icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom registratie als fraudeur

Verzekeraars selecteren steeds strenger. Dat kan zeer vervelende en verstrekkende gevolgen hebben voor de consument.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:28 mei 2020

kapotte smartphone

Neem slotvragen serieus

Verzekeraars willen weten wie ze in huis halen. Aan het einde van een verzekeringsaanvraag stellen ze daarom een aantal slotvragen, onder meer naar het schadeverleden. Hoeveel claims heb je de laatste jaren op verzekeringen gedaan? Neem hier de tijd voor en vermijd een leugentje om bestwil. 

Centraal Informatie Systeem (CIS)

Verzekeraars slaan de informatie op en delen die via het Centraal Informatie Systeem (CIS).

In het CIS worden de volgende zaken voor de duur van 3 jaar bewaard:

 In het CIS worden de volgende zaken voor de duur van 5 jaar bewaard:

  • schadeclaims
  • ontzeggingen van de rijbevoegdheid

Meldplicht CIS

Verzekeraars zijn verplicht een registratie in CIS aan de klant te melden, al gaat dit weleens mis. En ze mogen de database alleen gebruiken om antwoorden van klanten te controleren.

Als een verzekeraar bij de aanvraag niet vraagt naar het schadeverleden mag hij de klant ook niet weigeren op basis van de CIS-gegevens. De ANWB vraagt bijvoorbeeld niet naar het schadeverleden.

Verzekeraar mag vraag niet registreren

Als de gegevens afwijken kan dat reden zijn om de aanvraag te weigeren. Bij een online-aanvraag soms zelfs binnen enkele ogenblikken.

Hoewel de database alleen bedoeld is voor echte claims, gebeurt het regelmatig dat een simpele vraag om informatie als schademelding wordt geregistreerd. Dit mag niet. Vraag je verzekeraar in zo'n situatie de melding ongedaan te maken.

Acceptatiebeleid: breder dan CIS

Een verzekeraar kan de aanvraag ook weigeren als de opgegeven informatie wél klopt met de gegevens in het CIS. Want de slotvragen zijn maar een deel van het acceptatiebeleid.

Datahandelaren

Verzekeraars selecteren steeds strenger aan de poort. Ze laten ook toetsen uitvoeren bij datahandelaren als EDM, EDR, Experian, Focum en Infofolio.

De prominentste speler in dit veld is softwarebedrijf Friss. Dat koppelt al die informatiebronnen aan elkaar en lokt verzekeraars met de belofte ‘in 1 seconde een polis of aanvraag te beoordelen’.

In tegenstelling tot de CIS-database is deze informatie niet altijd inzichtelijk voor consumenten, die er wel de dupe van kunnen worden. Wij vinden dit een zorgwekkende ontwikkeling.

Fraude is 8 jaar zichtbaar

Fraude (of een poging daartoe) kan leiden tot een Externe Verwijzings Registratie (EVR). Elke verzekeraar kan dan zien dat je als (potentiële) fraudeur te boek staat.

Ook klanten die bij de aanvraag van een verzekering niet de volledige waarheid vertellen. Bijvoorbeeld over hun verzekerings- of strafrechtelijk verleden, kunnen in het EVR terechtkomen. Gedurende maximaal 8 jaar kun je dan (bijna) nergens een verzekering afsluiten, wijzigen, of een financiering krijgen.

Verzekeraar Vereende accepteert afgewezen klanten

Voor nieuwe verzekeringen ben je dan aangewezen op verzekeraar de Vereende. Die accepteert als enige klanten die door andere verzekeraars zijn afgewezen. Je betaalt dan wel een fors hogere premie.

Klanten van de Vereende hebben meestal een schadeverleden of betalingsachterstanden gehad. Fraude en een strafrechtelijk verleden speelt in mindere mate een rol.

Tips

  • Als je googelt op ‘CIS registratie’ ziet als eerste resultaat de website: probleemverzekering.nl. Dit is een commerciële site die kosten rekent voor een inzageverzoek, dat je dus makkelijk zelf gratis kunt doen.
  • Zeg geen oude polis op voor je door de nieuwe verzekeraar je officieel heeft geaccepteerd. Dat geldt zeker als je qua schadevrije jaren in de min staat bij een autoverzekering, want veel verzekeraars weigeren deze klanten.
  • Heb je bij de aanvraag een gezondheidsverklaring ingevuld en is er voor de definitieve acceptatie iets veranderd in je gezondheid? Dan moet je dit uit jezelf melden. Verzwijging kan leiden tot opzegging van de verzekering.
  • Check voor het afsluiten van een polis het acceptatiebeleid van de verzekeraar. Een tussenpersoon kan helpen – ook als je online-aanvraag al is geweigerd. Je kunt ook het online aanvraagproces afwerken, inclusief slotvragen. Uiteraard tót de aanvraagknop.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.