierapport (zo’n €150) de taxatiewaarde vergoedt.

Weinig verzekeraars bieden speciale youngtimerverzekeringen aan. Je kunt je 'aankomende klassieker' vaak wel verzekeren tegen taxatiewaarde. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar van je keuze. Ook hiervoor geldt dat je wel een taxatierapport moet overleggen dat is opgesteld door een erkende taxateur.

Lees ook: