! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reparatie van je tablet

Als je tablet stuk gaat dan kun je hem laten repareren, maar dat is lang niet altijd de beste optie. Soms is het goedkoper om een nieuwe tablet te kopen.
Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 27 juli 2021

Garantie

tablet-schadeControleer eerst of je reparatie onder de garantie valt. Tabletfabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op de tablet en 6 maanden op de accu. Dit geldt alleen voor defecten die je niet zelf veroorzaakt hebt. Als je de tablet hebt laten vallen en het scherm is kapot, dan valt dit dus niet onder de garantie.

Een alternatief is de inboedelverzekering. Lees dan van te voren goed wat er wel en niet wordt vergoed.

Goedkopere tablets gaan sneller kapot

De goedkopere tablets gaan doorgaans minder lang mee dan andere tablets. Ze bestaan uit minder stevige materialen waardoor de aansluitingen, het scherm en de interne onderdelen sneller kapot gaan. Ook de accu is vaak van mindere kwaliteit waardoor die ook sneller slijt.

Zelf kan je bijna niks

Zelf kan je eigenlijk niet je tablet repareren. De tablet moet worden geopend en dat is een lastige en riskante klus. De behuizing is namelijk lastig te openen, hier heb je professioneel gereedschap voor nodig. Het is verstandiger om het te laten repareren als je er geen ervaring mee hebt.

Reparatie door fabrikant of reparatiebedrijf

Je kunt je tablet laten repareren door de fabrikant of een reparatiebedrijf, maar daar hangt een fors prijskaartje aan:

  • Het scherm vervangen kost al gauw €100-€200
  • Aansluitingen, microfoon, speaker en camera, aan/uit en vergrendel knop (indien mogelijk) ongeveer €70-€130
  • Een nieuwe accu zo'n €90-€130
  • Een nieuwe achterkant (backcover) zo'n €50-€150
  • Een nieuw LCD display zo'n €50-€170

In de meeste gevallen stuur je de tablet per post op en krijg je hem per post weer teruggestuurd. Bedenk je dus wel dat je de tablet een tijd kwijt bent. Er zijn ook bedrijven die de tablet repareren terwijl je wacht.

Wel of niet repareren?

Als je tablet kapot gaat, stel jezelf dan de vraag: is repareren het überhaupt wel waard? Vooral bij de goedkoopste tablets kan je voor hetzelfde geld een nieuwe kopen. Je zult een afweging moeten maken tussen de prijs van de tablet, de reparatiekosten en de prijs van een nieuw tablet. Daarnaast kan meespelen hoe oud de tablet is en hoe tevreden je er mee bent. Het is zonde om een tablet met een klein defect weg te doen als je er verder geen klachten over hebt.

Besluit je om hem niet te repareren? Kijk dan wat je kunt doen om je tablet af te danken.

Schade voorkomen

tablet-hoesjeOm de volgende keer schade te voorkomen, kun je denken aan een tabletbumper. Deze zijn vaak van rubber of kunststof en helpen je tablet heel houden tijdens een val. De standaardhoezen voor tablets, zoals de smart cover voor de iPad, bieden doorgaans alleen bescherming tegen krassen op het scherm. Lees meer over accessoires voor je tablet.

Tablet kopen? Wij hebben tablets getest.