icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kobo Plus

Eerste indruk | Kobo Plus maakt het mogelijk om voor €10 per maand onbeperkt te kiezen uit meer dan 40.000 e-books. Dat klinkt goed, maar toch laat het aanbod nog veel te wensen over. 
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  9 maart 2017


Prijs €10 per maand


e-reader-1e-indruk

Conclusie

Kobo Plus kan interessant zijn als je meerdere boeken per maand leest. Lees je vooral populair aanbod dan heeft het abonnement weinig zin: er zijn weinig bestsellers beschikbaar. Kobo Plus heeft meer boeken dan andere leesabonnementen zoals die van de bibliotheek en Bliyoo.

Vergeleken met de bibliotheek is Kobo Plus makkelijker in gebruik, maar de bieb is met €42 per jaar voor het goedkoopste digitale abonnement wel een stuk voordeliger.

Wat is Kobo Plus?

Kobo Plus is een abonnement dat voor €10 per maand toegang geeft tot duizenden e-books. De dienst is een samenwerking tussen e-readerfabrikant Kobo en webwinkel Bol.com. Om gebruik te maken van het aanbod moet je je aanmelden met een Bol.com-account of een Kobo-account. Je vindt Kobo Plus op de website van Kobo en op de website van Bol.com.

Voorwaarden

Kobo iosJe kunt het aanbod van Kobo Plus een maand lang gratis lezen, daarna loopt de proeftijd automatisch door in een betaald abonnement dat je op ieder moment stop kunt zetten.

Met Kobo Plus kun je boeken lezen op Kobo-e-readers en op je smartphone en tablet. Je kunt maximaal 15 boeken tegelijkertijd lezen op maximaal 5 verschillende apparaten tegelijkertijd.

Om de boeken op je apparaat te krijgen, heb je internet nodig, maar daarna pas weer na 30 dagen (wel zo handig als je geen internet hebt op vakantie). Je moet elke maand een keer online zijn om de status van je abonnement te checken. 

Duizenden e-books

Kobo Plus heeft  meer dan 40.000 boeken in het aanbod. Op de website van Bol.com staan 41.689 titels (waarvan 15.631 Nederlandse titels), bij Kobo zijn dat er 53.383 (waarvan 16.553 in het Nederlands). Volgens Bol.com is het aanbod gelijk, maar zijn de titels op hun site altijd een paar dagen later zichtbaar dan op Kobo.com. In apps en e-readers is het aanbod altijd gelijk.

Kobo Plus heeft van alle Nederlandse leesabonnementen de grootste collectie boeken. Ter vergelijking: de bibliotheek heeft 14.160 boeken (waarvan 13.406 in het Nederlands). Bliyoo heeft 9.930 boeken (waarvan 9.782 in het Nederlands).

Weinig bestsellers

Kobo Plus heeft boeken in allerlei categorieën, maar het valt op dat er weinig populaire boeken zijn. Bij Kobo Plus, de bieb en Bliyoo bekeken we hoeveel e-books uit de Bestseller top 60 er te lezen zijn. We vergeleken het aanbod in week 8 van 2017. Zoals hieronder te zien is, valt het aantal populaire boeken nogal tegen: van de 60 boeken, zijn er niet meer dan 6 e-books te lezen bij de verschillende diensten. 

Titel Auteur Kobo Plus Bliyoo Bibliotheek
DJ Kluun
Judas. Een
familiekroniek
Astrid Holleeder  
De greppel Herman Koch  
Huidpijn Saskia Noort    
Thomas Dekker.
Mijn gevecht
Thijs Zonneveld  
Johan Cruijff.
Mijn verhaal
Johan Cruijff  
Trump Michael Kranish
en Marc Fisher
    Totaal: 6 Totaal: 5 Totaal: 4

Voor het overgrote deel van de bestsellers ben je dus nog steeds aangewezen op de losse verkoop (e-book en papier). Met een abonnement op de Bibliotheek vind je de meeste papieren versies van de boeken uit de Bestseller Top 60 ook wel. Kortom: lees je veelal populaire e-books, dan loont een abonnement op Kobo Plus of de andere diensten niet.

Gebruiksgemak

Kobo Plus is makkelijk in gebruik. We gebruikten de dienst op een Kobo Aura edition 2 e-reader en een iPhone 6.

Je kunt op de e-reader bladeren in het aanbod van Kobo Plus en titels toevoegen aan je eigen boekenlijst. Je kunt er ook voor kiezen om dat vanaf de website te doen. Je boeken en leesinformatie wordt via internet op al je apparaten opgeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met lezen op je e-reader en dat onderweg voortzetten met de smartphone app. 

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Test e-readers