icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Telefoonabonnement voor je kind

Als kinderen hun eerste ervaringen opdoen met hun smartphone, hebben ze vaak nog geen idee hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost. Hoe breng je je kinderen bij wat je per maand betaalt voor belminuten en data? En hoe voorkom je hoge rekeningen achteraf?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 januari 2022

abbo-prepaid-smartphone

Prepaid

Prepaid is dé manier om hoge kosten te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. Wil je kind ook al wat meer internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur.

Voordelen

 • Als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden.
 • Je leert je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein is het tegoed zo op. 

Nadeel

 • De tarieven zijn hoog vergeleken met een abonnement. Een prepaidminuut kost gemiddeld zo’n €0,20. Internet kost vaak zo'n €0,10 per MB. En een minuutje YouTube kijken kost al gauw 5 MB.

Lees meer over prepaid telefonie & internet.

Abonnement

Als je kind al wat vaker belt en internet, is een abonnement interessanter. Zeker bij tieners die net naar de middelbare school gaan, heb je als ouder het telefoongebruik vaak minder goed in de hand. Vooral sociale media als Instagram, Snapchat en WhatsApp zijn populair. Ook YouTube wordt veel gebruikt. Daarmee loopt het internetverbruik snel op.

Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €7 per maand. Voor dat bedrag krijg je vaak zo'n 200 belminuten en minstens 2 GB. 

Let wel goed op de voorwaarden: hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor bellen en internetten buiten de bundel? Het is verstandig om via de provider of in je smartphone een dataplafond in te stellen. Zo voorkom je onverwachte hoge rekeningen.

Voordeel

 • Als je iets meer internet of belt, ben je voordeliger uit dan met prepaid.

Nadeel

 • Je moet ervoor zorgen dat je kind binnen de bundel blijft, anders lopen de kosten hoog op.

Nieuw & interessant

 • Gaming pubers
  27 mei.

  Lootboxes: manipulatie en misleiding in videogames

  In videogames komen kinderen ‘lootboxes’ tegen: digitale mysteriepakketjes. Je ziet pas wat er in zit, nadat je hebt betaald. Met echt geld. Wij vinden dat er regels komen voor de manier waarop gamemakers lootboxes presenteren.
 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.