icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig online opgroeien

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Hoe zorg je dat ze veilig kunnen internetten?

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Het begint op peuterleeftijd vaak al met een tablet. Op hun 9e krijgen kinderen gemiddeld hun eerste smartphone. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen internetten met de nodige privacy? 
Irene Joris

Irene Joris   Expert ElektronicaBijgewerkt op:12 juni 2025

De eerste tablet

Veel kinderen spelen al met een jaar of 2 een spelletje op een tablet. Voor jonge kinderen zijn er speciale kindertablets. Spelletjes zijn dan ingedeeld op leeftijdscategorie en je kind kan niet zomaar op internet. Ook belangrijk: ze kunnen tegen een stootje.

Oudere kinderen gebruiken liever een gewone tablet. Die hoeft niet duur te zijn. Voor zo'n €250 koop je al een goed apparaat. Bekijk onze selectie van de beste goedkope tablets. Je kunt de tablet kidsproof maken.

De eerste smartphone

telefoon-kinderen

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste smartphone. Je geeft je kind waarschijnlijk niet graag het nieuwste, duurste model. Dat is ook niet nodig, maar een nieuw exemplaar is wel aan te raden. De kans is groter dat er een recent en dus veiliger besturingssysteem op staat. En er is meer om op te letten.

Lees meer over:

Kinderen en sociale media

Van de kinderen tussen 9 en 12 jaar is 70% actief op social media. Vroeg of laat krijgen ze te maken met like-wedstrijden op school. Of foto's delen waarop iedereen zijn gezicht bewerkt met filters. Maar ook video's van populaire vloggers met de nodige (agressieve) reclame. Je kunt weinig doen tegen het (nep)materiaal wat anderen op sociale media plaatsen. Maar je kunt er wel met je kind over praten en er vragen over stellen.

Gaat je kind zelf aan de slag met video en foto's op sociale media? Loop dan samen alle privacy-instellingen van sociale media na. Zo zorg je dat niet iedereen je kind kan bekijken. En je leert je kind meteen hoe belangrijk privacy is. Wat eenmaal op het internet circuleert, is vrijwel niet meer te verwijderen.

Nieuw & interessant

  • kinderen-socialmedia
    12 jun.

    YouTube en TikTok: schadelijke filmpjes voor kinderen

    YouTube en TikTok staan vol met leuke, grappige, soms nuttige, maar ook bizarre filmpjes en schadelijke filmpjes voor kinderen. Hoe voorkom je dat ze naar de verkeerde filmpjes kijken?
  • ipad-en-meisje
    12 jun.

    Sociale media en kinderen

    Al vanaf een jaar of 9 maken kinderen gebruik van social media. Wat doen ze daar? En hoe zorg je ervoor dat je hun privacy beschermt?
  • telefoon-kwijt
    12 jun.

    Online kinderspelletjes en privacy

    Veel online spelletjes hebben een chatfunctie. Het betekent ook dat je kind contact kan hebben met wildvreemden. Hoe bewaak je de privacy van je kind?
  • Tablets en kinderen 1200x800video
    12 jun.

    Tablets en kinderen

    Kinderen spelen soms liever met een tablet dan met hun speelgoed. Hoe zorg je ervoor dat het niet uit de hand loopt?