icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

E-reader kopen: waar let je op?

Een e-reader is een apparaat waarop je digitale boeken leest. Maar ook op een tablet is dit mogelijk. Allebei deze apparaten hebben zo hun voordelen. Wij helpen je de juiste keuze te maken.

Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  8 april 2016


1
E-reader of tablet?

2
Epub of Amazon Kindle?

E-readers zijn verdeeld in 2 kampen. Er zijn 'gewone' epub e-readers en Amazon Kindles. Welke je kiest hangt af van waar je e-books gaat kopen.

Epub

Het meest gangbare bestandsformaat voor e-books is met afstand ‘epub’. Alle merken e-readers kunnen dit formaat openen, behalve de Kindles van Amazon. Ook kun je e-books lenen bij de Bibliotheek.

Amazon Kindle: mobi en azw

Met Amazon Kindle e-readers kun je geen epub boeken lezen. Daardoor zijn boeken van andere winkels dan Amazon niet te openen op een Kindle. Met het gratis programma Calibre maak je epub boeken Kindle-vriendelijk. Boeken die je bij Amazon hebt gekocht kun je vanwege hun kopieerbeveiliging niet zomaar lezen op een epub-reader. Ook lenen bij de bibliotheek lukt niet met een Amazon Kindle. Lees meer over het verschil tussen epub e-readers en de Amazon Kindle e-readers en over andere merken e-readers.

Koopadvies_channel2

3
Kies het juiste scherm

Kies voor optimaal leescomfort een e-reader met een e-inkscherm. E-ink is een schermtechnologie die beelden produceert die sterk lijken op echt papier. Lezen is daardoor niet vermoeiend voor je ogen. Een e-inkscherm is in tegenstelling tot een lcd-scherm goed leesbaar in direct zonlicht. Wil je eenvoudig door een e-book bladeren? Koop dan een e-reader met touchscreen. Bladeren gaat zo een stuk makkelijker dan met fysieke knoppen. Daarnaast hebben sommige e-readers ingebouwde schermverlichting. Zo lees je gemakkelijk je boek in het donker en heeft je scherm overdag extra contrast.

Lees meer over het scherm van een e-reader

4
Extra’s op e-readers

E-readers zijn eenvoudige apparaten. Toch hebben ze lang niet allemaal dezelfde mogelijkheden. Ga je een e-reader kopen? Bedenk dan welke functies je belangrijk vindt en check of die functies aanwezig zijn op de e-reader:

  • Uitgebreide tekstinstellingen: lettergrootte, lettertype, regelafstand, marges.
  • Grote letterweergave: prettig als je wilt lezen zonder leesbril.
  • Boekkaft getoond in uit-stand: de omslag van het laatst gelezen boek wordt op het scherm getoond als de e-reader uit staat.
  • Wifi: voor synchroniseren en voor het kopen van boeken vanaf de e-reader.
  • 3G: voor het kopen van boeken overal ter wereld (alleen op de Amazon Kindles).
  • Woordenboeken: verklarend en vertalend, Engels en/of Nederlands.

5
Boeken kopen via de e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een boekwinkel. Zo kun je op de e-readers zelf e-books kopen zonder tussenkomst van een pc. Meestal hebben de boeken het epub-formaat en te lezen op epub-readers, smartphones, tablets en computers. Voorheen werden veel boeken beveiligd met het gebruiksonvriendelijke Adobe DRM. Tegenwoordig zijn e-books voorzien van een watermerk. Daardoor zijn ze herleidbaar naar de koper van het bestand.

Amazon heeft een goede webwinkel waar je via je Kindle direct boeken kunt kopen.

Test e-readers

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring!

Heb je vragen over je e-reader? Ben je op zoek naar e-books? Of wil je iets weten over een specifiek type e-reader? Praat mee op onze Community en deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...