icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten autoverzekeringen en dekking

Autoverzekeringen hebben verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en allrisk waarbij het om volledig casco gaat. Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:21 december 2023

Dekking van autoverzekeringen

  WA Beperkt casco Allrisk
Schade aan anderen x x x
Diefstal en inbraak   x x
Ruitschade   x x
Stormschade en brandschade   x x
Schade door eigen toedoen     x
Vandalisme     x

Welke dekking voor welke auto?

Bij een nieuwe auto, zul je sneller kiezen voor een allrisk-dekking dan bij een oudere auto. 

Leeftijd auto Autoverzekering
Nieuw tot 6 jaar oud Allrisk
6 jaar tot 10 jaar oud Beperkt casco
10 jaar oud of ouder WA-verzekering

Welke verzekering je kiest hangt af van de waarde van de auto. Is je auto bijvoorbeeld 6 jaar oud, dan kan je auto nog steeds veel waard zijn. Rijd je de auto zelf total loss, dan krijg je zonder Allrisk-dekking niets vergoed. De dagwaarde van je auto kun je nagaan via de ANWB/Bovag Koerslijst.

Natuurlijk speelt niet alleen de waarde en leeftijd van je auto een rol. Maar ook deze zaken:

  • Waardevastheid.
  • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren.
  • Het risico dat je wilt en kunt dragen.
  • De hoogte van de premie van je autoverzekering.

Heb je de auto gefinancierd met een lening die je nog niet hebt afgelost? Dan raden we aan om een allrisk-verzekering af te sluiten. 

Controleer tussentijds je dekking 

Auto’s gaan tegenwoordig langer mee. Gemiddeld wordt een auto nu gesloopt bij 19 jaar. Dit blijkt uit cijfers van Bovag uit 2022. Terwijl dit 20 jaar geleden nog 13,6 jaar was. Daarom kan het verstandig zijn om een uitgebreide dekking wat langer aan te houden.

Controleer elk jaar of je autoverzekering nog bij je past. Want de premie en voorwaarden van je verzekering kunnen per jaar veranderen. En ook je eigen situatie is niet altijd hetzelfde. We hebben tips voor het tussentijds wijzigen van je autoverzekering voor je verzameld. 

De voorwaarden: kleine lettertjes, grote gevolgen

De voorwaarden van de verschillende soorten autoverzekeringen kunnen sterk verschillen. Als je je auto total loss rijdt bijvoorbeeld, krijg je soms de nieuwwaarde vergoed en soms alleen de dagwaarde. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van een autoverzekering. Let vooral op:

Aanvullende autoverzekeringen

Ruit-, brand-, stormschade en diefstal vallen meestal onder de standaarddekking van een beperkt casco- en allrisk-verzekering.

Je kunt extra verzekeringen afsluiten voor:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.