! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kobo Plus

Met Kobo Plus lees je voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken. Het actuele aanbod is completer dan dat van de online Bibliotheek en Bookmate. Kobo Plus is interessant als je meerdere boeken per maand leest op een Kobo e-reader.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:25 maart 2020

kobo-e-reader-2018

Wat is Kobo Plus?

Met een Kobo Plus-abonnement heb je toegang tot meer dan 400.000 e-books en zo'n 20.000 luisterboeken. Er zijn 3 abonnementen:

  • Kobo Plus Lezen, toegang tot selectie e-books, €10.
  • Kobo Plus Luisteren, toegang tot selectie luisterboeken, €9.
  • Kobo Plus Lezen & Luisteren, toegang tot selectie e-books en luisterboeken, €13.

De dienst is een samenwerking tussen e-readerfabrikant Kobo en Bol.com.

Je vindt Kobo Plus op de website van Kobo en op de website van Bol.com. Je kunt inloggen met een account van Bol.com of Kobo.

Voor veellezers

Kobo Plus is interessant als je meerdere boeken per maand leest op een Kobo e-reader. Lees je graag bestsellers? Dan ben je beter uit dan bij de online Bibliotheek en bij concurrent Bookmate.

Vergeleken met de bibliotheek is Kobo Plus veel makkelijker in gebruik. De bieb is wel een stuk voordeliger. Het goedkoopste digitale abonnement kost €42 per jaar. 

screenshot-kobo-e-reader

Gebruiksgemak

Kobo Plus is makkelijk in gebruik. We gebruikten de dienst op een Kobo Aura H2O e-reader en een Samsung S5 mini. Je kunt op de e-reader bladeren in het aanbod van Kobo Plus en titels toevoegen aan je eigen boekenlijst. Dat kan ook vanaf de website.

Je boeken en persoonlijke informatie worden op al je apparaten opgeslagen. Dus je kunt beginnen met lezen op je e-reader en later verder lezen op je smartphone.

Aanbod

Duizenden e-books

In het aanbod van Kobo Plus zitten meer dan 400.000 boeken. Op Bol.com staan bijna 370.000 boeken, waarvan 30.000 Nederlandstalige titels. Bij Kobo Plus zijn dat er bijna 33.000. 

Kobo Plus heeft een ruimer aanbod dan de bibliotheek. Die heeft zo’n 28.000 e-books heeft, waarvan ruim 27.000 in het Nederlands zijn.

Het internationale Bookmate heeft het grootste aanbod. Daar vind je meer dan 16 miljoen boeken.Maar slechts 15.000 e-books zijn er in het Nederlands.

Kobo Plus heeft dus de grootste collectie Nederlandstalige e-books. Op de website van Kobo Plus en bij Bol.com staat het volledige aanbod. Voordat je een proefabonnement afsluit kun je even kijken of Kobo Plus iets voor jou is. 

Meer bestsellers

Kobo Plus heeft boeken in allerlei categorieën, ook populaire boeken vindt je er terug. In week 6 van 2020 vergeleken we het aanbod uit de Bestseller Top 60.

BookmateBibliotheekKobo Plus
5526

Kobo Plus heeft 26 bestsellers uit de lijst. Dat is een stuk meer dan je bij de bieb en Bookmate tegenkomt. Het aanbod is ook flink toegenomen. In week 34 van 2018 waren er nog maar 8 boeken. 

Het grootste deel van de bestsellers moet je los kopen (e-book en papier). Tip: Met een abonnement op de lokale bieb heb je toegang tot de meeste papieren versies van de boeken uit de Bestseller Top 60. 

Luisterboeken

Met Kobo Plus kun je ook naar boeken luisteren. Als boekenabonnee ben je voordelig uit. Begin juni 2019 bekeken we het aanbod. Het aantal Nederlandstalige boeken valt tegen. Het doorzoeken van het aanbod kan ook een stuk beter. Vooral de app schiet erg tekort. 

Kobo zegt dat er zo’n 20.000 luisterboeken beschikbaar zijn. Het overgrote deel hiervan is Engelstalig. In de categorie ‘Cultuur & Maatschappij’ zijn er 6288 titels, maar slechts 35 in het Nederlands. Een populaire subcategorie als ‘Romans’ telt 110 Nederlands gesproken boeken.

Niet alle boeken vallen onder het Kobo Plus-aanbod. Het kan zijn dat je voor deze boeken per stuk moet afrekenen.

Netflix etalage

Het luisteraanbod van Kobo Plus op de website van Kobo is onderverdeeld in verschillende categorieën. Net als op de homepage van Netflix is er een ‘etalage’ met (sub)categorieën.  Denk aan ‘Meest populair in audioboeken’ en ‘Ontdek bloedstollende romans’. Klik je op een categorie, dan kun je filteren op onder meer de lengte en de taal van het audioboek.

Helaas is er geen Kobo Plus-filter dat losse boeken weglaat uit je selectie. Ook is er geen goed overzicht van populair en actueel aanbod. Dat zit verstopt in de vele subcategorieën.

Luisterapp

Je luistert naar boeken via een smartphone-app. Je selecteert de boeken op de website, daarna verschijnen ze in de app. Je kunt het boek streamen en downloaden. Maar let op: een relatief kort boek van 3 uur is al 180 MB groot.  Verder geldt:

  • Afspelen is makkelijk en het geluid is goed.
  • Het aanbod is zeer slecht te doorzoeken.
  • Er is geen etalage met categorieën.
  • Je kunt niet filteren.
  • In de zoekresultaten staan e-books en luisterboeken door elkaar in verschillende talen.

Voorwaarden abonnement 

Je kunt een maand lang gratis lezen of luisteren. Deze proeftijd gaat automatisch over in een betaald abonnement. Dit kun je op ieder moment stopzetten.

Met Kobo Plus kun je alleen boeken lezen op Kobo-e-readers. Niet op die van andere merken.

Ook kun je Kobo Plus via de Kobo-app op een tablet of smartphone gebruiken.

Je kunt maximaal 15 boeken tegelijkertijd lezen op maximaal 5 verschillende apparaten.

Om de boeken op je apparaat te krijgen, heb je internet nodig. Iedere maand moet je even inloggen om de status van je abonnement te checken. Anders verlies je toegang tot de e-books.

Kobo Plus kun je via de website van Kobo aanschaffen met een creditcard. Je kunt betalen met iDeal of via automatische incasso. Je kunt ook een abonnement afsluiten via Bol.com.

Lees ook: