icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

E-book kopen

Een e-reader gaat pas echt leven als er ook leuke boeken op staan. Die kun je kopen in Nederlandse webwinkels, of via de winkel die aan de e-reader is gekoppeld. Het is zelfs mogelijk tweedehands e-books te kopen en verkopen of een abonnement te nemen op een onbeperkt-lezendienst. 
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 3 oktober 2022

e readers aanbeidingen

E-books kopen

E-books die je bij Nederlandse boekwinkels koopt hebben meestal het epub-formaat. Boeken met dit formaat kun je lezen op epub e-readers, smartphones, tablets en computers.

Er zijn diverse boekenwinkels op internet waar je digitale boeken kunt kopen, zoals:

Wij brengen zelf ook e-books uit. Deze zijn allemaal DRM- en watermerkvrij. Je vindt ze in de webwinkel van de Consumentenbond.

Voorheen waren veel boeken beveiligd met Adobe DRM. Sinds 2013 verkopen de meeste Nederlandse uitgevers gelukkig boeken zonder deze gebruiksonvriendelijke kopieerbeveiliging.

In plaats daarvan worden de meeste e-books voorzien van een watermerk. Ze zijn daardoor herleidbaar naar de koper van het bestand. Het grootste voordeel is dat je geen speciale software meer nodig hebt om deze e-books te openen.

Boekwinkels gekoppeld aan een e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekwinkel. Zo kun je direct vanaf je e-reader e-books kopen. Als je boeken op de website van de boekwinkel koopt, krijg je ze direct op je e-reader. Bij Apple en Google kun je ook e-books kopen, maar niet op een e-reader. 

Nadeel van deze diensten is dat ze er allemaal hun eigen kopieerbeveiliging op na houden. Deze verkopers maken het daarmee extra moeilijk om boodschappen te doen bij de concurrent. Onbeveiligde boeken kun je op alle apparaten lezen. We raden daarom aan zo veel mogelijk boeken zonder kopieerbeveiliging te kopen.

Winkel Apparaten waarmee je kunt lezen Kopieerbeveiliging
Amazon.nl Amazon Kindle e-readers en apps op smartphones en tablets Eigen kopieerbeveiliging
Apple Books iPads, iPhones en Macs Eigen kopieerbeveliging
Google Play Boeken Androids en iOS-apparaten, computers Adobe DRM

Kobo Plus

Kobo Plus is een samenwerking van Bol.com en Kobo. Voor €10 per maand kun je onbeperkt boeken downloaden en lezen op je Kobo e-reader, smartphone en tablet. Het aanbod is groot. Er zitten ook veel populaire boeken tussen. Maar de meeste bestsellers moet je per stuk afrekenen. 

Prijzen e-books

Voor papieren boeken geldt de vaste boekenprijs. De uitgever bepaalt de prijs van het boek en de boekwinkel moet deze prijs overnemen. Voor digitale boeken geldt dit niet. Nederlandse e-books zijn zo'n 40%  goedkoper dan de papieren versie. Veel variatie tussen boekwinkels zien we helaas niet, zo blijkt eerdere prijspeilingen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.