icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kranten en tijdschriften lezen op je tablet

Er is een ruime keus aan kranten- en tijdschriften-apps voor de tablet. Apple en Android hebben een makkelijk winkel- en betaalsysteem: met een paar acties van je vinger koop je kranten en tijdschriften die je direct kunt lezen. Met apps als Blendle heb je bovendien geen abonnement meer nodig.
Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  1 januari 2015


 

Internetverbinding nodig

De tablet heeft een draadloos computernetwerk nodig om gemakkelijk kranten en tijdschriften binnen te halen. Meestal is dat het draadloze wifinetwerk bij je thuis, maar het kan evengoed een draadloos netwerk van een café of restaurant in binnen- of buitenland zijn. Ook in het buitenland is je Nederlandse krant dagvers. Indien je een tablet hebt met 3G/4G, kun je natuurlijk via een mobiel internetverbinding de krant lezen.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Creditcard handig

Veel kranten of tijdschriften koop je op een tablet 'los' het handigst met een creditcard - die je (één keer) koppelt aan je gebruikersaccount. Heb je geen creditcard, dan kun je bij Apple ook wel betalen door een Apple iTunes waardebon in de winkel aan te schaffen. Dat is een soort prepaidtegoed. Als je al een abonnement hebt op een papieren krant, hoef je meestal niet extra te betalen voor de tabletversie.

Leescomfort van kranten lezen op tablet 

Is het fijn: kranten en tijdschriften lezen op een tablet? Het is even oefenen met het bladeren, het navigeren door de inhoud en het in- en uitzoomen met vingerbewegingen. In een paar minuten heb je de slag wel te pakken en blijkt lezen op het scherm goed te doen.

Kranten-apps

Van de meeste Nederlandse kranten is er een app beschikbaar. Deze is snel gevonden en geïnstalleerd. Dit doe je door de titel van de krant te zoeken, bijvoorbeeld in de App Store van Apple iOS of de Google Play Store van Android.

Met deze kranten-apps koop je losse edities, of neem je een abonnement. Wie al een abonnement heeft op een papieren krant, kan met zijn klantcode inloggen en kranten downloaden. Meestal is dit gratis, soms vraagt de uitgever een extra vergoeding.

Blendle maakt het mogelijk om losse artikelen uit kranten en tijdschriften te kopen en te lezen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een artikel uit een krant zo'n 20 tot 30 cent. Lees er meer over in onze eerste indruk van Blendle en Blendle Premium

Kranten goedkoper

Wie nog geen abonnement heeft, koopt losse kranten voor een flink lager bedrag dan in de kiosk. De iPad-edities van AD, De Volkskrant, Het Parool en Trouw kosten doordeweeks op de iPad €0,99 en €1,99 op zaterdag. NRC Handelsblad kost zowel in het weekend als doordeweeks €1,99, de NRC Next kost altijd €0,99. De prijzen van sommige kranten zijn bij de Google Play store zo'n 10 tot 20 cent lager.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Bij de kiosk kosten dezelfde kranten doordeweeks €1,30 (NRC Next) of €1,70 (Trouw), €1,95 (Het parool) tot wel  €2,25 (De Volkskrant). De Telegraaf kost op papier €1,75 en digitaal €1,79. Digitaal iets duurder dus dan op papier en dat is opmerkelijk.

tablet-lezen-kopen-krantAbonnementen op kranten zijn vaak ook goedkoper via een tablet. Een digitaal jaarabonnement op het AD kost €143 in plaats van €221. Een digitaal abonnement op de Telegraaf kost per jaar €156, terwijl de abonnee van de papieren krant €260 per jaar betaalt. Indien je een jaarabonnement wilt, doe je er wijs aan om dit via de website van de krant te doen. Dit is goedkoper dan maandelijkse abonnementen nemen via de App Store of de Play Store.

Nadelen hebben de digitale kranten ook: je kunt de puzzels niet invullen en je kunt niet tegelijk met iemand anders de krant lezen.

Let op bij gratis tabletacties: biedt een krant een gratis tablet bij een abonnement, dan ben je meestal duurder uit.

tablet-lezen-kopen-tijdschriftTijdschriftenwinkel-apps

Tijdschriften kopen werkt net even anders. De meeste laten zich kopen via een tijdschriftenwinkel-app, een app met meerdere magazines in een afgebeeld winkelschap. De belangrijkste zijn:

  • Tijdschrift.nl (van uitgever Sanoma);
  • MagZine;
  • Blendle;
  • CB Kiosk (van de Consumentenbond).

De Tijdschrift.nl app heeft verreweg het grootste assortiment, met vele tientallen bladen.
Ook digitale tijdschriften zijn doorgaans goedkoper dan de papieren versies; zie de tabel met een selectie van bekende tijdschriften.

Tijdschrift tarieven op papier en op iPad (januari 2015. Nota bene: prijzen in de kiosk kunnen variëren)

 Titel  Kiosk (papier)  Tijdschrift.nl   app (Sanoma)  Blendle  MagZine app  CB Kiosk (Consu-menten-bond) 
 Autoweek  €2,95  €1,99  €1,99    
 Consumentengids  €7,00     €5,99 €5,99 (niet-leden)
 ComputerIdee  €3,30  €2,99    €2,99  
 Cosmopolitan  €4,99  €4,99  €4,49  €4,99  
 Flair  €2,95  €1,99      
 Digitaalgids  €6,00      €4,99  €4,99 (niet-leden) 
 Elsevier  €5,95    €5,49    
 HP De Tijd  €5,95        
 Kijk  €5,25  €4,99  €4,99    
 Libelle  €3,60  €2,99      
 Margriet  €3,60  €2,99  €2,99    
 Quest  €5,45  €4,99  €4,99  €4,99   
 Revu  €3,99  €3,99  €3,50    
 Tina  €2,65  €1,99      
 Viva  €2,95  €1,99  €2,69    
 Vrij Nederland  €5,95  €4,99  €4,49  €4,99  
 VTWonen  €6,45  €4,99  €5,49    
 Zeilen  €6,45  €5,99      

Via de CB Kiosp App koop je ook de titels Gezondgids, Geldgids, Reisgids en sinds kort ook losse artikelen uit de verschillende gidsen van de Consumentenbond.

Ook voor de digitale tijdschriften geldt dat een jaarabonnement via de website van het tijdschrift meestal een stuk goedkoper is dan losse edities kopen.

De CB Kiosk app

De Consumentenbond heeft de CB Kiosp App. Daarmee kun je de Consumentengids, DigitaalgidsGezondgids, Geldgids, Reisgids en sinds kort ook losse artikelen uit de verschillende gidsen van de Consumentenbond lezen.

Leden die een bepaald Consumentenbondblad al op papier ontvangen kunnen het gratis lezen in de CB Kiosk app door het invoeren van hun lidmaatschapgegevens. De CB kiok app laat je ook andere magazines kopen (met ledenkorting) en losse artikelen, evenals de e-books van de Consumentenbond.

Lees ook: E-books lezen op een tablet. Of: vergelijk alle tablets