icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Merken e-readers

De e-readermarkt kent in Nederland maar weinig grote spelers. Kobo, Amazon en PocketBook zijn de bekendste merken. Lees meer over hun voor- en nadelen en kies de e-reader die bij jou past.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert e-readersBijgewerkt op:6 maart 2024

amazon-e-reader

Epub e-reader of Amazon Kindle?

E-readers zijn verdeeld in 2 kampen. Er zijn 'gewone' epub e-readers en Amazon Kindle modellen. Je keuze hangt vooral af van waar je e-books wilt kopen. Amazon maakt het namelijk lastig om boeken te kopen bij een concurrent. Met alle e-readers kun je zowel Nederlandstalige als Engelstalige e-books lezen.

Epub e-reader

  • Met deze e-readers lees je boeken in het epub-formaat, plus diverse andere boekformaten. Daardoor kun je boeken lezen van alle e-bookverkopers, behalve Amazon.
  • Er is keuze uit veel verschillende e-readers van diverse merken.
  • Met epub e-readers kun je boeken lezen die je hebt geleend bij de Bibliotheek.

Amazon Kindle

  • Met Kindle e-readers kun je géén epub-boeken lezen. Boeken van andere aanbieders dan Amazon kun je daardoor met de Kindle niet openen. Epub-boeken moet je eerst met het gratis programma Calibre omzetten naar een Kindle-vriendelijk formaat.
  • Met Kindle e-readers kun je géén boeken lezen die je hebt geleend bij de Bibliotheek. Dit werkt namelijk met Adobe DRM en dat ondersteunen de Kindles niet.
  • Met Kindle e-readers koop je boeken bij Amazon. Maar door Amazon’s kopieerbeveiliging kun je Kindle e-books niet zomaar op een ander type e-reader lezen.

Kobo e-reader

Kobo is in Nederland het grootste e-readermerk. Kobo heeft modellen met een standaard 6 inch scherm of met een groter scherm. De omslag van het huidige boek wordt op het scherm getoond in de stand-by. Je kunt vanaf de Kobo e-readers direct boeken kopen in de winkel van Kobo. Met Kobo Plus kun je voor €10 per maand onbeperkt kiezen uit een selectie e-books. Daarnaast zet je ook boeken uit andere boekwinkels (behalve die van Amazon) gemakkelijk op een Kobo e-reader. 

Lees meer over:
Geteste e-readers van Kobo

Amazon e-reader

Amazon maakt kwalitatief goede en gebruiksvriendelijke e-readers die vlot reageren. Vanaf Kindle e-readers koop je direct boeken bij Amazon. Boeken van Amazon zijn beveiligd tegen kopiëren en hebben een afwijkend e-book-formaat. Je kunt ze niet zomaar op andere e-readers lezen.

PocketBook e-reader

Pocketbook heeft modellen van matige tot goede epub e-readers. Ze zijn er van klein tot groot, met of zonder schermverlichting en met of zonder aanraakscherm. Pocketbook heeft ook een waterdichte e-reader. De omslag van het huidige boek kan worden getoond in de stand-by. Dit moet je speciaal instellen.

Tolino e-reader

Tolino heeft e-readers die goed scoren in onze test. In Nederland worden de e-readers van Tolino verkocht door Libris. Op hun e-readers staat een boekwinkel waar je direct boeken op kunt kopen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.