icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-books: apps voor tablet of smartphone

E-books lezen gaat het fijnst op een echte e-reader. Smartphones en tablets bieden echter veel meer leesmogelijkheden dankzij lees-apps. Er zijn talloze apps voor tablets en smartphones beschikbaar in de verschillende appwinkels. Zo geniet je met een smartphone of tablet van luisterboeken, krijg je tips over leuke boeken, lees je strips en nog veel meer.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin   Expert tabletsBijgewerkt op:5 maart 2024

Artikel_leesappsvoortabletensmartphones

Smartphones en tablets bieden veel mogelijkheden door het grote aanbod van lees-apps. Voor zowel Android als iOS zijn er veel lees-apps beschikbaar. Met Windows 10/11 kun je ook kiezen voor handige pc programma's waarmee je ook digitaal kunt lezen, zoals Calibre.

Audible

audibleWie liever luistert dan leest, zit goed bij de luisterboeken-app van Audible. Deze dienst van Amazon ($8 per maand) biedt Engelstalige luisterboeken. Voor Nederlandstalige boeken is er Storytel.

Android: gratis download - Google Play
iOS: gratis download- App Store
Windows: gratis download- Windows Store

Blendle

blendle appBij Blendle lees je kranten- en tijdschriftartikelen in de browser op pc, tablet en smartphone. Het leesoppervlak schaalt zich naar de afmetingen van je scherm. Een abonnement kost €10 per maand.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store

Bluefire Reader

bluefire-readerDankzij de Bluefire Reader app lees je beveiligde e-books (met Adobe DRM) op je smartphone of tablet. De app heeft verder functies om woorden te markeren, te noteren en de betekenis van woorden op te zoeken. De app is alleen beschikbaar voor iPhone/iPad.

iOS: gratis - App Store

Bol.com Kobo ebook app

bol-koboMet de Bol.com Kobo ebook app lees je de boeken die je bij Bol.com hebt gekocht op je smartphone en tablet. De synchronisatie werkt ook met Kobo e-readers, door daarop met je Bol.com account in te loggen.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store

BookBeat

BookBeat 200x200Met BookBeat heb je toegang tot meer dan 900.000 luisterboeken en e-books. Per maand kun je 20 uur luisteren en lezen. Dat kost €9. Er is ook een premium abonnement van €11. Daarmee kun je 100 uur per maand besteden.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store

FBReader

FBreaderFBReader is een snelle en simpele e-reader app die in de Play Store een hoge waardering krijgt van gebruikers. De app ondersteunt diverse e-book formaten zoals epub, mobi, fb2, rtf, doc en html.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App store
Windows: gratis - Windows Store

Goodreads

goodreadsGoodreads is een platform waarop boekenliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Je leest er recensies van anderen en je kunt er ook je eigen recensies achterlaten. Daarnaast kun je je eigen gelezen boeken toevoegen aan Goodreads. Op basis van je favorieten krijg je dan tips over andere leuke boeken die je nog niet gelezen hebt.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store

Google Play Books

Google Play logoGoogle Play Books is Google's eigen boekendienst, met bijbehorende app. Deze app laat je e-books lezen én kopen. Als boekwinkel heeft het volgens onze review wel wat verbeterpunten. In de app zijn ook andere Google-diensten ingebouwd, zoals het opzoeken van definities en in een boek genoemde plaatsen (in Google Maps).

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store

Apple Books

iBooksDeze simpele app van Apple leest zeer prettig en heeft geen overbodige franjes. De app onthoudt op welke bladzijde je gebleven was. Zo kun je gemakkelijk op je iPhone doorlezen vanaf het punt waarop je een boek op een iPad had achtergelaten. De winkel die gekoppeld is aan de iBooks-app heeft een zeer uitgebreid aanbod. De boeken die je er koopt hebben een kopieerbeveiliging, waardoor je ze niet kunt lezen op niet-Apple apparaten.

iOS: gratis - App Store

Kindle

kindleMet de Kindle app heb je toegang tot miljoenen boeken, magazines en kranten uit de Amazon boekenwinkel. Vanuit de app heb je toegang tot de winkel en kun je direct boeken kopen. De app bevat diverse functies. Zo kun je de betekenis van woorden opzoeken en gratis het eerste hoofdstuk van een boek lezen. Ook heb je de optie om het uiterlijk van de tekst aan te passen. De app werkt op diverse apparaten. Maar door Amazon's kopieerbeveiliging kun je Kindle boeken niet lezen op andere e-readers dan die van Amazon.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store
Windows/Mac: gratis - Downloaden vanaf Amazon.nl

Kobo

koboBij Kobo aangekochte boeken kun je met deze app op de smartphone lezen. De app synchroniseert met Kobo e-readers. Daardoor kun je op een ander apparaat je Kobo-boek verder lezen.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store
Windows: gratis - Windows Store

Marvel Unlimited

marvelLees je favoriete stripboeken op je smartphone. Met deze app lees je de avonturen van striphelden zoals Iron Man, Thor, Captain America, Spiderman en Wolverine. Met een abonnement van $10 per maand heb je toegang tot 30.000 comics.

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store
Windows/Mac: gratis - website Marvel

Pocket

pocketMet Pocket steek je de artikelen die je later nog wilt lezen in je broekzak. De artikelen die je in Pocket bewaart, bekijk je later offline op je smartphone, tablet, computer of Kobo e-reader.

Android: gratis - Google Play
iOS/Mac: gratis - App Store

Storytel

storytelMet Storytel kun je boeken beluisteren in plaats van lezen. Voor €13 per maand luister je onbeperkt naar het aanbod van zo'n 5000 Nederlandstalige en Engelstalige boeken. Je wordt geen eigenaar van de boeken. Offline luisteren is mogelijk. Lees ook onze review van Storytel. Voor Engelstalige boeken is er ook Audible (zie boven).

Android: gratis - Google Play
iOS: gratis - App Store