icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

E-reader kopen: waar let je op?

Een e-reader is een apparaat waarop je digitale boeken leest. Op een tablet is dit ook mogelijk. Allebei deze apparaten hebben zo hun voordelen. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

1

E-reader of tablet?

Ereader-General

E-reader

Lees je veel? Een e-reader is zeer geschikt voor bijvoorbeeld het lezen van romans en andere lange teksten. De zwart-witletters doen vaak niet onder voor die van een papieren boek. Doordat het scherm zeer zuinig is, gaat een e-reader wekenlang mee op een acculading. Ook fijn: je kunt lezen in de zon zonder dat het scherm licht reflecteert. 

 

Tablet-General

Tablet

Wil je één apparaat om foto's te bekijken, video te streamen en op te lezen? Kies dan voor een tablet. Het lezen van pdf-bestanden gaat ook makkelijker op een tablet, omdat inzoomen sneller en soepeler gaat. Het scherpe kleurenscherm van een tablet leent zich ook prima voor tijdschriftartikelen met foto en video. 

Lees meer over:
E-reader of tablet?

2

Epub of Amazon Kindle?

E-readers zijn verdeeld in 2 kampen. Er zijn 'gewone' epub e-readers en Amazon Kindles. Welke je kiest hangt af van waar je e-books gaat kopen.

Epub

Het meest gangbare bestandsformaat voor e-books is met afstand ‘epub’. Alle merken e-readers kunnen dit formaat openen, behalve de Kindles van Amazon. Ook de boeken bij de Bibliotheek hebben het e-pubformaat. 

Amazon Kindle: mobi en azw

Met Amazon Kindle e-readers kun je geen epub boeken lezen. Daardoor zijn boeken van andere winkels dan Amazon niet te openen op een Kindle. Met het gratis programma Calibre maak je epub boeken Kindle-vriendelijk. Boeken die je bij Amazon hebt gekocht kun je vanwege hun kopieerbeveiliging niet zomaar lezen op een epub-reader. Ook lenen bij de bibliotheek lukt niet met een Amazon Kindle.

Lees meer over:
Epub of Amazon Kindle?
Andere merken e-readers

3

Kies het juiste schermformaat

Een e-reader gebruik je als een boek. Hij moet dus lekker in de hand liggen. Door de compacte behuizing is ook een wat groter model vaak nog prettig met één hand vast te houden. Bedienen doe je meestal met je vingers op het touchscreen. Sommige modellen hebben ook nog fysieke knoppen om te bladeren.

Schermformaten e-readers

De kleinste en meest voorkomende schermmaat in onze test is 6 inch. Dat is net wat kleiner dan de kleinste tablet. Grotere schermen hebben meestal een formaat tussen de 7 en 8 inch. Omdat de behuizing dun is, wegen ze niet veel meer dan de kleinere modellen. Het gemiddelde gewicht van een e-reader in onze test is 200 gram. 

ereader-lamp-scherm

4

Extra’s op e-readers

E-readers zijn eenvoudige apparaten. Toch hebben ze lang niet allemaal dezelfde mogelijkheden. Ga je een e-reader kopen? Bedenk dan welke functies je belangrijk vindt en check of die functies aanwezig zijn op de e-reader:

  • Wifi: voor synchroniseren en voor het kopen van boeken vanaf de e-reader.
  • 3G: voor het kopen van boeken overal ter wereld (alleen op de Amazon Kindles).
  • Woordenboeken: verklarend en vertalend, Engels en/of Nederlands.
  • Waterdichtheid: handig als je leest bij het zwembad of op het strand.
e-reader-zwembad-waterdicht

5

Boeken kopen via de e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een boekwinkel. Zo kun je op de e-readers zelf e-books kopen zonder tussenkomst van een pc. Meestal hebben de boeken het epub-formaat en te lezen op epub-readers, smartphones, tablets en computers. Voorheen werden veel boeken beveiligd met het gebruiksonvriendelijke Adobe DRM. Tegenwoordig zijn e-books voorzien van een watermerk. Daardoor zijn ze herleidbaar naar de koper van het bestand.

ereader-boekenkaft-kast

6

Maak de juiste keuze

Wil je weten welke e-reader het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste e-reader. 

Help mij kiezen

Ereader-General

Test e-readers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun e-reader? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum