icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

E-reader kopen: waar let je op?

E-books lees je op een e-reader of een tablet. Allebei deze apparaten hebben zo hun voordelen. Wij helpen je met kiezen.

1

Keuzehulp e-readers

Wil je weten welke e-reader het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste e-reader.

Help mij kiezen

E-reader

2

E-reader of tablet?

E-reader

E-reader

Lees je veel? Een e-reader is zeer geschikt voor bijvoorbeeld het lezen van romans en andere lange teksten. De zwart-witletters doen vaak niet onder voor die van een papieren boek. Doordat het scherm zeer zuinig is, gaat een e-reader wekenlang mee op een acculading. Ook fijn: je kunt lezen in de zon zonder dat het scherm licht reflecteert. 

 

Tablet

Tablet

Wil je één apparaat om foto's te bekijken, video te streamen en te lezen? Kies dan voor een tablet. Pdf-bestanden lezen gaat ook makkelijker op een tablet, omdat inzoomen sneller en soepeler gaat. Het scherpe kleurenscherm van een tablet is ook prima voor tijdschriftartikelen met foto en video. 

Lees meer over E-reader of tablet?

3

Epub of Amazon Kindle?

E-readers zijn verdeeld in 2 kampen. Er zijn 'gewone' epub e-readers en Amazon Kindles. Welke je kiest hangt af van waar je e-books gaat kopen.

Epub

Het meest gangbare bestandsformaat voor e-books is met afstand ‘epub’. Alle merken e-readers kunnen dit formaat openen, behalve de Kindles van Amazon. Ook de boeken bij de Bibliotheek hebben het e-pubformaat. 

Amazon Kindle: mobi en azw

Met Amazon Kindle e-readers kun je geen epub boeken lezen. Daardoor kun je boeken van andere winkels dan Amazon niet openen op een Kindle. Met het gratis programma Calibre maak je epub boeken Kindle-vriendelijk. Boeken die je bij Amazon hebt gekocht kun je vanwege hun kopieerbeveiliging niet zomaar lezen op een epub-reader. Ook lenen bij de bibliotheek lukt niet met een Amazon Kindle.

Lees meer over:
Epub of Amazon Kindle?
Andere merken e-readers

4

Kies het juiste schermformaat

Een e-reader gebruik je als een boek. Hij moet dus lekker in de hand liggen. Door de compacte behuizing is ook een wat groter model vaak nog prettig met één hand vast te houden. Bedienen doe je meestal met je vingers op het touchscreen. Sommige e-readers hebben ook nog fysieke knoppen om te bladeren.

Schermformaten e-readers

De kleinste en meest voorkomende schermmaat in onze test is 6 inch. Dat is net wat kleiner dan de kleinste tablet. Grotere schermen hebben meestal een formaat tussen de 7 en 8 inch. Omdat de behuizing dun is, wegen ze niet veel meer dan de kleinere modellen. Het gemiddelde gewicht van een e-reader in onze test is 200 gram. 

Kies het juiste schermformaat

5

Extra’s op e-readers

E-readers zijn eenvoudige apparaten. Toch hebben ze lang niet allemaal dezelfde mogelijkheden. Bedenk welke functies je belangrijk vindt en kijk of die aanwezig zijn.

  • Wifi: voor boeken synchroniseren en kopen vanaf de e-reader.
  • 3G: voor boeken overal ter wereld kopen(alleen op de Amazon Kindles).
  • Waterdichtheid: handig als je leest bij het zwembad of op het strand.
Extra’s op e-readers

6

Boeken kopen via de e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een boekwinkel. Zo kun je op de e-readers zelf e-books kopen zonder tussenkomst van een pc. Meestal hebben de boeken het epub-formaat. Je kunt ze lezen op epub-readers, smartphones, tablets en computers. Voorheen werden veel boeken beveiligd met het gebruiksonvriendelijke Adobe DRM. Tegenwoordig hebben e-books een watermerk. Daardoor zijn ze te herleiden naar de koper van het bestand. 

Boeken kopen via de e-reader

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke e-readers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-E-readers

Test e-readers