icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maak je iPad sneller

Ieder jaar komen er nieuwe iPads uit. Een aspect dat bijna altijd verbetert, is de snelheid van de tablet. Dit kan dan ook een reden zijn om over te stappen op een nieuw model. Toch is dat lang niet altijd nodig. Met een paar simpele stappen maak je namelijk je huidige iPad sneller zodat je die prima kunt blijven gebruiken.

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 september 2018


Maak eerst een back-up

De kans is klein dat er iets mis gaat, maar het kan geen kwaad om een back-up te maken van je tablet voordat je aan de slag gaat.

Upgraden niet altijd nodig

iPad pro 97Inmiddels heeft Apple alweer de negende en tiende generatie iPads uitgebracht, de iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12.9 (2017). Beide bevatten de laatste technologische snufjes en zijn zeer snel. Dat klinkt best aantrekkelijk, helemaal als je een oudere iPad hebt die steeds trager wordt. Toch kun je met een aantal stappen je huidige iPad aanzienlijk sneller maken, zodat je hem langer met plezier kunt blijven gebruiken. Sommige stappen zijn wel een afweging: je zet daarmee namelijk enkele functies van je iPad uit om de werksnelheid te verbeteren.

1. Herstart je iPad

Opnieuw opstarten kan je iPad weer wat lucht geven en zodoende sneller maken.

 • Zet het scherm aan en druk op de uit/aan-knop in de rechterbovenhoek van de iPad. Houd deze knop ingedrukt totdat de schermknop met de tekst 'zet uit' verschijnt. Veeg naar rechts om hem uit te zetten. Wacht een paar seconden en zet de iPad vervolgens weer aan door dezelfde uit/aan-knop opnieuw in te drukken.

Heeft dit niet het gewenste effect? Probeer dan onderstaande maatregelen.

2. Schakel het verversen van apps op de achtergrond uit

Met deze functie verversen apps op de achtergrond hun informatie via wifi of eventueel 3G/4G terwijl je andere apps gebruikt. Handig, maar het vraagt wel veel geheugen.

ipad-ververs-apps-op-achtergrond

 • Schakel het uit voor enkele of voor alle apps via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond.

3. Wis tijdelijke appgegevens

Veelgebruikte apps verzamelen soms data die lokaal (op je iPad zelf) achterblijft. Deze data kan in de loop van de tijd veel ruimte innemen en het gebruik van de app zelf maar ook de iPad in z'n geheel vertragen. Er zijn 2 manieren om deze data te wissen en het gebruik van je iPad te versnellen.

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > iPad-opslag > Schakel Ruim apps op in.
 • Levert dit weinig op? Je kunt ook per app gegevens wissen. Ga ook bij iPad-opslag een voor een langs veelgebruikte of grote apps zoals Mail, en kies voor Ruim op. Je iPad verwijdert nu de app maar zal belangrijke appgegevens onthouden. Kies na het verwijderen voor Installeer app opnieuw. Doe dit voor alle apps die traag zijn. 

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het Beste uit de Test zijn gekomen.

4. Vanaf iOS 9: zet visuele effecten uit

Vanaf iOS 9 zijn er enkele visuele effecten die je iPad trager kunnen maken. Deze kun je uitzetten.

ipad-toegankelijkheid-verhoog-contrast

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast en zet de optie Maak minder doorzichtig aan.
 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging en zet deze optie aan.

5. Zet notificaties uit

Tijdens het installeren van een app wordt vaak gevraagd of de app push-notificaties mag sturen. Dit kan voor sommige apps best handig zijn, maar veel notificaties voegen niet veel toe en kunnen daarnaast je iPad trager maken.

ipad-notificaties-uitzetten

 • Je zet het uit via Instellingen > Berichtgeving. Per app kun je aangeven of en hoe je ze notificaties kunnen sturen.

6. Schakel onnodige locatievoorzieningen uit

Je kunt voor elke app apart aangeven of deze jouw locatie mag opvragen.

ipad---locatievoorzieningen-[trim]

 • Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Je kunt het ook in 1 keer voor alle apps uitzetten.

Erg veel prestatiewinst zal deze maatregel overigens niet opleveren, maar voor de meeste gebruikers is het verlies aan functionaliteit ook beperkt. Bovendien is het goed voor je privacy.

7. Wis een aantal apps en foto's

Elk apparaat waarvan het geheugen (bijna) vol is, wordt traag. Een simpele manier om je iPad wat sneller te maken is om apps en bestanden die je toch niet gebruikt te verwijderen.

ipad---beheer-opslagruimte[trim]

 • Kijk in Instellingen > Algemeen > iPad-opslag om te zien hoeveel GB in gebruik is en hoeveel er nog beschikbaar is. Verwijder apps die je niet nodig hebt en die veel ruimte innemen. Je kunt dit op hetzelfde scherm doen door te tikken op de app die je wilt verwijderen en dan op Verwijder app.
 • Kijk ook kritisch naar eventuele grote foto- of videoverzamelingen, al kun je die altijd nog in de cloud opslaan, via bijvoorbeeld iCloud of Dropbox. Ga daarvoor naar Instellingen > Je gebruikersnaam > iCloud en vink alles aan wat je online in de cloud wilt bewaren. Tik vanuit hetzelfde scherm op iCloud > Beheer opslag om een overzicht van je iCloud-gebruik te zien.

