icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een telefoon geschikt maken voor je kind

Geef de smartphone van je kind een ‘kinderaccount’. Zo krijgt de iPhone of Android telefoon veiliger instellingen. Ook kun je de schermtijd beperken en check je in noodsituaties de locatie. Lees alles over toezicht houden op het telefoongebruik van je kind.
Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 22 april 2022

telefoon geschikt maken voor je kind

Waarom een kinderaccount?

Via de smartphone staat je kind in verbinding met een wereld die veel mooie zaken, maar ook een hoop ellende biedt. Zoals geweld, pesterijen, gevaarlijke challenges en nog veel meer. Te veel uren naar het schermpje kijken is ook niet goed.

Zowel bij Android-telefoons (zoals van Samsung) als bij iPhones kun je op afstand controle houden over het gebruik door je kind. Zo houd je een oogje in het zeil en stel je grenzen. Zit hij of zij niet te veel op Snap, TikTok of Instagram? Je limiteert welke apps wel en niet mogen. Ook kun je schermtijd in zijn geheel beperken.

Kinderaccount instellen 

Hoe regel je dit?

Krijgt je kind een Android-telefoon? Installeer dan de Google Family Link-app op het toestel. Die koppelt het nieuwe Google-account van het kind aan jouw Google-account. Als ouder kun je een losse gratis app gebruiken, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Gaat je kind een iPhone gebruiken en heb je zelf een iPhone of iPad? Dan stel je op beide 'Delen met Gezin' in. Dan maak je op de kinder-iPhone een nieuw Apple-ID dat je aan je eigen Apple-ID koppelt. Let op: voor ouderlijk toezicht op een iPhone heb je als volwassene dus ook zelf een iPhone of iPad (of een Mac-computer) nodig. 

Stap voor stap instructies

Voor beide besturingssystemen (op het ‘kind-mobiel’) vind je hieronder een stappenplan voor het instellen van een kinderaccount: 

Bespreek de instellingen

Ben je klaar? Dan is het goed met je kind te bespreken wat je hebt ingesteld op zijn of haar mobiel. 

Pas ook de privacy-instellingen aan

Naast het instellen van een kinderaccount kun je nog meer doen om de online privacy van je kind te beschermen:

 • Instellen wat apps allemaal mogen inzien.
 • Advertentietracking uitzetten.
 • Cookies weggooien.
 • Een adblocker plaatsen.

Bekijk hier hoe je dit stap voor stap aanpakt op een Android smartphone of op een iPhone.

Weinig tijd? Beperk het installeren van apps

Wil je geen volledig kinderaccount instellen, maar wel zicht hebben op welke apps je kind gebruikt? Dan kun je ook alleen instellen dat je kind geen apps mag installeren of een beperkt aantal apps kan zien en installeren. Dit doe je in een paar stappen.

Op een iPhone:

 • Instellingen > Schermtijd > Beperkingen > Schakel beperkingen in > voer indien nodig je toegangscode in > zet 'Apps installeren' uit. Wil je het installeren van apps niet onmogelijk maken? Dan kun je er ook voor kiezen om het installeren te beveiligen met een wachtwoord.

Op een Android-telefoon:

 • Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Gezin > Ouderlijk toezicht > zet ouderlijk toezicht aan en stel een pincode in. Vervolgens klik je op 'apps en games' en kun je de instellen welke apps je kind kan zien en installeren in de Play Store. Je stelt hiervoor de PEGI-score in. PEGI 3 is geschikt voor alle leeftijden, PEGI 7 voor jonge kinderen, PEGI 12 voor kinderen vanaf 12 jaar en PEGI 16 voor kinderen vanaf 18 jaar.

Blijf met je kind in gesprek

De ouderlijke toezichtmogelijkheden van Android en iOS zijn een prima start om een telefoon veiliger te maken voor een (heel) jonge gebruiker. Maar het voorkomt niet alle ellende. Zo kun je niet de communicatie binnen de social media apps volgen. Denk aan het onderling pesten in WhatsApp groepen. Of aan (te) sexy foto’s en video’s die via Snapchat of TikTok worden verstuurd.

Praat daarom regelmatig met je kind en vraag of het allemaal nog wel leuk is in de apps die je toestaat op het toestel.

Nieuw & interessant

 • Gaming pubers
  27 mei.

  Lootboxes: manipulatie en misleiding in videogames

  In videogames komen kinderen ‘lootboxes’ tegen: digitale mysteriepakketjes. Je ziet pas wat er in zit, nadat je hebt betaald. Met echt geld. Wij vinden dat er regels komen voor de manier waarop gamemakers lootboxes presenteren.
 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.