icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een telefoon geschikt maken voor je kind

Geef de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’. Zo krijgt de iPhone of Android telefoon veiliger instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees alles over toezicht houden op het telefoongebruik van je kind.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:23 november 2022

telefoon geschikt maken voor je kind

Waarom een kinderaccount?

Via de smartphone staat je kind in verbinding met een wereld die veel mooie zaken, maar ook een hoop ellende biedt. Zoals geweld, pesterijen, gevaarlijke challenges en nog veel meer. Te veel uren naar het schermpje kijken is ook niet goed.

Zowel bij Android-telefoons (zoals van Samsung) als bij iPhones kun je op afstand controle houden over het gebruik door je kind. Zo houd je je kind in de gaten en stel je grenzen. Zit hij of zij niet te veel op Snapchat, TikTok of Instagram? Je kunt instellen welke apps wel en niet mogen. Ook kun je schermtijd in zijn geheel beperken.

Kinderaccount instellen 

Hoe regel je dit?

Krijgt je kind een Android-telefoon? Installeer dan de Google Family Link-app op het toestel. Die koppelt het nieuwe Google-account van het kind aan jouw Google-account. Als ouder kun je een losse gratis app gebruiken, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Gaat je kind een iPhone gebruiken en heb je zelf een iPhone of iPad? Dan stel je op beide 'Delen met Gezin' in. Dan maak je op de kinder-iPhone een nieuw Apple-ID dat je aan je eigen Apple-ID koppelt. Let op: voor ouderlijk toezicht op een iPhone heb je als volwassene dus ook zelf een iPhone of iPad (of een Mac-computer) nodig. 

Stap voor stap instructies

Voor beide besturingssystemen (op het ‘kind-mobiel’) vind je hieronder een stappenplan voor het instellen van een kinderaccount: 

Een oude smartphone gebruiken voor je kind

Je hoeft niet per se een nieuwe smartphone te kopen voor je kind. Je kunt ook een oude smartphone van jezelf geven. Zorg wel dat je de fabrieksinstellingen terugzet. Dit heeft 3 voordelen:

  • Je eigen account staat niet meer op je oude smartphone (in het geval van Android). Daardoor is het minder kwetsbaar voor het lekken van informatie.
  • Er staan geen apps meer op de smartphone. Dus ook geen apps die niet onder het ouderlijk toezicht vallen.
  • Je oude smartphone wordt er een stuk sneller van.

Bespreek de instellingen

Ben je klaar? Dan is het goed met je kind te bespreken wat je hebt ingesteld op zijn of haar mobiel. 

Pas ook de privacy-instellingen aan

Naast het instellen van een kinderaccount kun je nog meer doen om de online privacy van je kind te beschermen:

Bekijk hier hoe je dit stap voor stap aanpakt op een Android smartphone of op een iPhone.

Weinig tijd? Beperk het installeren van apps

Wil je geen volledig kinderaccount instellen, maar wel weten welke apps je kind gebruikt? Dan kun je ook alleen instellen dat je kind geen apps mag installeren of een beperkt aantal apps kan zien en installeren. Dit doe je in een paar stappen.

Op een iPhone:

  • Instellingen > Schermtijd > Beperkingen >
    Je komt in een menu waarin je allerlei opties hebt: de apparaatvrije tijd instellen ('s nachts, bijvoorbeeld), de applimieten (hoeveel uur in Snap of Insta per dag), en het onderdeel Beperkingen. Daarin kun je de in-app-aankopen blokkeren, of de installatie van nieuwe apps. Kies de juiste opties. In het hoofdmenu van de beperkingen staat 'Gebruikerscode voor Schermtijd'. Daarmee maak je als ouder een pincode aan waarmee je het overschrijden van een tijdlimiet eenmalig kunt overrulen. 

Op een Android-telefoon:

  • Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Gezin > Ouderlijk toezicht >
    Zet ouderlijk toezicht aan en stel een pincode in. Vervolgens klik je op 'apps en games' en kun je de instellen welke apps je kind kan zien en installeren in de Play Store. Je stelt hiervoor de PEGI-score in. PEGI 3 is geschikt voor alle leeftijden, PEGI 7 voor jonge kinderen, PEGI 12 voor kinderen vanaf 12 jaar en PEGI 16 voor kinderen vanaf 18 jaar.

Blijf met je kind in gesprek

De ouderlijke toezichtmogelijkheden van Android en iOS zijn een prima start om een telefoon veiliger te maken voor een (heel) jonge gebruiker. Maar het voorkomt niet alle ellende. Zo kun je niet de communicatie binnen de social media apps volgen. Denk aan het onderling pesten in WhatsApp groepen. Of aan (te) sexy foto’s en video’s die via Snapchat of TikTok worden verstuurd.

Praat daarom regelmatig met je kind en vraag of het allemaal nog wel leuk is in de apps die je toestaat op het toestel.

Nieuw & interessant

  • beeldFB-2-1200x800px
    Nieuws | 15 mrt.

    Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

    De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.
  • Fitbit_1200x800
    Nieuws | 24 nov.

    Gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

    Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.
  • Veilig online opgroeien
    24 nov.

    Apps pushen kinderen om geld uit te geven

    De game-apps Brawl Stars, Clash Royale, Minecraft en Roblox gebruiken allerlei trucjes om kinderen aankopen te laten doen in de app. Wij vinden dit niet kunnen. Kinderen kunnen zo niet veilig online opgroeien.
  • Apps voor kinderen
    10 okt.

    Apps voor kinderen

    Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.