icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-book lenen bij de bibliotheek

Op zoek naar e-books? Leden van een openbare of lokale bieb kunnen gratis boeken lenen via de bibliotheek. Ontdek hieronder meer over het kopen en lenen van e-books.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert e-readersBijgewerkt op:6 maart 2024

Artikel_ebookkopenenlenen

E-books lenen via de bibliotheek

Bij bibliotheken leen je naast papieren boeken ook e-books. Leden van een openbare of lokale bieb kunnen gratis boeken lenen via de bibliotheek.

De Stichting Bibliotheek lanceerde begin 2014 een landelijk e-book-uitleensysteem. In heb begin was het aantal beschikbare titels erg beperkt. Maar inmiddels is er een schat aan boeken te downloaden vanaf de website van de bibliotheek. 

E-books lezen via online Bibliotheek

Alle boeken van de online Bibliotheek lees je met de bibliotheek-app voor iOS of Android op je tablet of smartphone. Je kunt ook e-books lezen op een laptop (met je webbrowser). De bibliotheek geeft hier instructies voor.

Van de 40.000 beschikbare titels zijn er zo'n 35.000 geschikt om op een e-reader over te zetten. Met de KIndle e-readers van Amazon kun je geen boeken lenen. E-readers van Sony en Icarus zijn verouderd. Daarom zijn ze niet meer geschikt om er boeken op te zetten. 

Hoe leen ik e-books?

Als je lid bent van de online Bibliotheek kun je elke 3 weken tot wel 10 e-books tegelijk lenen. Dat kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Je bent daarnaast nooit te laat met het inleveren van geleende e-books, want 'terugbrengen' gaat automatisch. Heb je je e-book nog niet uit? Geen probleem, je kunt hem onbeperkt verlengen.

Lid worden van de 'Lokale en digitale Bibliotheek' kan bij een lokaal filiaal. De abonnementskosten bij een lokale bibliotheek variëren. Je kunt ook een abonnement nemen bij de online Bibliotheek. Er zijn 2 soorten abonnementen: 

  • Proef: voor €9 kun je 10 luisterboeken en 10 e-books lenen (duur abonnement is 4 weken)
  • Compleet: voor €42 kun je elke 3 weken 10 e-books en 10 luisterboeken lenen (jaarabonnement)

E-books op een e-reader zetten

Het overzetten van geleende boeken op een e-reader gaat lastiger dan bij een tablet of smartphone. De boeken van de bieb zijn beveiligd met Adobe DRM. Om de boeken te kunnen lezen heb je het programma Adobe Digital Editions nodig. Op de website van de Bibliotheek staat helder uitgelegd hoe je kunt lezen op een e-reader

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.