! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten autoverzekeringen en dekking

Autoverzekeringen bieden verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en allrisk (volledig casco). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 16 september 2021

Dekking van autoverzekeringen

  WA Beperkt casco Allrisk
Schade aan anderen x x x
Diefstal en inbraak   x x
Ruitschade   x x
Storm- en brandschade   x x
Schade door eigen toedoen     x
Vandalisme     x

WA-dekking

Iedere auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan derden.

Beperkt cascodekking

Een autoverzekering met een beperkt cascodekking (ook wel WA+ genoemd) biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd: ruitschade en schade bij diefstal. 

All-risk dekking

Voor een nieuwe auto kun je het beste een allriskverzekering afsluiten. Dit heet ook wel volledig casco en is de meest uitgebreide autoverzekering. Als je zelf de veroorzaker bent, vergoedt een allriskverzekering naast de verplichte WA-dekking ook de schade aan je eigen auto.

Let op: een allriskautoverzekering dekt niet alle risico's.

Welke dekking voor welke auto?

Als je een nieuwe auto koopt, zul je sneller kiezen voor een allriskdekking dan iemand die een oudere auto heeft.

Leeftijd auto Autoverzekering
Nieuw tot 6 jaar oud All-risk verzekering
6 jaar tot 10 jaar oud Beperkt cascoverzekering
10 jaar oud of ouder WA-verzekering

Je keuze hangt af van de waarde van de auto. Na bijvoorbeeld 6 jaar kan die nog steeds aanzienlijk zijn. Rijd je de auto zelf total loss, dan krijg je zonder All-risk-dekking niets vergoed. De dagwaarde kun je nagaan via de ANWB/Bovag Koerslijst.

Natuurlijk speelt niet alleen de waarde en leeftijd van je auto een rol. Maar ook de volgende zaken:

  • waardevastheid
  • het aantal opgebouwde schadevrije jaren
  • het risico dat je wilt en kunt dragen
  • de hoogte van de premie van je autoverzekering

Als de auto gefinancierd is met een nog niet afgeloste lening, blijft een All-risk-dekking raadzaam.

Lees ook: 

Controleer tussentijds je dekking 

Auto’s gaan tegenwoordig langer mee. De gemiddelde leeftijd waarop ze gesloopt worden is volgens cijfers van Bovag/RAI in 20 jaar gestegen van 13,6 jaar naar 18 jaar. Het kan dan verstandiger zijn een uitgebreide dekking wat langer aan te houden.

Controleer in elk geval jaarlijks of je autoverzekering nog bij je past. De premie en voorwaarden van je verzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook je eigen situatie is niet altijd hetzelfde. We hebben tips voor het tussentijds wijzigen van je autoverzekering voor je verzameld. 

De voorwaarden: kleine lettertjes, grote gevolgen

De voorwaarden van de verschillende soorten autoverzekeringen kunnen sterk verschillen. Als je je auto total loss rijdt bijvoorbeeld, krijg je soms de nieuwwaarde vergoed en soms alleen de dagwaarde. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van een autoverzekering. Let vooral op:

Aanvullende autoverzekeringen

Ruit-, brand-, stormschade en diefstal vallen doorgaans onder de standaarddekking van een beperkt casco- en All-risk verzekering. Voor rechtsbijstand, een inzittendenverzekering en pechhulp kun je extra verzekeringen afsluiten.

Nieuwste artikelen