icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

In-app aankopen beveiligen

Met in-app aankopen kun je makkelijk extra functies kopen in spelletjes- of andere soortige apps. Maar het gaat hierbij om echt geld! Iets wat nog wel eens fout kan gaan bij (kleine) kinderen. Achteraf vinden ouders een bedrag van soms tientallen euro's op hun rekening. Hoe beveilig je deze aankopen? En hoe krijg je je geld terug?
Irene Joris

Irene Joris   Expert ElektronicaBijgewerkt op:19 april 2024

blokkeer-app-voor-kind

Wat zijn in-app aankopen?

Veel apps kun je gratis op je telefoon zetten, maar om de app (helemaal) te gebruiken moet je voor bepaalde zaken nog betalen. Zo kun je in de kindergame Smurfs Village extra bessen kopen ter waarde van €30. 

Het is kwalijk dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die jonge kinderen spelen. Zij hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan zo'n spelletje je flink op kosten jagen.

De online advertentie-industrie verzamelt en gebruikt illegaal persoonlijke gegevens via apps. Wij willen dat dit stopt. Lees meer over onze actie Illegale datahandel.

In-app aankopen beveiligen

iPadOS

De simpelste manier is om in-app aankopen onmogelijk te maken. Om beperkingen in iPadOS in en uit te schakelen is een 4-cijferige code vereist zodat kinderen de blokkering niet ongedaan kunnen maken. Je stelt de blokkering zo in:

 • Instellingen > Schermtijd > Beperkingen > Schakel beperkingen in > voer je toegangscode in > iTunes Store en App Store > In-app aankopen > Sta niet toe.

Je kunt op de iPad/iPhone van je kind ook een kinderaccount aanmaken via 'Delen met gezin'. Zo krijgt de iPhone veiligere instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees hier hoe je 'Delen met gezin' instelt.

Android

Bij Android kun je in-app aankopen beperken door ze te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account. Op deze manier moet je bij elke aankoop in de Play Store je wachtwoord invullen. Je kunt in-app aankopen niet apart blokkeren. Zo stel je het in: 

 • Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Aankoopverificatie > Verificatiefrequentie > Altijd.

Voor apps en games voor kinderen van 0 tot 12 jaar is altijd een wachtwoord nodig voor in-app aankopen. Ook als je de optie hierboven niet instelt. 

Je kunt ook Ouderlijk toezicht inschakelen om te beperken waar je kind toegang tot heeft. Je kunt dan apps en games voor bepaalde leeftijdsgroepen blokkeren. Zo stel je het in:

 • Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Gezin > Ouderlijk toezicht  > vink de optie aan en stel een pincode in.

Zo krijg je je geld terug

iPadOS

Heeft je kind geld uitgegeven in de App Store of in een spelletje, dan kun je het geld terugvragen via Apple. Je logt in met je Apple ID en zoekt de aankoop op. Binnen 14 dagen kan dat zonder opgaaf van redenen. Daarna heb je nog 76 dagen om een aankoop te retourneren. Je moet wel een geldige reden aangeven en Apple bepaalt of het akkoord gaat.

Android

Heeft je kind een ongewenste aankoop gedaan in de Play Store, dan heb je 48 uur de tijd om je geld terug te vragen. Dit geldt zowel voor apps als voor in-app aankopen. Als de 48 uur voorbij zijn, moet je contact opnemen met de ontwikkelaar. Op de website van Google lees je hoe dit werkt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • beeldFB-2-1200x800px
  Nieuws | 15 mrt.

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
 • Fitbit_1200x800
  Nieuws | 24 nov.

  Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

  Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
 • Veilig online opgroeien
  24 nov.

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven

  De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
 • Apps voor kinderen
  10 okt.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.