icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

TikTok-claim

TikTok schendt privacy van kinderen. Claim vergoeding!

TikTok heeft lak aan privacyregels en verzamelt en verhandelt privé-informatie zonder dat je als ouder of verzorger daar toestemming voor hebt gegeven. TikTok moet hier direct mee stoppen en een schadevergoeding betalen. Steun onze actie en meld je (kind) nu gratis aan.

Wil je weten hoe het precies zit? Lees de veelgestelde vragen.

tiktok-beeldsept-2022-1200x800px
Al 50.000+ deelnemers
 • Wat is er mis

  TikTok verwerkt op grote schaal persoonsgegevens van kinderen zonder toestemming van ouders of verzorgers. TikTok verdient hier jaarlijks miljarden euro’s aan. Er wordt opzettelijk slecht geïnformeerd zodat kinderen niet weten dat hun privacy wordt geschonden. Ook kampt de app met beveiligingsproblemen.

  Onze eisen

  TikTok moet een schadevergoeding van 2 miljard betalen, stoppen met het verzamelen van overmatig veel gegevens van kinderen en alle persoonsgegevens die onrechtmatig zijn gekaapt vernietigen.

  Wat gaan we doen

  Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt. Meld je (kind) nu gratis aan en claim een schadevergoeding. Wij gaan voor jou het juridisch gevecht aan.

  Meld je (kind) gratis aan

 •  

   

  'TikTok maakt zich schuldig aan ernstige schendingen van fundamentele rechten. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.'

  Friederike van der Jagt, voorzitter Stichting Take Back Your Privacy

   

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo'n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen jou en andere gedupeerde consumenten en gaan namens jullie het juridisch gevecht aan. Dat doen we samen met Stichting Take Back Your Privacy (TBYP). ConsumentenClaim verwerkt de aanmeldingen van alle deelnemers.
 • meld-je-aan-1200x800px

  1. Meld je aan

  Meld je gratis aan. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

 • stappen-naar-de-rechter-1200x800px

  2. Wij stappen naar de rechter

  Stichting TBYP stapt in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter om de privacy-schendingen van TikTok te stoppen en een schadevergoeding te eisen.

 • vergoeding-1200x800px

  3. Je krijgt een vergoeding

  Bij een schikking of positieve uitspraak krijg je een schadevergoeding uitgekeerd. Afhankelijk van hoeveel TikTok moet vergoeden van de rechter, wordt de hoogte van de vergoeding bepaald.

  Van die vergoeding wordt een percentage ingehouden. Als er geen schadevergoeding komt, betaal je ook niks. No cure, no pay.

Tijdlijn

1 mei 2024

Ontwikkelingen TikTok-rechtszaak

Begin 2024 heeft de rechter uitspraak gedaan. Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) is aangewezen als de exclusieve belangenbehartiger voor Nederlandse kinderen. Wij werken samen met TBYP.

In diezelfde uitspraak is de rechtbank ook ingegaan op de juridische mogelijkheden om schadevergoeding te vorderen. TBYP en wij vinden het belangrijk dat kinderen volledig gecompenseerd worden voor de schendingen van hun privacy- en consumentenrechten. Daarom heeft TBYP op 9 april hoger beroep ingesteld om alle mogelijkheden daarvoor veilig te stellen. Ook de andere 2 stichtingen hebben hoger beroep ingesteld.

Op 1 mei ontving TBYP bericht van de rechtbank dat de rechtszaak, waarin het nu over de inhoud van de schendingen zou gaan, wordt gepauzeerd. Tot in ieder geval 2 oktober 2024. De rechtbank geeft als reden dat het momenteel niet duidelijk is hoe met het hoger beroep dat onder andere TBYP heeft ingesteld, moet worden omgegaan. TBYP en wij betreuren het uitstel, omdat dit vertraging oplevert. Op 2 oktober mogen alle partijen verdere argumenten geven over het vervolg van de procedure bij de rechtbank. 

14 maart 2024

Weer een miljoenenboete voor TikTok

De Italiaanse toezichthouder (AGCM), die zich ook bezighoudt met consumentenbescherming, heeft aan TikTok een boete opgelegd van 10 miljoen euro. TikTok heeft te weinig gedaan om jongeren te beschermen tegen de gevaarlijke ‘Frans litteken’-challenge.

Bij deze challenge worden jongeren uitgedaagd om door te krabben of aan hun wangen te trekken, rode vlekken in hun gezicht te laten verschijnen. TikTok heeft volgens de toezichthouder niet voldoende maatregelen getroffen om de verspreiding van deze gevaarlijke content te voorkomen. Het heeft de content zelfs aanbevolen. Dit levert een zogenaamde 'oneerlijke handelspraktijk' op.

De claim van Stichting Take Back your Privacy en ons tegen TikTok is ook gebaseerd op de 'oneerlijke handelspraktijken' van TikTok. En het gebrek aan bescherming dat TikTok biedt aan minderjarigen. 

 

10 januari 2024

Nieuwe overwinning in claim tegen TikTok

De rechtbank Amsterdam oordeelt dat Stichting Take Back Your Privacy – waar wij mee samenwerken – exclusief de belangen mag behartigen van Nederlandse kinderen in onze gezamenlijke claim tegen TikTok. TikTok schendt volgens ons op grote schaal de privacy van ruim 1,5 miljoen Nederlandse kinderen.

Lees het volledige nieuwsbericht

Veelgestelde vragen

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px