icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je e-reader

Een leesapps op je tablet of smartphone is handig. Lees hoe je snel e-books op je e-reader zet. We leggen ook uit hoe je een e-reader sneller maakt, en waar je een e-book koopt of leent.

1

Boeken op een e-reader zetten

Bij alle e-readers kun je boeken vanaf de computer naar de e-reader overzetten via een usb-kabel.

Bij Amazon en Pocketbook stuur je je boeken naar een speciaal mailadres.

Boeken met kopieerbeveiliging (Adobe DRM) vragen een speciale werkwijze. Adobe DRM is erg gebruiksonvriendelijk. Daardoor kun je lastig boeken overzetten.

Op de Kindles van Amazon passen weer geen epub boeken. Een aan je Amazon account gekoppeld mailadres kan epub-bestanden omzetten naar een geschikt formaat. Het gratis programma Calibre kan dat ook. 

Boeken lezen op tablets en smartphones

Apps bieden vaak veel meer leesmogelijkheden dan e-readers. Verder kun je op een tablet of smartphone kiezen voor luisterboeken, strips en boeken uit diverse online boekhandels. Een paar e-readermerken hebben apps die samenwerken met je e-reader. Zo kun je bij Kobo en Kindle beginnen met lezen op een e-reader en verder lezen op je smartphone.

Lees meer over Apps voor tablets en smartphones

Gebruikstips_boekenopereaderzetten

2

E-book kopen of lenen

E-books koop je in webwinkels of via de winkel die aan de e-reader is gekoppeld. In het laatste geval koop je boeken direct vanaf de e-reader. Andere handige diensten zijn Kobo Plus en Storytel, waar je voor een vast bedrag per maand boeken kunt lezen. Je kunt ook boeken lenen bij de bibliotheek.

Gratis e-books

Op internet vind je gigantisch veel gratis e-books. Op verschillende websites wisselen lezers onderling links uit naar gratis boeken. Op Project Gutenberg vind je duizenden oudere e-books, die zonder beperkingen uitgewisseld mogen worden.

Lees meer over:
Wat mag wel en niet met een e-book?
Gratis e-books waar vind je ze? 

Gebruikstips_ebookkopenenlenen

3

Je e-reader sneller maken

Zet minder boeken op je e-reader

Reageert je e-reader traag omdat je er 2000 boeken op hebt gezet? Probeer het dan eens met wat minder. Geen van de geteste e-readers had problemen met 100 boeken.

Zet boeken in mappen

Verdeel je boeken over verschillende mappen, in plaats van 2000 boeken in 1 map te zetten. Indelen in mappen kan niet bij alle e-readers.

Update de software

Bij het testen hebben we meerdere keren gemerkt dat het updaten van de software een wereld van verschil kan maken.

Verwend door de tablet

E-inkschermen verversen minder snel dan de lcd-schermen van tablets en smartphones. Ook reageren ze een stuk trager. Vind je dat vervelend? Dan is een tablet misschien een betere keuze.

Gebruikstips_jeereadersnellermaken

4

E-books: formaten en beveiliging

E-books die je koopt bij de online-boekhandel zijn meestal beveiligd met een watermerk, zonder lastige kopiëerbeveiliging. De boeken die je in Nederlandse webwinkels koopt hebben het epub bestandsformaat. Een enkele keer zijn deze epub-bestanden beveiligd met Adobe DRM.

Alle geteste e-readers ondersteunen epub-bestanden met drm, behalve de modellen van Amazon (Kindle).

Gebruikstips_ebooksformatenenbeveiliging

5

Boeken omzetten naar een ander formaat

Heb je een boek in een formaat dat jouw e-reader niet kan lezen? Probeer het boek dan om te zetten in een ander formaat. Dit kan met het gratis programma Calibre. Zo kun je bijvoorbeeld onbeveiligde epub-boeken na omzetting toch lezen op een Kindle e-reader van Amazon. Andersom is lastiger, door Amazon's kopieerbeveiliging.

Met Calibre kun je een drm-vrije backup maken van je e-books. Toch is het niet toegestaan om Adobe DRM van gekochte e-books te verwijderen of de kopieerbeveiliging van Amazon te omzeilen. Koop daarom boeken bij e-bookwinkels die geen drm gebruiken. Laat de boekhandels die wel kopieerbeveiligingen hanteren links liggen.

Gebruikstips_boekenomzettennaaranderformaat

6

E-reader kapot, wat nu?

Vaak kun je een e-reader binnen en buiten de garantieperiode nog laten repareren. Draai je zelf voor de reparatiekosten op? Dan is het al gauw voordeliger om een nieuwe (of tweedehands) e-reader te kopen.
Lees meer over garantie en je rechten 

Is reparatie niet mogelijk?

Lever hem dan in bij een milieustraat of Wecycle-inleverpunt. Ook kun je hem inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. De verkoper van een nieuwe e-reader is namelijk verplicht om je oude in te nemen.

E-reader fabrikanten Kobo en Kindle (Amazon) hebben een eigen recyclingprogramma.

Let op! Gooi je oude e-reader nooit weg bij het restafval. De accu en metalen zijn schadelijk voor het milieu en moeten daarom apart verwerkt worden. 

Werkt je 'oude' e-reader nog?

Als je een nieuwe e-reader hebt gekocht, kun je de oude e-reader weggeven of verkopen. 

Zet de e-reader voordat je dit doet terug naar de fabrieksinstellingen. Zo voorkom je dat je persoonlijke account, boeken en andere informatie op het apparaat blijven staan. Bovendien mag je in verband met het auteursrecht e-boeken niet zomaar doorverkopen.

Gebruikstips_ereaderkapotwatnu

Test e-readers