icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Telefoonabonnement voor je kind

Als kinderen hun eerste ervaringen opdoen met hun smartphone, hebben ze vaak nog geen idee hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost. Hoe breng je je kinderen bij wat je per maand betaalt voor belminuten en data? En hoe voorkom je hoge rekeningen achteraf?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert veilig online opgroeienBijgewerkt op:14 januari 2022

abbo-prepaid-smartphone

Prepaid

Prepaid is dé manier om hoge kosten te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. Wil je kind ook al wat meer internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur.

Voordelen

 • Als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden.
 • Je leert je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein is het tegoed zo op. 

Nadeel

 • De tarieven zijn hoog vergeleken met een abonnement. Een prepaidminuut kost gemiddeld zo’n €0,20. Internet kost vaak zo'n €0,10 per MB. En een minuutje YouTube kijken kost al gauw 5 MB.

Lees meer over prepaid telefonie & internet.

Abonnement

Als je kind al wat vaker belt en internet, is een abonnement interessanter. Zeker bij tieners die net naar de middelbare school gaan, heb je als ouder het telefoongebruik vaak minder goed in de hand. Vooral sociale media als Instagram, Snapchat en WhatsApp zijn populair. Ook YouTube wordt veel gebruikt. Daarmee loopt het internetverbruik snel op.

Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €7 per maand. Voor dat bedrag krijg je vaak zo'n 200 belminuten en minstens 2 GB. 

Let wel goed op de voorwaarden: hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor bellen en internetten buiten de bundel? Het is verstandig om via de provider of in je smartphone een dataplafond in te stellen. Zo voorkom je onverwachte hoge rekeningen.

Voordeel

Als je iets meer internet of belt, ben je voordeliger uit dan met prepaid.

Nadeel

Je moet ervoor zorgen dat je kind binnen de bundel blijft, anders lopen de kosten hoog op.

Nieuw & interessant

 • beeldFB-2-1200x800px
  Nieuws | 15 mrt.

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
 • Fitbit_1200x800
  Nieuws | 24 nov.

  Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

  Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
 • Veilig online opgroeien
  24 nov.

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven

  De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
 • Apps voor kinderen
  10 okt.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.