icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips voor de accu van je iPad, Android- en Windows-tablet

De accuduur van je tablet hangt af van hoe intensief je hem gebruikt. Feit is wel dat de accu steeds minder lang meegaat. Hoe verleng je de accuduur en hoe geef je een tabletaccu een lang leven?
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 29 december 2021

Tips voor accu's tablets

Een gemiddelde tablet gaat in het begin nog enkele dagen mee voordat de accu leeg is. Maar accu's hebben een beperkte levensduur. Tijdens het gebruik verliezen ze geleidelijk hun capaciteit, waardoor de accuduur steeds korter wordt. De accu laten vervangen is een dure oplossing.

Zuinig accugebruik is dus verstandig. Via instellingen op je tablet kun je de accuduur verbeteren. Daarnaast verleng je de levensduur van de accu door je tablet op een juiste manier te gebruiken. Bekijk hieronder onze tips voor de besturingssystemen iPadOS, Android en Windows 10.

Kijk ook in onze vergelijker welke tablets de beste accu hebben en lees onze tips voor het sneller maken van een trage iPad of Android-tablet.

Universele tips voor een langere accuduur

Tablets beschikken over allerlei functies die handig zijn, maar niet altijd nodig. Door de functies en toepassingen uit te zetten die je niet gebruikt, verleng je de accuduur. De grootste verbruikers op tablets zijn het scherm en de netwerkverbindingen.

 1. Verlaag de schermhelderheid. Vooral in de avond wanneer er minder licht is kun je een scherm met een lagere helderheid vaak nog prima aflezen.
 2. Stel een korte vergrendeltijd van het scherm in.
 3. Schakel nfc, gps, bluetooth en eventueel 3G/4G uit als je dit niet gebruikt.
 4. Haal e-mail handmatig of eens per uur binnen.
 5. Kies voor een stilstaande achtergrond in plaats van een dynamische.
 6. Gebruik de spaarstand om de accuduur te verlengen, indien aanwezig.
 7. Leer welke apps veel energie gebruiken en beperk je gebruik. Bij veel tablets helpen de accu-instellingen je bij het identificeren van de grootste slurpers.

Tablets-besturing-graphic-iosiPadOS

 1. Schakel het op de achtergrond verversen van apps uit. Je kunt dit uitschakelen voor enkele of alle apps via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond.
 2. Schakel onnodige locatievoorzieningen uit. Je kunt voor elke app apart aangeven of deze je locatie mag opvragen via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Laat de locatievoorzieningen aan staan voor Systeem > Zoek mijn iPad, zodat je de iPad terug kunt vinden als je hem verliest.
 3. Gebruik een adblocker in Safari, zoals Purify, Adblock Plus, Adguard of 1Blocker. Je downloadt een adblocker in de App Store en zet hem vervolgens aan via Instellingen > Safari > Materiaalblokkeringen.
 4. Schakel automatisch updaten van apps uit. Uitschakelen gaat via Instellingen > App Store > App-updates (onder Automatische downloads).
 5. Schakel bestandsdeling via AirDrop uit als je het niet gebruikt. Ga naar Instellingen > Algemeen > AirDrop > Ontvangen uit.
 6. Schakel alle onnodige notificaties uit in het berichtencentrum via Instellingen > Berichtgeving. Selecteer een app en zet het schuifje bij Sta berichtgeving toe uit. Weiger onnodige push-notificaties als een app daar toestemming voor vraagt. 
 7. Schakel reclametracking uit via Instellingen > Privacy > Apple Reclame > Gepersonaliseerde reclame.
 8. Schakel Deel iPad-analyse en Analysegegevens uit bij Instellingen > Privacy > Analyse en verbeteringen > Deel iPad-analyse. Doe hetzelfde bij Verbeter Siri en Dicteren en Deel iCloud-analyse.
 9. Schakel de bewegingseffecten ('parallaxeffecten') uit via Instellingen > Toegankelijkheid > Beweging > Verminder beweging.
 10. Schakel het automatisch oproepen van Siri uit bij Instellingen > Siri en zoeken > Vraag het aan Siri en zet de 2 schuifjes uit.

