icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

YouTube en TikTok: schadelijke filmpjes voor kinderen

YouTube is het grootste videoplatform met zo'n 2 miljard gebruikers. TikTok heeft er inmiddels bijna 1 miljard en blijft groeien. Beide staan vol met leuke, soms nuttige, maar ook bizarre filmpjes, van smakeloos tot ronduit schadelijk voor kinderen. Hoe voorkom je dat ze naar de verkeerde beelden kijken?
Irene Joris

Irene Joris , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 april 2022

kinderen-socialmedia

Beperkte modus in YouTube

YouTube-200x200Voor de wat oudere kinderen is YouTube Kids niet zo geschikt, omdat bijvoorbeeld populaire vloggers onvindbaar zijn. Gebruik voor oudere kinderen daarom de 'Beperkte modus' van het gewone YouTube. Hiermee worden de meest schadelijke filmpjes geblokkeerd.

Google gebruikt allerlei signalen om mogelijk schadelijke content op te sporen en te filteren, zoals de titel, beschrijving en metadata (achterliggende informatie) van video's. Ook de beoordelingen van gebruikers en leeftijdsbeperkingen worden daarbij gebruikt. Maar ook dit systeem is niet waterdicht, daar is YouTube simpelweg te groot voor. 

Om de beperkte modus te kunnen gebruiken, moet je een Google-account hebben en ingelogd zijn. Loop voor de zekerheid alle Google privacy-instellingen na.

Volg daarna deze stappen:

 • Ga naar YouTube.com en log in.
 • Klik op je profielfoto.
 • Klik op Beperkte modus.
 • Gebruik in het vak dat verschijnt het schuifje om de Beperkte modus aan of uit te zetten.

Mocht je zelf iets fouts tegenkomen, dan kun je dat als ongepast aanmerken:

 • Klik rechtsonder de video op de drie grijze puntjes.
 • Klik dan op 'melden', daar kun je aangeven wat je ongepast vindt aan de video.

Zet automatisch afspelen op YouTube uit

Een standaard instelling op YouTube is het 'automatisch afspelen'. Dat zorgt ervoor dat na elke video automatisch de volgende begint. Om te voorkomen dat je kind in een eindeloze serie van foute filmpjes belandt, schakel je deze functie uit.

 • Ga naar de weergavepagina van een video.
 • Schuif de autoplay-schakelaar naar links, het play-teken verandert in een pauze-teken.

Bepaalde kanalen niet aanbevelen in YouTube

Het algoritme van YouTube beveelt video's aan op basis van eerder gekeken video's. Deze laat YouTube zien als suggesties. Houd goed in de gaten wat voor soort video's je kind kijkt. Zit hier een video bij die je niet ziet zitten? Dan kun je, als je ingelogd bent, instellen dat het kanaal van de gepubliceerde video niet aanbevolen wordt:

 • Klik rechtsonder de aanbevolen video op de 3 grijze puntjes.
 • Klik dan op 'kanaal niet aanbevelen'.

YouTube volledig blokkeren

Wil je helemaal voorkomen dat je kinderen schadelijke filmpjes tegenkomen op YouTube? Dan zit er niets anders op dat YouTube volledig te blokkeren. 

Door een account aan te maken voor je kind en dat te koppelen aan een digitale familie-omgeving, kun je instellen dat je kind niet op YouTube kan komen. Dat kan bijvoorbeeld met Google Family Link. Je kind krijgt dan een kinderaccount, waarbinnen je de leeftijd en beperkingen kunt instellen. Google vindt overigens zelf ook dat YouTube niet geschikt is voor kinderen. Een 9-jarige krijgt alleen toegang tot YouTube Kids.

Ook met programma's als Kaspersky Safe Kids of Norton Family Safety kun je YouTube blokkeren. Of gebruik Microsoft Family om de beperking in te stellen.

YouTube Kids

Hele kleine kinderen kun je niet zelfstandig naar YouTube laten kijken. Er is altijd het risico dat ze een schadelijk filmpje tegenkomen. YouTube biedt maar heel weinig mogelijkheden voor het blokkeren van video's.

Google (eigenaar van YouTube) heeft YouTube Kids ontwikkeld. Dit is een kindervariant van het platform die vooral geschikt is voor peuters en kleuters. Dit helpt zeker, maar het is geen waterdicht systeem. Titels als Peppa Big of Mickey Mouse worden helaas misbruikt om kinderen schadelijke versies van deze tekenfilms te tonen. Blijf dus altijd in de buurt en kijk mee.

TikTok feed beïnvloeden

Het beïnvloeden van de video's die je kind op TikTok ziet, is nog lastiger dan bij YouTube. Je hebt eigenlijk maar één optie. Zo doe je het:

 • Klik op de video die je kijkt, maar die je liever niet wilt zien.
 • Klik in het menu dat verschijnt vervolgens op 'Niet geïnteresseerd'.

Wat er dan precies gebeurt, is onduidelijk. Het zorgt dat je de betreffende video niet meer ziet. Maar het is niet zeker of je geen video's meer ziet van de gebruiker die de video heeft geüpload. Daarvoor zorgt het algoritme waarschijnlijk pas als je een aantal keren video's van die gebruiker hebt gemarkeerd als niet interessant.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.