icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

In-app aankopen beveiligen

Met in-app aankopen kun je makkelijk extra functies kopen in spelletjes- of andere soortige apps. Maar het gaat hierbij om echt geld! Iets wat nog wel eens fout kan gaan bij (kleine) kinderen. Achteraf vinden ouders een bedrag van soms tientallen euro's op hun rekening. Hoe beveilig je deze aankopen? En hoe krijg je je geld terug?
Irene Joris

Irene Joris   Expert ElektronicaBijgewerkt op:18 januari 2018

blokkeer-app-voor-kind

Wat zijn in-app aankopen?

Aan het begin van het smartphonetijdperk bestonden er alleen nog gratis apps en betaalde apps. Kocht je een betaalde app dan betaalde je bij het downloaden eenmalig het aanschafbedrag waarna je de beschikking had over de gehele app zonder enige beperkingen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer apps die gratis aangeboden worden en aankopen vanuit de app aanbieden. Zo kun je in de kindergame Smurfs Village extra bessen kopen ter waarde van €80. 

Het is kwalijk dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan zo'n spelletje je flink op kosten jagen.

De online advertentie-industrie verzamelt en gebruikt illegaal persoonlijke gegevens via apps. Wij willen dat dit stopt. Lees meer over onze actie Illegale datahandel.

iOS

In-app aankopen beveiligen

De simpelste manier is om in-app aankopen onmogelijk te maken. Om beperkingen in en uit te schakelen is een 4-cijferige code vereist zodat kinderen de blokkering niet ongedaan kunnen maken. Je stelt de blokkering zo in:

  • Instellingen > Schermtijd > Beperkingen > Schakel beperkingen in > voer je toegangscode in > zet 'In-app aankopen' uit.

Wil je in-app aankopen niet onmogelijk maken, dan kun je ze op die plek ook beveiligen met het wachtwoord van je Apple-account.

Je kunt op de iPhone van je kind ook een kinderaccount aanmaken via 'Delen met gezin'. Zo krijgt de iPhone telefoon veiligere instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees hier hoe je 'Delen met gezin' instelt.

Aankopen annuleren

Heeft je kind ongewenst geld uitgegeven in de App Store of in een spelletje, dan kun je geld terugvragen via deze Apple-webpagina. Je logt hier in met je Apple ID en zoekt de aankoop op. Binnen 14 dagen kan dat zonder opgave van redenen. Daarna heb je nog 76 dagen om een aankoop te retourneren, echter moet je dan wel een geldige reden kunnen geven en is het aan Apple of ze akkoord gaan.

Android

In-app aankopen beveiligen

Bij Android kun je in-app aankopen beperken door ze te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account. Op deze manier moet je bij iedere aankoop in de Play Store je wachtwoord invullen. Je kunt in-app aankopen niet apart blokkeren. Zo stel je het in: 

  • Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Verificatie > Verificatie vereisen voor aankopen > Voor alle Play-aankopen op dit apparaat.

Voor apps en games die bedoeld zijn voor de leeftijden 0-12 jaar, is altijd een wachtwoord vereist voor in-app aankopen, ook als je bovenstaande optie niet hebt ingesteld. 

Er is nog een tweede manier om aankopen te beveiligen: een beperkt profiel aanmaken. Op deze manier kun je een gebruikersprofiel voor een kind aanmaken en zelf instellen waar je kind toegang tot heeft. Je kunt bijvoorbeeld de Play Store blokkeren. Zo stel je het in:

  • Instellingen > Accounts en back-up > Gebruikers > Gebruiker of profiel toevoegen > Beperkt profiel > Voer een code in > Vink aan wat je kind wel of niet mag gebruiken.

Aankopen annuleren

Heeft je kind een ongewenste aankoop gedaan in de Play Store, dan heb je 2 uur de tijd om je geld terug te vragen. Dit geldt alleen voor apps. Zijn de 2 uur verstreken, dan zul je contact moeten opnemen met de ontwikkelaar. 

Voor in-app aankopen is er geen annuleringsperiode en moet je direct contact opnemen met de ontwikkelaar of met Google zelf. Wij raden aan om contact met Google te zoeken. Dat kan via een gratis telefoonnummer of via een e-mail die je via de website van Google verstuurt. Beide procedures zijn beschreven op de website van Google.

Windows Mobile

In-app aankopen beveiligen

Gebruik je je Windows-smartphone in combinatie met je Microsoft-account, dan is het wachtwoord van dat account ook meteen de beveiliging. Aankopen vanuit de Windows Store moet je goedkeuren met behulp van dat wachtwoord. Je kunt dit ook uitzetten, maar dat is niet wenselijk. Zorg dan ook dat de instellingen goed staan:

  • Store > tik op de menuknop links bovenin > Instellingen > Aanmelden om aan te kopen > zet de schakelaar UIT.

Vind je een wachtwoord te omslachtig, dan kun je ook kiezen voor een pincode. Die stel je zo in:

  • Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties > Pincode toevoegen.

Aankopen annuleren

Volgens de gebruiksvoorwaarden van de Windows Store zijn aankopen definitief en wordt er geen restitutie verleend. Toch kun je contact opnemen met een medewerker van Microsoft (Answer Desk) om je geld proberen terug te vragen. Uit een eerdere poging werd ons verteld dat apps altijd geretourneerd kunnen worden, al verwacht Microsoft dan wel dat je een nieuwe app daarvoor in de plaats koopt.

In-app aankopen kunnen maar één keer worden geretourneerd, aldus de Microsoft-medewerker. Je kunt het uiteraard meerdere keren proberen maar het risico is aan jezelf. Zo neem je contact op:

  • Ga naar de Microsoft support-pagina > klik op 'Accounts en facturering' > login met je account > klik op 'Windows, Office en andere Microsoft-apps en -abonnementen' > klik op 'Online chatten met een Answer Tech expert' of laat je opbellen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • beeldFB-2-1200x800px
    Nieuws | 15 mrt.

    Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

    De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
  • Veilig online opgroeien
    24 nov.

    Apps pushen kinderen om geld uit te geven

    De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
  • Fitbit_1200x800
    Nieuws | 24 nov.

    Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

    Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
  • Apps voor kinderen
    10 okt.

    Apps voor kinderen

    Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.