Tablets-besturing-graphic-androidAndroid

 1. Gebruik Android's snelmenu voor het in- en uitschakelen van verbindingen (zoals Bluetooth). Je roept het menu op door van boven je scherm naar beneden te vegen.
 2. Verwijder ongebruikte widgets van je startscherm.
 3. Beperk automatische synchronisatie. Dit gaat via Instellingen > Accounts > scroll naar beneden en vink Gegevens automatisch synchroniseren uit. Je kunt het eventueel ook per account uitzetten door op een dienst te tikken en de opties bij Accountsynchronisatie 1 voor 1 uit te zetten.
 4. Schakel onnodige notificaties uit bij Instellingen > Apps en meldingen > Meldingen > Meldingen op het vergrendelscherm > Geen meldingen weergeven. Wil je de meldingen behouden? Je kunt eventueel in het meldingenscherm ook de geluiden uitzetten en alleen het knipperlichtje behouden.
 5. Je kunt ook de meldingen per app regelen: Instellingen > Apps en meldingen > Alle apps bekijken > kies een app en tik op Meldingen > Meldingen weergeven.
 6. Schakel apps uit die onnodig op de achtergrond draaien via Instellingen > Apps en meldingen > Alle apps bekijken > selecteer een app en kies voor Nu stoppen > OK. Doe dit alleen bij apps die je nauwelijks gebruikt.
 7. Veel tablets hebben een automatische instelling voor batterij-optimalisatie. Apps die op de achtergrond veel stroom gebruiken worden hierdoor beperkt. Ga naar Instellingen > Batterij > Batterijoptimalisatie.
 8. Verwijder apps die je niet gebruikt van je tablet.
 9. Sommige tablets hebben haptische feedback (vibratie bij toetsaanraking), maar dit kost extra stroom. Schakel dit eventueel uit via Instellingen > Geluid & vibratie > Trillen bij aanraken. Je kunt in dit scherm ook de aanraakgeluiden uitzetten en de intensiteit van vibraties instellen. Ga naar Geluid en trilling bij melding. Kun je het niet vinden? Dan staat het mogelijk bij Instellingen > Talen en invoer / Taal en toetsenbord. Doorgaans staat het onder Touch Input of Toetsenborden en Invoermethoden.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het Beste uit de Test zijn gekomen.

Tablets-besturing-graphic-microsoftWindows 10 / 11

Zoeken naar de juiste instellingen is bij Windows eenvoudig. Ga naar de zoekfunctie door op het vergrootglas linksonder op de taakbalk te drukken. Daar tik je vervolgens de instelling die je nodig hebt, zoals ‘Energiebeheer’.

 1. Verander van energieschema bij Energiebeheer of stel handmatig besparende maatregelen in, zoals het uitzetten van de wifi-verbinding in de slaapstand.
 2. Maak gebruik van de sluimerstand in plaats van de slaapstand in Energiebeheer.
 3. Zet het onderdeel Batterijbesparing aan.
 4. Koppel eventueel aangesloten apparaten los die je niet gebruikt en die geen eigen voeding hebben, zoals een muis of een toetsenbord.
 5. Schakel programma's uit die je op dat moment niet nodig hebt, via het kruisje of rechtsonder in de taakbalk via de rechtermuisknop > afsluiten/quit.
 6. In het Actiecentrum (rechtsonder op de taakbalk) zijn enkele gegroepeerde instellingen die je batterijduur verbeteren, zoals het uitzetten van bluetooth.
 7. Gebruik geen screensaver maar de standaardinstelling die je scherm automatisch uitzet na een bepaalde tijd.

Algemene tips om de levensduur van de accu te verlengen

 1. Gebruik de tablet niet tijdens het opladen.
 2. Zet de tablet uit als je deze niet gebruikt voor een langere periode. Zorg ervoor dat de batterij een lading heeft van ongeveer 40-50%  Leg de tablet weg op een koele en droge plek.
 3. Voorkom oververhitting, leg je tablet nooit weg op zonnige plekken.
 4. Gedeeltelijk op- en ontladen is beter de accu dan telkens helemaal vanaf (bijna) 0% moeten opladen. 
 5. Alleen als je tablet verkeerd aangeeft hoeveel lading de accu nog over heeft, is het aan te raden om hem 1 keer volledig op te laden en daarna 1 keer te ontladen. Doe dit kalibreren niet te vaak: eens in de 2-3 maanden is voldoende.
 6. Er zijn aanwijzingen dat het beter is om je tablet of smartphone niet naar 100% op te laden maar naar hooguit 80%, vanwege een lagere spanning in de accucellen. Soms kun je automatisch grens instellen zodat hij daar nooit boven komt. Dit is vooral aan te raden als je de tablet net hebt en de accu nog veel capaciteit heeft. Je hebt dan minder last van een korte accuduur. De accu zal zo op den duur minder snel slijten.

Garantie en repareren

Tabletfabrikanten geven doorgaans 6 maanden fabrieksgarantie op de accu. Gaat hij in die tijd stuk? Dan zal de fabrikant de accu vervangen. De fabrieksgarantie op de tablet is meestal 2, maar soms 1 jaar. Als de accu het daarna begeeft, kun je hem vrijwel onmogelijk zelf vervangen. Schakel daarvoor de fabrikant of een reparatiebedrijf in, maar houd rekening met een fors prijskaartje van minimaal €90.

Lees meer over tabletreparatie.

Externe accu

Als je vaak onderweg bent of gewoon niet genoeg hebt aan de accu van je tablet, dan kun je ook een losse accu kopen. Met een losse accu of 'powerbank' verleng je eenvoudig de accuduur van je tablet zonder stopcontact. Je kunt ze makkelijk meenemen omdat ze vaak niet groter zijn dan een smartphone. Is dit wat voor jou? Zoek dan naar ‘power banks’ in de winkel en let op dat jouw tablet ondersteund wordt. Ze zijn niet allemaal hetzelfde en variëren in capaciteit (weergegeven in mAh of wattuur), oplaadsnelheid en aantal aansluitingen. 

Bekijk ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.