icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-mail instellen op tablet: stappenplan

Met alle tablets in onze test verstuur je eenvoudig een e-mail via de ingebouwde mail-app. Je moet daarvoor wel eerst je e-mailaccount erop zetten. In dit stappenplan laten we zien hoe je snel en eenvoudig een iPad of Android-tablet instelt om ermee te e-mailen.

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 september 2018


Apple iPad (iOS 12)

Stap 1: Zorg ervoor dat de iPad verbonden is met het internet. Maak hiervoor verbinding met een wifi-netwerk via de instellingen van je iPad.

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met een witte envelope.

E-mail iPadStap 3: Kies de dienst waarvan je een mailadres hebt. Staat je maildienst er niet bij, kies dan voor 'Anders'.

Stap 4.1: Vul je gegevens in zoals je e-mailadres en je wachtwoord. Druk na hierna op 'Volgende'. De mail-app controleert of de ingevulde gegevens correct zijn. Zo niet, dan krijg je een foutmelding. Controleer de ingevulde gegevens nogmaals. Zijn de ingevulde gegevens wel correct, dan verschijnen er vinkjes.

Stap 4.2: De mail-app probeert, op basis van het ingevulde mailadres, zelf de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, bijvoorbeeld wanneer je een Ziggo-mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig, deze gegevens invullen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.

Stap 5: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, wordt gevraagd welke functies je wel/niet wilt gebruiken. Denk hierbij aan de agendafunctie en een lijst met bekende contactpersonen. Zet deze functies naar wens aan/uit en druk hierna op 'Bewaar'. De iPad is nu klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen.

Stap 6.1: Wil je naast bovengenoemd mailadres/postbus nog één (of meerdere) mailadressen instellen, dan kan dat. Ga hiervoor naar de instellingen van de iPad, kies 'Accounts en wachtwoorden' (links) en kies voor 'Nieuwe account'.

Stap 6.2: Kies weer de betreffende maildienst en vul de gegevens in, zie stap 3.

Tablets met Android 5 of hoger

Stap 1: Zorg ervoor dat de Android-tablet verbonden is met internet. Maak hiervoor verbinding met een wifi-netwerk via de instellingen van de tablet.

Stap 2: Start de standaard mail-app, herkenbaar aan het icoon met een envelop.

Stap 3: In het scherm dat verschijnt kun je 1 of meerdere e-mailadressen toevoegen. Tik hiervoor op 'Een e-mailadres toevoegen'.

Vervolgens kies je welk soort e-mailadres je wilt toevoegen. Heb je een Gmail-account, dan kies je voor 'Google'. Kies ook voor 'Google' als je nog geen Gmail-account hebt maar er wel eentje wilt aanmaken. Heb en wil je geen Google-account? Dan kun je kiezen om een account toe te voegen via 'Persoonlijk (IMAP/POP)'. Hieronder valt bijvoorbeeld je Hotmail-account of je Outlook-account, maar ook een e-mailadres van je internetprovider. Heb je een zakelijk e-mailadres, kies dan voor 'Exchange'.

Wanneer je er voor kiest om een nieuw Google-account aan te maken, dan krijg je daar gelijk een Gmail-adres bij. Vul je voor- en achternaam in en een mailadres. De mail-app controleert vervolgens of het betreffende mailadres nog beschikbaar is.

Stap 4: In de 2 schermen die volgen voer je je e-mailadres en je wachtwoord in.

Stap 5: In het volgende scherm kun je een aantal accountopties instellen. Zo kun je met 'Synchronisatiefrequentie' instellen hoe vaak er gekeken moet worden of er een nieuwe e-mail is binnengekomen. Daarnaast kun je kiezen welke informatie (agenda, contactpersonen en bestaande e-mails) je met dit account wilt synchroniseren.

Stap 6: En dat is het. Druk nu op 'Breng me naar Gmail' en je kunt beginnen met het versturen en ontvangen van e-mails.

Tablets met Android 4.4 KitKat

Stap 1: Zorg ervoor dat de Android-tablet verbonden is met internet. Maak hiervoor verbinding met een wifi-netwerk via de instellingen van de tablet.

Stap 2: Start de mail-app, herkenbaar aan het icoon met de enveloppe.

Stap 3: De eerste keer dat je deze mail-app opstart, wordt gevraagd of je een bestaand Google- of Gmail-account wilt toevoegen of juist een compleet nieuwe wil aanmaken. Heb je al een Google- of Gmail-account, vul dan de benodigde gegevens in. Heb je geen Google- of Gmail-account, maar een ander mailadres dat je wilt gebruiken zoals van Ziggo of Microsoft Outlook, ga dan direct naar Stap 7.

Stap 4: Zijn de mailgegevens correct ingevuld, of heb je een nieuw Google-account aangemaakt, dan wordt gevraagd of je de backup-functie wilt aanzetten. Je kunt ook aangeven of je op de hoogte wilt gehouden worden van nieuws en aanbiedingen van de Google Play Store. We adviseren beiden niet te doen en op 'Volgende' te drukken.

Stap 6: De mail-app heeft nu alle benodigde gegevens en begint met het uitlezen van je mail (synchronisatie).

Stap 7: Wil je een extra mailaccount toevoegen? Of wil je een niet-Google adres gebruiken, zoals die van je provider of Microsoft Outlook? Ga dan niet naar de mail-app, maar naar de instellingen van je Android-tablet. Onder het kopje Accounts, kies je voor 'Account toevoegen' en kies voor de optie IMAP of POP3.

Stap 8: Vul het betreffende mailadres en bijbehorende wachtwoord in. De mail-app probeert nu zelf, op basis van het ingevulde mailadres, de juiste instellingen te vinden die horen bij de maildienst die je wilt gebruiken. Denk aan de server voor de inkomende en uitgaande mailberichten. Het kan zijn dat het de mail-app niet lukt om automatisch de juiste instellingen en gegevens in te vullen, zoals wanneer je een Ziggo mailadres wilt gebruiken. In dit geval moet je zelf, handmatig wat gegevens instellen. Kijk voor meer informatie op de website van je provider welke gegevens dit zijn.

Stap 9: Nadat de juiste gegevens zijn ingevoerd, kun je nog enkele opties aan- of uitzetten. Ook de agenda-functie en eventuele contactenlijsten kunnen worden gesynchroniseerd. Druk op 'Volgende' wanneer je deze opties naar wens hebt aan- of uitgezet. Je hoeft nu alleen nog de zojuist ingestelde mailbox (optioneel) een naam te geven. De tablet is hierna klaar voor gebruik en zal de inhoud van je mailbox tonen (zie stap 6).

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows