icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Telefoonabonnement voor je kind

Als kinderen hun eerste ervaringen opdoen met hun smartphone, hebben ze vaak nog geen idee hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost. Hoe breng je je kinderen bij wat je per maand betaalt voor belminuten en data? En hoe voorkom je hoge rekeningen achteraf?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 januari 2022

abbo-prepaid-smartphone

Prepaid

Prepaid is dé manier om hoge kosten te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. Wil je kind ook al wat meer internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur.

Voordelen

 • Als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden.
 • Je leert je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein is het tegoed zo op. 

Nadeel

 • De tarieven zijn hoog vergeleken met een abonnement. Een prepaidminuut kost gemiddeld zo’n €0,20. Internet kost vaak zo'n €0,10 per MB. En een minuutje YouTube kijken kost al gauw 5 MB.

Lees meer over prepaid telefonie & internet.

Abonnement

Als je kind al wat vaker belt en internet, is een abonnement interessanter. Zeker bij tieners die net naar de middelbare school gaan, heb je als ouder het telefoongebruik vaak minder goed in de hand. Vooral sociale media als Instagram, Snapchat en WhatsApp zijn populair. Ook YouTube wordt veel gebruikt. Daarmee loopt het internetverbruik snel op.

Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €7 per maand. Voor dat bedrag krijg je vaak zo'n 200 belminuten en minstens 2 GB. 

Let wel goed op de voorwaarden: hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor bellen en internetten buiten de bundel? Het is verstandig om via de provider of in je smartphone een dataplafond in te stellen. Zo voorkom je onverwachte hoge rekeningen.

Voordeel

 • Als je iets meer internet of belt, ben je voordeliger uit dan met prepaid.

Nadeel

 • Je moet ervoor zorgen dat je kind binnen de bundel blijft, anders lopen de kosten hoog op.

 

Bekijk de goedkoopste sim-only abonnementen in onze vergelijker

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.