icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-readers

Laatste update van de test: 20 december 2021

Een e-reader is ideaal voor lange teksten. Op het geheugen past een flinke boekenkast en de accu gaat een hele vakantie mee. Bekijk de testresultaten.

Keuzehulp e-readers

Kies in een paar stappen de e-reader die het best bij je past.
Stefan Vrijdag, Expert Elektronica

Nieuw & interessant

 • kobo-e-reader-2018
  6 mei.

  Kobo Plus

  Met Kobo Plus lees je voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken. Het actuele aanbod is completer dan de online Bibliotheek en Bookmate.
 • e reader boeken
  13 jan.

  E-books, wat mag wel en niet?

  Je koopt een e-book en bent zo enthousiast dat je partner het ook wil lezen. Maar je mag niet zomaar een kopie maken. Hoe zit dat?
 • app Readly
  Eerste indruk | 15 dec.

  Readly

  Je kunt tijdschriften digitaal lezen met een groeiend aantal apps. Nieuw is Readly. Voor een vast bedrag per maand lees je onbeperkt 3800 bladen.
 • LibraH2O_Black_Angled_NL video
  Eerste indruk | 5 sep.

  Kobo Libra H2O

  De Kobo Libra H20 is een 7 inch e-reader met fysieke bladerknoppen. Hij ligt lekker in de hand en is goedkoper dan zijn voorganger. Wat levert een eerste indruk op?
 • png-kobo-forma-horizontaal-verticaal-eersteindruk
  Eerste indruk | 23 okt.

  Kobo Forma

  De Kobo Forma is met een 8 inch scherm de grootste Kobo e-reader op dit moment. Maar is hij zijn hoge aankoopprijs waard?
 • Artikel_ebookkopenenlenen video
  13 jan.

  Hoe wij e-readers testen

  Regelmatig testen wij e-readers van verschillende merken. We leggen uit hoe we wij testen en tot onze testoordelen komen.

E-reader kopen: waar let je op?

Een e-reader is een apparaat waarop je digitale boeken leest. Op een tablet is dit ook mogelijk. Allebei deze apparaten hebben zo hun voordelen. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

Stefan Vrijdag Expert Elektronica
 1. 1

  E-reader of tablet?

  Ereader-General

  E-reader

  Lees je veel? Een e-reader is zeer geschikt voor bijvoorbeeld het lezen van romans en andere lange teksten. De zwart-witletters doen vaak niet onder voor die van een papieren boek. Doordat het scherm zeer zuinig is, gaat een e-reader wekenlang mee op een acculading. Ook fijn: je kunt lezen in de zon zonder dat het scherm licht reflecteert. 

   

  Tablet-General

  Tablet

  Wil je één apparaat om foto's te bekijken, video te streamen en op te lezen? Kies dan voor een tablet. Het lezen van pdf-bestanden gaat ook makkelijker op een tablet, omdat inzoomen sneller en soepeler gaat. Het scherpe kleurenscherm van een tablet leent zich ook prima voor tijdschriftartikelen met foto en video. 

  Lees meer over e-reader versus tablets

  Inklappen
 2. 2

  Epub of Amazon Kindle?

  E-readers zijn verdeeld in 2 kampen. Er zijn 'gewone' epub e-readers en Amazon Kindles. Welke je kiest hangt af van waar je e-books gaat kopen.

  Epub

  Het meest gangbare bestandsformaat voor e-books is met afstand ‘epub’. Alle merken e-readers kunnen dit formaat openen, behalve de Kindles van Amazon. Ook de boeken bij de Bibliotheek hebben het e-pubformaat. 

  Amazon Kindle: mobi en azw

  Met Amazon Kindle e-readers kun je geen epub boeken lezen. Daardoor zijn boeken van andere winkels dan Amazon niet te openen op een Kindle. Met het gratis programma Calibre maak je epub boeken Kindle-vriendelijk. Boeken die je bij Amazon hebt gekocht kun je vanwege hun kopieerbeveiliging niet zomaar lezen op een epub-reader. Ook lenen bij de bibliotheek lukt niet met een Amazon Kindle. Lees meer over het verschil tussen epub e-readers en de Amazon Kindle e-readers en over andere merken e-readers.

  Inklappen
 3. 3

  Kies het juiste scherm

  Kies voor optimaal leescomfort een e-reader met een e-inkscherm. E-ink is een schermtechnologie die beelden produceert die sterk lijken op echt papier. Lezen is daardoor niet vermoeiend voor je ogen. Een e-inkscherm is in tegenstelling tot een lcd-scherm goed leesbaar in direct zonlicht. Wil je eenvoudig door een e-book bladeren? Koop dan een e-reader met touchscreen. Bladeren gaat zo een stuk makkelijker dan met fysieke knoppen.Veel e-readers hebben ingebouwde schermverlichting. Zo lees je gemakkelijk je boek in het donker en heeft je scherm overdag extra contrast.

  ereader-lamp-scherm
  Inklappen
 4. 4

  Extra’s op e-readers

  E-readers zijn eenvoudige apparaten. Toch hebben ze lang niet allemaal dezelfde mogelijkheden. Ga je een e-reader kopen? Bedenk dan welke functies je belangrijk vindt en check of die functies aanwezig zijn op de e-reader:

  • Wifi: voor synchroniseren en voor het kopen van boeken vanaf de e-reader.
  • 3G: voor het kopen van boeken overal ter wereld (alleen op de Amazon Kindles).
  • Woordenboeken: verklarend en vertalend, Engels en/of Nederlands.
  • Waterdichtheid: handig als je leest bij het zwembad of op het strand.
  e-reader-zwembad-waterdicht
  Inklappen
 5. 5

  Boeken kopen via de e-reader

  Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een boekwinkel. Zo kun je op de e-readers zelf e-books kopen zonder tussenkomst van een pc. Meestal hebben de boeken het epub-formaat en te lezen op epub-readers, smartphones, tablets en computers. Voorheen werden veel boeken beveiligd met het gebruiksonvriendelijke Adobe DRM. Tegenwoordig zijn e-books voorzien van een watermerk. Daardoor zijn ze herleidbaar naar de koper van het bestand.

  ereader-boekenkaft-kast
  Inklappen
 6. 6

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke e-reader het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste e-reader. 

  Help mij kiezen

  Ereader-General
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je e-reader? Ben je op zoek naar e-books? Of wil je iets weten over een specifiek type e-reader? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum