icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kranten- en tijdschriften-apps op je tablet

Een tablet is bij uitstek geschikt om artikelen op te lezen. De meeste kranten en tijdschriften hebben dan ook digitale edities. Die koop je los of als abonnement en zijn zowel te vinden in apps van de makers zelf als in verzamelapps zoals Blendle of MagZio. Welke apps zijn er en wat kun je er mee?

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Gepubliceerd op:1 januari 2015


Je tablet leent zich goed voor digitaal lezen. Je houdt hem makkelijk voor langere tijd vast en het scherm is groot genoeg om comfortabel een e-book of lang artikel - met of zonder beeld – op te tonen, zonder dat je al te veel hoeft te scrollen. Er is dan ook een groot aanbod van digitale kranten en tijdschriften. Een digitale editie is hetzelfde als een papieren krant maar dan op maat gemaakt voor een kleiner scherm.

Bekijk ook ons overzicht van apps waarmee je e-books kunt lezen op je tablet.

  Kranten-apps

  De apps waarmee je de digitale krant kunt lezen zijn doorgaans gratis te downloaden (zie de tabel hieronder). Daarnaast heb je nodig:

  • Een abonnement. De meeste kranten bieden een speciaal digitaal abonnement aan, dat goedkoper is dan een papieren abonnement.
  • Of een losse editie. Alle kranten bieden ook de mogelijkheid om vanuit de app eenmalig een losse digitale krant te kopen. Je rekent af via in-app aankopen en betaalt hiervoor doorgaans ongeveer 1 of 2 euro. Soms koop je niet 1 krant maar toegang tot alle kranten voor bijvoorbeeld 1 dag.

  Lees meer over in-app aankopen en hoe je ze beveiligt

  Topics

  Wie al geabonneerd is bij een krant heeft met Topics ook toegang tot 12 andere kranten. Topics bundelt namelijk alle artikelen uit in totaal 13 kranten op je favoriete onderwerp of regio en geeft ze vervolgens weer in nieuws-playlists. Zo lees je van alles een beetje. De app wordt overigens wel door veel gebruikers slecht beoordeeld. Download de app, voor:

  Hieronder zie je een overzicht van de landelijke kranten en de wekelijkse kosten voor een digitaal abonnement. De laatste prijzencheck dateert van 29 juni 2018. Heb je een Windows-tablet? Dan vind je de digitale editie via de website van de krant. Behalve de digitale krant-app hebben de meeste kranten daarnaast ook een nieuws-app, soms ook met artikelen die alleen voor abonnees beschikbaar zijn.

  KrantKosten digitaal abonnement (per week)Toegang tot TopicsApp
  AD€3jaAndroid - iOS
  De Telegraaf€2neeAndroid - iOS
  de Volkskrant€3,50jaAndroid - iOS
  NRC Handelsblad€3,13neeAndroid - iOS
  NRC Next€3,13neeAndroid - iOS
  Het Parool€5 (inc. papieren zaterdageditie)jaAndroid - iOS
  Trouw€3,50jaAndroid - iOS

   

   

  Internetverbinding nodig

  De tablet heeft een draadloos computernetwerk nodig om gemakkelijk kranten en tijdschriften binnen te halen. Meestal is dat het draadloze wifinetwerk bij je thuis, maar het kan evengoed een draadloos netwerk van een café of restaurant in binnen- of buitenland zijn. Ook in het buitenland is je Nederlandse krant dagvers. Indien je een tablet hebt met 3G/4G, kun je natuurlijk via een mobiel internetverbinding de krant lezen.

  Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

  Creditcard handig

  Veel kranten of tijdschriften koop je op een tablet 'los' het handigst met een creditcard - die je (één keer) koppelt aan je gebruikersaccount. Heb je geen creditcard, dan kun je bij Apple ook wel betalen door een Apple iTunes waardebon in de winkel aan te schaffen. Dat is een soort prepaidtegoed. Als je al een abonnement hebt op een papieren krant, hoef je meestal niet extra te betalen voor de tabletversie.

  Leescomfort van kranten lezen op tablet 

  Is het fijn: kranten en tijdschriften lezen op een tablet? Het is even oefenen met het bladeren, het navigeren door de inhoud en het in- en uitzoomen met vingerbewegingen. In een paar minuten heb je de slag wel te pakken en blijkt lezen op het scherm goed te doen.

  Kranten-apps

  Van de meeste Nederlandse kranten is er een app beschikbaar. Deze is snel gevonden en geïnstalleerd. Dit doe je door de titel van de krant te zoeken, bijvoorbeeld in de App Store van Apple iOS of de Google Play Store van Android.

  Met deze kranten-apps koop je losse edities, of neem je een abonnement. Wie al een abonnement heeft op een papieren krant, kan met zijn klantcode inloggen en kranten downloaden. Meestal is dit gratis, soms vraagt de uitgever een extra vergoeding.

  Blendle maakt het mogelijk om losse artikelen uit kranten en tijdschriften te kopen en te lezen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een artikel uit een krant zo'n 20 tot 30 cent. Lees er meer over in onze eerste indruk van Blendle en Blendle Premium

  Kranten goedkoper

  Wie nog geen abonnement heeft, koopt losse kranten voor een flink lager bedrag dan in de kiosk. De iPad-edities van AD, De Volkskrant, Het Parool en Trouw kosten doordeweeks op de iPad €0,99 en €1,99 op zaterdag. NRC Handelsblad kost zowel in het weekend als doordeweeks €1,99, de NRC Next kost altijd €0,99. De prijzen van sommige kranten zijn bij de Google Play store zo'n 10 tot 20 cent lager.

  Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

  Bij de kiosk kosten dezelfde kranten doordeweeks €1,30 (NRC Next) of €1,70 (Trouw), €1,95 (Het parool) tot wel  €2,25 (De Volkskrant). De Telegraaf kost op papier €1,75 en digitaal €1,79. Digitaal iets duurder dus dan op papier en dat is opmerkelijk.

  tablet-lezen-kopen-krantAbonnementen op kranten zijn vaak ook goedkoper via een tablet. Een digitaal jaarabonnement op het AD kost €143 in plaats van €221. Een digitaal abonnement op de Telegraaf kost per jaar €156, terwijl de abonnee van de papieren krant €260 per jaar betaalt. Indien je een jaarabonnement wilt, doe je er wijs aan om dit via de website van de krant te doen. Dit is goedkoper dan maandelijkse abonnementen nemen via de App Store of de Play Store.

  Nadelen hebben de digitale kranten ook: je kunt de puzzels niet invullen en je kunt niet tegelijk met iemand anders de krant lezen.

  Let op bij gratis tabletacties: biedt een krant een gratis tablet bij een abonnement, dan ben je meestal duurder uit.

  tablet-lezen-kopen-tijdschriftTijdschriftenwinkel-apps

  Tijdschriften kopen werkt net even anders. De meeste laten zich kopen via een tijdschriftenwinkel-app, een app met meerdere magazines in een afgebeeld winkelschap. De belangrijkste zijn:

  • Tijdschrift.nl (van uitgever Sanoma);
  • MagZine;
  • Blendle;
  • CB Kiosk (van de Consumentenbond).

  De Tijdschrift.nl app heeft verreweg het grootste assortiment, met vele tientallen bladen.
  Ook digitale tijdschriften zijn doorgaans goedkoper dan de papieren versies; zie de tabel met een selectie van bekende tijdschriften.

  Tijdschrift tarieven op papier en op iPad (januari 2015. Nota bene: prijzen in de kiosk kunnen variëren)

   Titel Kiosk (papier) Tijdschrift.nl   app (Sanoma) Blendle MagZine app CB Kiosk (Consu-menten-bond) 
   Autoweek €2,95 €1,99 €1,99  
   Consumentengids €7,00  €5,99€5,99 (niet-leden)
   ComputerIdee €3,30 €2,99  €2,99 
   Cosmopolitan €4,99 €4,99 €4,49 €4,99 
   Flair €2,95 €1,99   
   Digitaalgids €6,00   €4,99 €4,99 (niet-leden) 
   Elsevier €5,95  €5,49  
   HP De Tijd €5,95    
   Kijk €5,25 €4,99 €4,99  
   Libelle €3,60 €2,99   
   Margriet €3,60 €2,99 €2,99  
   Quest €5,45 €4,99 €4,99 €4,99  
   Revu €3,99 €3,99 €3,50  
   Tina €2,65 €1,99   
   Viva €2,95 €1,99 €2,69  
   Vrij Nederland €5,95 €4,99 €4,49 €4,99 
   VTWonen €6,45 €4,99 €5,49  
   Zeilen €6,45 €5,99   

  Via de CB Kiosp App koop je ook de titels Gezondgids, Geldgids, Reisgids en sinds kort ook losse artikelen uit de verschillende gidsen van de Consumentenbond.

  Ook voor de digitale tijdschriften geldt dat een jaarabonnement via de website van het tijdschrift meestal een stuk goedkoper is dan losse edities kopen.

  De CB Kiosk app

  De Consumentenbond heeft de CB Kiosp App. Daarmee kun je de Consumentengids, DigitaalgidsGezondgids, Geldgids, Reisgids en sinds kort ook losse artikelen uit de verschillende gidsen van de Consumentenbond lezen.

  Leden die een bepaald Consumentenbondblad al op papier ontvangen kunnen het gratis lezen in de CB Kiosk app door het invoeren van hun lidmaatschapgegevens. De CB kiok app laat je ook andere magazines kopen (met ledenkorting) en losse artikelen, evenals de e-books van de Consumentenbond.

  Lees ook: E-books lezen op een tablet. Of: vergelijk alle tablets