8. Wis offline e-mailbestanden

Als je veel e-mails verstuurt, zal de standaard mail-app op den duur steeds meer berichten offline bewaren, zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden. Hartstikke handig, maar het neemt natuurlijk wel ruimte op je iPad in beslag.

ipad---mail-cache-verwijderen-[trim]

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > iPad-opslag > Mail om te zien hoeveel ruimte de mail-app inneemt en of het überhaupt de moeite waard is om ermee aan de slag te gaan.
 • Om alle offline maildata vervolgens te verwijderen kun je het beste je mailaccount opnieuw instellen.
  Tip: houd vooraf je gebruikersnaam, wachtwoord en eventuele instellingen van je e-mailaccount bij de hand. Verwijder eerst je account door naar Instellingen > Accounts en wachtwoorden te gaan en daar je e-mailaccount te selecteren en te kiezen voor Verwijder account. Start vervolgens je iPad opnieuw op en stel je account opnieuw in. Hiervoor ga je wederom naarInstellingen > Accounts en wachtwoorden en tik je op Nieuwe account. Alle tijdelijke e-mailbestanden zijn nu verwijderd.

9. Zet 'automatische updates' uit

Je kunt de iPad zo instellen dat hij automatisch updates downloadt voor je apps, zodat je zelf geen omkijken meer hebt naar het up-to-date houden van je apps. Het nadeel is dat dit op de achtergrond gebeurt en dus geheugen in gebruik neemt, zeker op oudere iPads. Je kunt het ook uitzetten. Sla deze maatregel over als je een hele grote appverzameling hebt. Het kost namelijk veel extra werk om alle apps continu handmatig te updaten.

ipad---automatische-downloads-uitzetten-[trim]

 • Ga naar Instellingen > iTunes en App Store en bij Automatische Downloads vink je Updates uit. Handmatig apps updaten doe je via de App Store > Updates.

10. Verwijder tijdelijke internetgegevens

Je internetbrowser op je iPad bewaart bepaalde informatie van websites zoals je bezoekgeschiedenis en cookies. Het verwijderen van deze data helpt om de snelheid van de Apple browser Safari te verbeteren. Doe dit met enige regelmaat om Safari snel te houden.

 • Ga naar Instellingen >Safari, scroll naar beneden en kies voor Wis geschiedenis en websitedata > Wis.
 • Je bent nog niet klaar, er wordt nog meer data bewaard. Ga naar Instellingen > Safari > Geavanceerd > Websitedata en druk op Verwijder alle websitedata.

11. Zet javascript uit in Safari

Je ziet het steeds minder maar veel internetpagina's maken nog volop gebruik van javascript om bijvoorbeeld advertenties te tonen. De kans is groot dat je dus niet veel zult missen als je deze functie uitzet, terwijl je dan wel sneller kunt internetten.

ipad-safari-javascript

 • Ga naar Instellingen > Safari > Geavanceerd en schakel de optie Javascript uit. Zet het ook weer aan als je desondanks merkt dat je favoriete websites niet meer goed laden.

Deze stap is een mogelijke verbetering op oude iPads, zoals de iPad 2 of 3 of de mini. Op iPads die nieuwer zijn heeft het zo goed als geen effect. 

12. Gebruik een Adblocker

Net als op je pc kun je ook op je iPad in Safari advertenties op websites blokkeren met een zogenaamde Adblocker. Hiermee laden websites een stuk sneller en gaat bovendien je accu mogelijk weer wat langer mee.

 • Je downloadt een Adblocker in de App Store. Na het installeren ga je naar Instellingen > Safari > Materiaalblokkeringen om de Adblocker in te schakelen.

Bekijk ook welke Adblockers wij goed vinden.

13. Gebruik de officiële apps van Apple

Gebruik bij voorkeur apps van Apple in plaats van die van derden. Denk hierbij aan de apps die al vooraf geïnstalleerd zijn. Een extra weer-app is bijvoorbeeld vaak overbodig. Zo kan je veel ruimte besparen. De apps van Apple kunnen ook gebruikmaken van iPad's interne softwaretechniek, andere apps kunnen dat niet. Zo is Apple's browser Safari sneller dan Google's Chrome-browser omdat deze gebruikmaakt van de speciale Nitro JavaScript Engine. Chrome kan daar niet bij.

14. Zet je iPad terug naar de fabrieksinstellingen

Is je iPad nog steeds te traag? Een laatste redmiddel om je iPad sneller te maken is door hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

ipad-resetten-1

 

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Let op: bij het opnieuw instellen van je iPad worden al je apps en bestanden verwijderd. Het is daarom sterk aan te raden om van te voren een back-up (reservekopie) van je iPad te maken, zodat je niets kwijtraakt. Houd hiervoor je inloggegevens bij de hand om je opnieuw aan te melden bij Apple.

iOS: Even wachten met updaten

Over het algemeen geeft de laatste versie van een besturingssysteem je de best mogelijke gebruikservaring. Maar oudere iOS-apparaten die gemaakt zijn om met oudere versies van iOS te werken, kunnen wat moeite hebben met de nieuwste updates. Zo kunnen iPhone 3G-gebruikers vast nog wel herinneren hoe traag hun telefoon werd nadat ze hadden geüpdatet naar iOS 4. Hetzelfde gold voor de update naar iOS 9 op de iPad 2 of de eerste generatie iPad mini. In het begin merkten veel gebruikers dat hun iPad trager werd door deze update. Dat werd pas beter na enkele kleinere updates daarna. Het is daarom aan te raden om even te wachten met een grote update van iOS, helemaal als je een iets oudere iPad hebt. Na ongeveer een maand is de kust meestal veilig en kun je alsnog updaten.

Upgraden

Heb je alles geprobeerd en zit je nog steeds met een trage iPad? Upgraden is natuurlijk altijd nog mogelijk. Het aanbod van nieuwe iPads is echter behoorlijk divers. Let op dat je niet te veel betaalt en dat je überhaupt bij een sneller model uitkomt.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het Beste uit de Test zijn gekomen.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

  Bekijk ook: