icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig online opgroeien

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Hoe zorg je dat ze veilig kunnen internetten?

Header Veilig online opgroeien_1200x675px
Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Het begint op peuterleeftijd vaak al met een tablet. Op hun 9e krijgen kinderen gemiddeld hun eerste smartphone. Hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen internetten met de nodige privacy? 
Irene Joris

Irene Joris   Expert ElektronicaBijgewerkt op:2 december 2021

Voor peuters en kleuters: de eerste tablet

Veel kinderen spelen al met een jaar of 2 een spelletje op een tablet. Voor jonge kinderen zijn er speciale kindertablets. Spelletjes zijn dan ingedeeld op leeftijdscategorie en je kind kan niet zomaar op internet. Ook belangrijk: ze kunnen tegen een stootje.

Oudere kinderen gebruiken liever een gewone tablet. Die hoeft niet duur te zijn. Voor zo'n €250 koop je al een goed apparaat. Bekijk onze selectie van de beste goedkope tablets. Je kunt de tablet kidsproof maken.

Maak voor schermtijd duidelijke afspraken, al voordat je kind de discussie met je kan aangaan.

Voor schoolgaande kinderen: de eerste smartphone

telefoon-kinderen

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen gemiddeld hun eerste smartphone. Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan, hebben vrijwel alle kinderen een smartphone.

Je geeft je kind waarschijnlijk niet graag de nieuwste, duurste smartphone. Dat is ook niet nodig, maar een nieuw exemplaar is wel aan te raden. De kans is groter dat er een recent en dus veiliger besturingssysteem op staat. En er is meer om op te letten. Welke telefoon is geschikt voor je kind?

Geef de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’. Zo krijgt de iPhone of Android telefoon veiliger instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees alles over het geschikt maken van een smartphone voor je kind.

Als het gaat over belminuten en MB's weet je met prepaid 1 ding zeker: als het op is, is het op. Je kunt goede afspraken maken over wat je kind krijgt, en wat hij zelf moet betalen. Een goedkope sim-only kan ook. Dan heb je geen omkijken naar oprakend beltegoed en opwaardeerkaarten. Let wel even op de buitenbundeltarieven, die zijn niet overal even gunstig. Lees meer tips voor het kiezen van een abonnement voor je kind.

Voor schoolgaande kinderen: de eerste laptop

Voor de middelbare school is een laptop interessant. Zeker betaalbare laptops van rond de €400 zijn voor de bijna-brugklasser geschikt. Met Windows 10 Family Safety kun je de nodige instellingen op de laptop wijzigen, zodat je kind veilig online is.

Voor schoolgaande kinderen: de eerste sociale media

Van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft 70 procent een profiel op een sociaal netwerk. Vroeg of laat krijgen ze te maken met like-wedstrijden op school, foto's delen waarop iedereen zijn gezicht bewerkt met filters en video's van populaire vloggers met de nodige (agressieve) reclame. Je kunt weinig doen tegen het (nep)materiaal wat anderen op sociale media plaatsen. Maar je kunt er wel met je kind over praten en er vragen over stellen.

Gaat je kind zelf aan de slag met video en foto's op sociale media? Loop dan samen alle privacy-instellingen van sociale media na. Zo zorg je dat niet iedereen je kind kan bekijken. En je leert je kind meteen hoe belangrijk privacy is. Wat eenmaal op het internet circuleert, is vrijwel niet meer te verwijderen.

Nieuw & interessant

 • beeldFB-2-1200x800px
  Nieuws | 15 mrt.

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
 • Fitbit_1200x800
  Nieuws | 24 nov.

  Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

  Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
 • Veilig online opgroeien
  24 nov.

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven

  De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
 • Apps voor kinderen
  10 okt.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.