icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waar vind je gratis e-books?

Via internet zijn gigantisch veel gratis e-books te vinden. Voor een topje van de ijsberg hoef je enkel te zoeken naar 'gratis e-books'. Wij geven je een aantal tips waar de leukste gratis boeken te vinden zijn.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert e-readersBijgewerkt op:6 maart 2024

Artikel_gratisebooks

Gratis e-books ter promotie

Veel uitgevers bieden gratis e-books aan, bijvoorbeeld tijdelijk ter promotie. Er zijn ook diverse sites waarop gebruikers onderling links naar gratis boeken uitwisselen.

In de Google Play Store vind je diverse gratis boeken die je kunt lezen met de Google Play Boeken-app voor Android en iPad/iPhone. Met Apple's Books-app download je gratis boeken op de iPad en iPhone. 

 Op Openculture.com vind je Engelstalige digitale boeken. Op Smashwords kunnen auteurs zelf hun eigen boeken publiceren.

Oudere e-books gratis lezen

Oudere e-books waarvan het auteursrecht boek is verlopen, mogen zonder beperkingen uitgewisseld worden via internet.

Project Gutenberg is een archief van auteursrechtenvrije, veelal oudere boeken. Ook op Manybooks.net vind je veel van dit soort boeken. Bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) vind je een flinke collectie met Nederlandse literatuur en ook Bol.com biedt een aantal gratis oudere e-books aan.

Amazon.nl biedt gratis Nederlandse klassiekers en Engelstalige klassiekers aan. Deze boeken zijn alleen geschikt voor Amazon Kindle e-readers en Kindle lees-apps.

Illegale e-books downloaden

Via BitTorrent vindt een levendige uitwisseling van illegale boeken plaats. BitTorrent is een techniek om bestanden uit te wisselen met anderen.

Hoewel via BitTorrent ook veel rechtenvrije boeken uitgewisseld worden, is het aan de buitenkant meestal niet te zien of op deze boeken auteursrecht rust. Downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is niet toegestaan. Gelukkig zijn er voldoende vrij beschikbare e-books om een leven lang legaal te lezen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.