icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Successen

Waar je als individuele consument vaak machteloos staat, kunnen we met elkaar een vuist maken en wél iets bereiken. Een overzicht van de zaken die wij samen voor elkaar hebben gekregen.

header-acties-overzicht-1200x675px

Meer waar we trots op zijn

 • tiktok-beeldsept-2022-1200x800px

  Nieuwe overwinning in massaschadeclaim tegen TikTok

  Take Back Your Privacy mag namens 1,5 miljoen Nederlandse kinderen schade claimen bij TikTok. Dat heeft de rechter bepaald. 

 • loodgieter-2-1200x800px

  Google weert advertenties van loodgieters

  Google gaat advertenties van loodgietersbedrijven weren op zijn platform. De Consumentenbond had aangedrongen op stappen na aanhoudende klachten over malafide loodgieters.

 • Woekerpolis Achmea 1200x800

  Ook compensatie voor woekerpolisgedupeerden Achmea

  Er is een akkoord met verzekeraar Achmea over compensatie voor een groep consumenten met een woekerpolis.  Achmea trekt hiervoor 60 miljoen euro uit.

 • Dieselclaim nieuws

  Weer succes in rechtszaak Volkswagen sjoemeldiesel

  Volkswagen moet opnieuw een consument €3000 terugbetalen voor het verkopen van een sjoemeldiesel. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen in een zaak die de Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond namens de gedupeerde hadden aangespannen.

 • Nintendo Switch nieuws

  Nintendo repareert Switch-controllers voortaan gratis

  Nintendo gaat controllers van de Nintendo Switch die last hebben van de Joy-Con drift voortaan levenslang gratis repareren. De Consumentenbond en 9 andere consumentenorganisaties hadden de Europese toezichthouders opgeroepen op te treden vanwege aanhoudende problemen met de controllers.

 • Klacht tegen WhatsApp

  WhatsApp op de vingers getikt

  De Europese Commissie en de Europese toezichthouders hebben WhatsApp op de vingers getikt. De dienst zette gebruikers te veel onder druk om gewijzigde voorwaarden te accepteren. De berisping is een succes voor de Consumentenbond, die een klacht tegen Whatsapp had ingediend.

 • woekerpolisdeal met Nationale Nederlanden

  Schikking met NN Group voor gedupeerden woekerpolis

  De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl zijn het eens geworden over een schikking met NN Group voor gedupeerden van woekerpolissen. Met de deal is een bedrag gemoeid van ongeveer €300 miljoen.

 • beeldFB-2-1200x800px

  Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

  De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. 

 • Zonnepanelen

  Budget Energie haalt bakzeil en gaat op jaarbasis salderen

  Budget Energie gaat alsnog zonnestroom van klanten jaarlijks salderen in plaats van maandelijks. De Consumentenbond is blij met deze draai en gaat ervan uit dat de leverancier nu zonnepaneelbezitters ook niet langer meer uitsluit van hun aanbod in energievergelijkers.

 • zonnepanelen 3

  Eneco mag terugleververgoeding niet verlagen

  Eneco mag de vergoeding voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet verlagen bij klanten die een vast energiecontract hebben. De Consumentenbond sommeert de energiemaatschappij dan ook in een brief om de verlaging voor deze klanten terug te draaien.

 • Bescherming tegen faillissement energiebedrijf

  Betere bescherming tegen riskante energieleveranciers

  De Consumentenbond is blij met het verscherpte toezicht van de Autoriteit Consument & Markt op het inkoopbeleid van energieleveranciers. Mede door druk van de Consumentenbond worden consumenten hierdoor beter beschermd tegen energiebedrijven die risicovol handelen en daardoor failliet gaan.

 • ABN AMRO gebouw

  Compensatieregeling ABN AMRO

  ABN AMRO rekende jarenlang te veel rente bij doorlopende kredieten. Hiervoor is er nu een compensatieregeling. We kiezen voor een regeling met de bank. We hadden ook naar de rechter kunnen stappen. Dat heeft als nadeel dat een procedure vele jaren in beslag neemt, terwijl de uitkomst onzeker is.

 • RDW vergemakkelijkt kentekeninzage

  RDW vergemakkelijkt kentekeninzage

  De RDW heeft het makkelijker gemaakt om de voertuiggeschiedenis tot 9 jaar terug op te vragen. Consumenten die online hun voertuighistorie in wilden zien, moesten hier tot voor kort voor betalen. Maar dat is in strijd met de wet en daarom trok de Consumentenbond aan de bel bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

 • dubieuze incasso

  Eerste Kamer stemt voor incassoregister

  De Consumentenbond is blij met de komst van het verplichte register voor incassobureaus. Dinsdag 10 mei nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat de invoering van het register mogelijk maakt. De wet is een belangrijke overwinning voor de Consumentenbond, die al jarenlang voor zo’n register pleit. Toch is er ook nog ruimte voor verbetering.

 • Factuur zorgelijk

  Afterpay & Klarna beteren hun leven

  Betaalsystemen Klarna en Afterpay namen maatregelen om consumenten beter te beschermen tegen identiteitsfraude. Dit naar aanleiding van onze ontdekking dat dit niet op orde was.

 • Blue-PrivacyMeter

  Privacymeter

  De Privacymeter van de Consumentenbond is een succes. In ruim 50% van de gevallen zagen we dat de aanbieders verbeteringen doorvoerden in de privacyproblemen die wij ontdekten.

 • Rijbewijs verlopen_1200x800

  Lange wachttijden bij CBR voorbij

  De lange wachttijden bij het CBR zijn zo goed als voorbij. Honderden gedupeerden hadden zich bij ons gemeld vanwege de chaos bij het rijbewijsbureau. Onze actie 'Stop de Rijbewijs-chaos' rondden we in 2020 af.

 • mediapool-stop-negatieve-spaarrente-1200x800px

  Geen negatieve spaarrente

  In juli 2022 verhoogde de Europese Centrale Bank na 11 jaar de rente. Het gevaar van negatieve spaarrente onder de €100.000 is hiermee van de baan. Door onze inspanningen durfden banken deze stap de afgelopen jaren nooit te zetten.

 • boeterentes 1200x800

  Volksbank betaalt boeterente terug

  De Volksbank betaalde bijna 5 miljoen euro terug aan ruim 15.000 klanten. Zij hadden tussen 2011 en 2016 hun hypotheek vervroegd afgelost en te veel boeterente betaald.

 • Vinkjes overzicht

  Geen Vinkjes meer op verpakkingen

  Dankzij onze campagne zijn de misleidende Vinkjes van de verpakkingen van voedingsproducten verdwenen.

 • keuken

  Gegevens over hygiëne in horeca openbaar

  De NVWA maakt steeds meer gegevens over hygiëne in de horeca openbaar.

 • Mondzorg overzicht

  Tandartsen mogen zich niet meer zomaar orthodontist noemen

  Brancheorganisaties stelden een protocol op met regels voor de naamgeving van tandartsen die ook orthodontiebehandelingen uitvoeren.

 • bellen-smartphone

  T-Mobile komt klanten tegemoet

  T-Mobile komt iedereen tegemoet die bij hen geklaagd heeft over onterecht berekende inflatiecorrectie.

 • WAMCA 1200x800

  WAMCA: collectief schadevergoeding eisen

  Na 30 jaar actievoeren is het sinds 2020 mogelijk om collectief schadevergoeding te claimen. Wij pleitten sinds 1988 voor de mogelijkheid om collectief schadevergoeding te eisen.

 • Geen gedoe garantie media pool 1200x800

  Geen Gedoe Garantie bij 300 winkels

  Door de steun van vele consumenten sloten ruim 300 bedrijven zich aan en beloofden ze garantie zonder gedoe.

 • samsung-smartphone-updaten

  Nieuwe updatewet

  Je moet erop kunnen vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en het goed blijft doen. Vanaf 27 april 2022 zijn verkopers verplicht om updates te blijven leveren zolang dat redelijk is.

 • belastingtelefoon

  Bel-me-niet register

  Ongewenste telefoontjes zijn verleden tijd dankzij het bel-me-niet-register. Dit is wettelijk verplicht dankzij onze inspanningen.

 • Artikel eerder stoppen

  Duidelijk pensioenoverzicht

  Een uniform pensioenoverzicht biedt duidelijke informatie over je pensioensituatie. Dat kregen wij in 2005 voor elkaar.

 • zorgkosten-ziekenhuis

  Vrije artsenkeuze

  In 2014 werd - mede dankzij onze acties - door de Eerste Kamer besloten de vrije artsenkeuze voor consumenten niet te beperken.

 • burgerinitiatief kapitaalverzekeringen

  Burgerinitiatief kapitaalverzekeringen

  Verzekeraars houden verborgen kosten in bij kapitaalverzekeringen, waaronder woekerpolissen. Wij willen dat de politiek verzekeraars verplicht alle kosten in beeld te brengen. Daarom zijn we een burgerinitiatief gestart.

 • Hippo-1200x800

  Zorgverzekeraars gebruiken winst om premies betaalbaar te houden

  Winsten en reserves bij zorgverzekeraars worden ingezet om premiestijging te beperken. Cijfers over 2017 tonen aan dat verzekeraars investeerden in de premies.

 • gratis is niet gratis overzicht

  Geld terug voor 'gratis' mobiel

  Providers hebben jaren 'verstopte' kosten in abonnementen verrekend. Wij hebben een deal bereikt: providers komen consumenten financieel tegemoet. 

Samen maken we de wereld een beetje eerlijker

Medewerkers van de Consumentenbond nemen je mee in hun dagelijkse strijd voor meer eerlijkheid. Ze laten oneerlijke situaties en misleiding niet meer los tot ze het helemaal hebben uitgezocht. Voor jou en alle andere consumenten in Nederland.

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px